Скандалът трещи! Живко Коцев уличил и Асен Василев във връзки с контрабандистите на Паскал

Втори разпит на главния секретар на МВР, вижте протокола от 5 април 2024

Скандалът трещи! Живко Коцев уличил и Асен Василев във връзки с контрабандистите на Паскал

99023 | 9 апр. 2024 | 13:05

Живко Коцев заявява пред КПК, че Асен Василев настоявал пред Калин Стоянов за директор на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отказ на МВР шефа Василев бламирал финансирането на проекти за вътрешното ведомство.

Скандалът трещи! Живко Коцев уличил и Асен Василев във връзки с контрабандистите на Паскал    -Skandalat-treshti--Zhivko-Kotsev-ulichil-i-Asen-Vasilev-vav-vrazki-s-kontrabandistite-na-Paskal-_1712655905.jpgНедан Хаджиев, Живко Коцев и контрабандистите баща и син Димитрови-Nedan-Hadzhiev--Zhivko-Kotsev-i-kontrabandistite-bashta-i-sin-Dimitrovi_1712659710.jpgНедан Хаджиев от ОДМВР-Хасково, заради когото Асен Василев отрязва МВР от пари за техническо оборудване-Nedan-Hadzhiev-ot-ODMVR-Haskovo--zaradi-kogoto-Asen-Vasilev-otryazva-MVR-ot-pari-za-tehnichesko-oborudvane_1712659412.jpg

Скандалът с главния секретар на МВР Живко Коцев буквално трещи и удря жестоко по имиджа на държавата.

 

С цел да спаси кожата си, заради връзките си с контрабандистите - баща и син Димитрови, които бяха задържани ри акцията на ДАНС, Живко Коцев влиза в ролята на защитен Свидетел №3 и буквално изпява пред разследващите от Комисията за противодействие на корупцията за всички зависимости на хора от висшите етажи на ПП-ДБ с лица от престъпния свят, става ясно от втори протокол за разпит на Коцев с дата 5 април 2024 г., с копие от който Епицентър. бг разполага.

 

Напоително и без никакъв натиск Живко Коцев разкрива пред разследващите, че бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е опитвал да кадрува в МВР и понеже Калин Стоянов му се опънал, Василев отрязал МВР с финансиране на материално-техническо осигуряване, което освен всичко друго е злоупотреба с власт.

 

Живко Коцев заявява пред КПК, че Асен Василев настоявал пред вътрешния министър Калин Стоянов за директор на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отказ на МВР-министъра да изпълни искането на Асен Василев, бившият финансист №1 бламирал финансирането на проекти за вътрешното ведомство, информира Коцев.  

 

Това се разбира от кратък протокол за разпит, който беше лийкнат към „Епицентър“:

 

"Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в много близки и в добри отношения. От разговорите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те искат да бъдат извършени конкретни кадрови назначения и осъществяване на контрабандни канали.
Известен ми е фактът, че между Асен Василев и Калин Стоянов има неразбирателство, по повод кадрово назначение в ОДМВР-Хасково, касаещо директор на структурата - заради това, че Калин Стоянов не иска да назначи Недан Хаджиев.

Недан Хаджиев е бивш директор на ОДМВР-Хасково и е от кръга на Стефан, Марин и Асен Василев, който също е родом от Хасково. 

Известно ми е, че предложените в Министерството проекти, касаещи финансовото и материално-техническото осигуряване на Министерството или се бавят, или изобщо не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев".

 

Под тези разкрития се е подписал полицай № 1 на държавата.

 

Автентичността на документа бе потвърден от един от адвокатите на обвиняемите лица по разследването срещу организирана престъпна група за контрабанда, с участието на директора на митниците Петя Банкова.  

 

Тези показания Живко Коцев дава допълнитгелно.

След като в показанията си от 4 април 2024 оправдава познанството и близостта си с уличените за контрабандисти баща и син – Марин и Стефан Димитрови, с лоялност към  бившия вътрешне министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашковна 5 април, няколко часа преди да оттегли оставката си, главният секретар на МВР Живко Коцев се е явил повторно пред Комисията за противодействие на корупцията (КПК), където е дал доброволно допълнителни показания в качеството си на свидетел №3, които цитираме по-горе.

 

Този път Коцев разширява кръга на съучастниците в контрабандните канали като разкрива пред разследващите, че бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е опитвал да кадрува в МВР с цел да постави свой човек за шеф на полицията в Хасково - Недан Хаджиев. 

Случайно или не обаче за назначението на същия човек - Недан Хаджиев настоявали и контрабандистите баща и син Димитрови пред главния секретар на МРВ. Ясно е, че настояването за този полицейски шеф е с цел да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, казват разследващите.  

 

След като вътрешният министър Калин Стоянов отказва на финансовия министър  Асен Василев да назнази Недан Хаджиев на важния за контрабандата пункт в Хасково финансист №1 удря балтията по МВР и отказва финансирането на проекти за вътрешното ведомство.  

 

С това си твърдение фактически Живко Коцев или свидетел №3 уличава във връзка с контрабандистите на Николай Николов – „Паскал“, освен Бойко Рашков, но и самия Асен Василев.

 

Така двама министри на ПП-ДБ са посочени от главния секретар на МВР във връзки с уличените за контрабанда Николай Николов-"Паскал" и баща и син Димитрови.

 

Да припомним, че в първия си разпит пред разследващите, проведен в присъствието на адвокат на 4 април 2024, Коцев заявява, че Марин и Стефан са го търсили за да помогне за назначаването именно на Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково. Целта е била през именно този полицейски шеф да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, се вижда от събраната информация по делото срещу ОПТ в Агенция "Митници".  

 

В повторните си показания Живко Коцев допълва показанията си и срещу назначената от Асен Василев за директор на агенция „Митници“ Петя Банкова.

 

Според Коцев – двамата съучастници в престъпната схема – Стефан Димитров и Петя Банкова, са решавали заедно кадрови въпроси в митниците.

 

При задържането си Петя Банкова твърдеше, че не познава баща и син Марин и Стефан Димитрови, но след като стана ясно, че лъже, обяснението беше, че чрез тях арестуваната митническа шефка се опитвала да получи информация за контрабандните канали у нас. Същото твърдение прави и Живко Коцев, когато обяснява близостта си не само с Димитрови, но дори и с митичния „Паскал“.  

 

„Епицентър“ публикува протокол от разпита на Живко Коцев, проведен на 5 април, в който подписите са заличени: 

 

протокол1аппротокол2

 

 

Подробности за първия разпит на Живко Коцев вижте тук:

 

https://epicenter.bg/article/Zhivko-Kotsev-Marin-i-Stefan-me-zapoznaha-s-Paskal--znaeh--che-sa-kontrabandisti-i-kadruvat-v-mitnitsite/346104/3/0 

 

Комисар Недан Хаджиев, известен в района на Хасково като човек на най-големия контрабандист на цигари в България Паскал и Черепа -  бе назначен за директор областната дирекция в Хасково от Бойко Рашков през януари 2022 година по време на правителството на Кирил Петков.

През юни 2021 година същият Рашков го прави зам.-директор от ОДМВР-Хасково. След това Хаджиев бе махнат от служебния министър Иван Демерджиев през септември м.г.

Срещу Хаджиев има доклади във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС.

 

Според източници от МВР Недан Хаджиев е човек на Асен Василев.

Те твърдят, че премиерът Николай Денков и Василев са извикали в МС вътрешният министър Стоянов и са му наредили експресно да назначи Хаджиев отново за директор на ОДМВР-Хасково, което той отказал, както разказва и главният секретар на МВР Живко Коцев.

В публикации в местната преса се твърди, МВР-Хасково чрез Хаджиев се използва като „бухалка“ срещу противниците на „промяната“.

Публикации свързват Хаджиев и като съсобственик на хасковското заведение „Плаза“ с Иван Каракачана и Димо Златаря, медии пишат, че наскоро са закупили имот за над 2 милиона лева в центъра на Хасково. Твърди се, че и по тази тема има сигнали и доклади във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС, в които всичко е изтъкнато, но се прикрива.


От категорията

Фалстарт на делото срещу Васил Божков, той ще иска съкратено производство

Фалстарт на делото срещу Васил Божков-Falstart-na-deloto-sreshtu-Vasil-Bozhkov_1718347310.jpg

Божков е сред десетимата предадени на съд от Софийската градска прокуратура по ...

14 юни 2024 | 09:41

Той беше обвинен в тероризъм

Прокуратурата се отказа от споразумение с Кристиян Бойков за теча на данни от НАП

Кристиян Бойков в съда Снимка: БТА-Kristiyan-Boykov-v-sada-Snimka--BTA_1718295386.jpg

С него прокуратурата и Бойков бяха се съгласили, че наказателното производство ...

13 юни 2024 | 19:15

Българка от бандата, източила над 50 млн. паунда помощи в Англия: Страх ме е да изляза на улицата

Българка от бандата, източила над 50 млн. паунда помощи в Англия: Страх ме е да изляза на улицата-Balgarka-ot-bandata--iztochila-nad-50-mln--paunda-pomoshti-v-Angliya--Strah-me-e-da-izlyaza-na-ulitsata_1718556531.png

Това се смята за най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в ...

16 юни 2024 | 19:47

Трима души са загинали, а 34 са пострадали при катастрофи в страната през последното денонощие

Трима души са загинали, а 34 са пострадали при катастрофи в страната през последното денонощие-Snimka--BTA--arhiv_1694004705.jpg

От началото на месеца са станали 306 катастрофи, при които живота си са ...

15 юни 2024 | 12:56

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47