Скандалът с „Евровизия“ продължава: ЕСРТ откри нарочна размяна на гласове между замесените държави

В изявление се казва, че става дума за безпрецедентни нередности в начина на гласуване на журито

Скандалът с „Евровизия“ продължава: ЕСРТ откри нарочна размяна на гласове между замесените държави

6399 | 20 май 2022 | 17:42

Според Европейският съюз за радио и телевизия Румъния, Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша и Сан Марино са гласували една за друга на втория полуфинал


Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) излезе с ново обяснение за проблемите, възникнали по време на финала на "Евровизия 2022", след като бяха анулирани резултатите от гласуването на шест държави, сред които Румъния, съобщава румънската телевизия Диджи 24, цитира БТА.

В изявление ЕСРТ подробно описва причините, поради които Румъния, Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша и Сан Марино са били отстранени от гласуването. ЕСРТ посочва, че въпросните държави са гласували една за друга на втория полуфинал. В  изявлението се казва, че става дума за безпрецедентни нередности в начина на гласуване на журито в тези държави. 

 

Според ЕСРТ е открит модел за размяна на гласове между замесените. Съюзът обяснява процедурата по следния начин: "Във втория полуфинал беше забелязано, че четири от шестте журита поставиха всичките пет други държави в своите Топ 5 (като се има предвид, че те не можеха да гласуват за себе си); едно жури гласува за същите пет държави в Топ 6; а последното от шестте журита постави четири от другите държави в Топ 4, а петата - в Топ 7. Четири от шестте държави получиха поне един комплект от 12 точки, което е максималният брой, който може да бъде присъден".


Причината, поради която общоевропейският партньор за гласуване беше алармиран от тези класации, е, че пет от шестте замесени държави са били поставени извън първите осем от всички 15 останали държави. Освен това четири от шестте държави се класираха в челната шестица измежду останалите 15 държави, които гласуваха в този полуфинал. От това ЕСРТ прави заключение, че става дума за безпрецедентно нарушение в начина на гласуване на журито.

Тазгодишното издание на "Евровизия" бе белязано от спор, след като в края на конкурса ЕСРТ обяви, че е анулирал резултатите от гласуването на журито в шест държави и те са били заменени с изчислен резултат, отбелязва Диджи 24.

В отговор румънската обществена телевизия ТеВеРе осъди „промяната на правилата по време на играта“ и заяви, че е присъдила максимален брой точки на Молдова, а не на Украйна, както беше обявено на финала в Торино.

Румънската обществена телевизия публикува информация, за точките, присъдени от румънското жури: Молдова - 12 точки, Гърция - 10 точки, Полша - 8 точки, Нидерландия - 8 точки, Азербайджан - 6 точки, Австралия - 5 точки, Италия - 4 точки, Испания - 3 точки, Финландия - 2 точки и Литва - една точка. ТеВеРе информира, че Европейският съюз за радио и телевизия е отказал на водещата Еда Маркус да съобщи на живо резултатите на румънското жури.

След финала на „Евровизия“ румънската обществена телевизия поиска от организаторите да съобщят официално „конкретните причини, поради които са заменили оценката на румънското жури с друга, изчислена по непрозрачен начин.

Украйна, представена от „Оркестър Калуш“, спечели конкурса с песента "Стефания".


От категорията

Заради симптоми на грип Лили Иванова отлага няколко концерта

-1650110001.png

Концертите ще бъдат проведене на нови дати - 24 юли - Габрово, 25 юли - Плевен, ...

24 юни 2022 | 18:10

Украински художник представя „Птиците“/The birds в Къщата на София от 28 юни до 7 юли
(Галерия)

Украински художник представя „Птиците“/The birds в Къщата на София  от 28 юни до 7 юли-1656043709.jpg

При откриването Андрей Палвал ще направи графити пърформънс върху 5 м стреч ...

24 юни 2022 | 07:07

Представяне на творческа лаборатория за млади хореографи „Хелиос“
(Галерия)

Снимка: Столична община-1655988087.jpg

Уникалният проект е организиран от Столична община чрез Асоциацията за развитие ...

23 юни 2022 | 15:40

ЮНЕСКО: Повече от 150 културни обекта са повредени или унищожени по време на войната в Украйна
(Галерия)

ЮНЕСКО: Повече от 150 културни обекта са повредени или унищожени по време на войната в Украйна-1651223763.jpg

В средата на април директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Лазар ...

23 юни 2022 | 14:32