Скандали тресат Италианския лицей в Горна баня.Директорът Капурдов във война с родителите и учители

Пред културното министерство няма много опции – отстраняване на Капурдов и заместника му Александър Иванов

Скандали тресат Италианския лицей в Горна баня. Директорът Капурдов във война с родители и учители

29493 | 12 апр. 2024 | 08:53

В жалби родители твърдят какзам.директорът Иванов обиждал учениците. Наричал ги „хомофоби“, „расисти“ и „фашисти“. Въпреки това последици за Александър Иванов няма.


Създаденото през 1976 г. училище за даровити деца в столичния квартал Горна баня, оцеляло в първите години на демокрацията и трансформирало се в елитен Италиански лицей, се тресе от скандали. Причината – за броени месеци новоизбраното ръководство на школото е влязло във война с родители и учители.  

 

Отваряйки интернет страницата на легендарното училище човек може да се обърка дали не е попаднал на сайт на някоя политическа формация. Вместо информация за кандидатстване в лицея или за успехи на учениците в национални и международни олимпиади, читателят вижда позиция на ръководството на НУККЛИИЕК, в която шест пъти се твърди, че НЯМА… напрежение и проблеми. Дори само това е достатъчно Министерството на културата, което е принципал на комплекса да провери какво се случва по-малко от година след като след конкурс за директор е назначен Иван Капурдов, учител по биология в същото училище. Още повече, че министерството, както и куп други институции, отдавна са сезирани от Настоятелството на учебния комплекс за редица нарушения, допуснати още в първите месеци на новото ръководство. 

 

Капурдов печели спорен конкурс на културното министерство след като преди година служебния министър по това време Найден Тодоров пенсионира легендарната Величка Велянова, която 35-години бе директор на лицея. По ирония на съдбата една от първите задачи, с която Тодоров трябва да се заеме сега, когато отново е назначен за служебен министър, е ескалиралото напрежение в училището.

 

Пред културното министерство няма много опции – отстраняване на Капурдов и скандален негов заместник и провеждането на нов конкурс, по възможност този път по безспорен начин. Защото още преди година, един от уважаваните експерти в областта на училищното образование у нас – Диян Стаматов, директор на 119-то училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета предупреждава, че конкурсът е опорочен и проблемите тепърва предстоят. И се оказва прав. 

 

В края на месец февруари тази година от името на Настоятелството на Националния учебен комплекс по култура и Лицей за изучаване на италиански език и култура Спас Панчев подава пореден сигнал в Министерство на културата, в който се съдържат данни за множество извършени нарушения от директора Иван Капурдов и особено от един от заместниците му - Александър Иванов. Може би най-скандалното в сигнала са твърденията, че Иванов започнал да се държи арогантно и обиждал ученици.

 

„В училището цари страх и съмнение – атмосфера трудно поносима, която крайно отрицателно се отразява и на учениците и на целия училищен колектив. Вече са напуснали или принудени да напуснат и уволнени над десет учители и служители“, пише в сигнала на Настоятелството. Капурдов и Иванов отричат тези обвинения, като за да запазят постовете си двамата са започнали и медийна кампания, с която се опитват да оборят неудобните разкрития за случващото се в Горна баня.  

 

И е напълно логично да го правят, защото в сигнала до културното ведомство, който е изпратен и до прокуратурата, се съдържат твърдения и за финансови злоупотреби. Като заместник-директор Александър Иванов намерил начин училището да му покрива месечните разходи за гориво. Към заплатата си, Иванов има и добавка по 500 лв. месечно за транспорт. Мотивът – адресно регистриран е в кюстендилско село, макар да е известно, че живее в София. Отделно, за разлика от другите заместник-директори, Иванов получава по половин заплата отгоре за допълнителната длъжност. Без правно основание Александър Иванов си назначил и лична секретарка, пише още в сигнала на Спас Панчев. Като цяло Настоятелството има сериозни съмнения върху разходването на бюджетните средства, които училището получава от бюджета и настояват за щателна проверка на разходите. Има и твърдения за конфликт на интереси, свързани с приема на първокласници.  

 

Особено притеснително е, че в жалби родители твърдят как Иванов обиждал учениците. Наричал ги „хомофоби“, „расисти“ и „фашисти“. Въпреки това последици за Александър Иванов няма, което жалбоподателите си обясняват, че заместник-директорът е поставил по някакъв начин в зависимост своя ръководител – директорът Капурдов. Родители са възмутени и от преподавателските методи на заместник-директора, който използвал хазартната игра „Колелото на късмета“ при оценяването на учениците по „Биофизикохимия“.  

 

През февруари Капурдов и Иванов заключили и едно от помещенията в училището, в което със средства на Настоятелството била оформена музейна експозиция, показваща историята на елитното учебно заведение от неговото създаване преди близо 50 години. „Няма история, историята започва от нас“, гръмогласно обяснявал Иванов решението си, който без никакво правно основание държал печата на училището в себе си. 

 

От няколко месеца родителите на учениците са притеснени и от новата визия на ръководството на лицея – намаляване на изучаването на италиански език. Твърди се, че на родителска среща заместник-директорът Александър Иванов обявил, че предстои промяна на учебния план. Този въпрос със сигурност вече има своя негативен отзвук и в дипломатическите среди. Изучаването на италиански език в лицея се базира на междуправителствена спогодба между България и Италия. Очакванията на преподаватели и родители са въпросът с управлението на лицея да бъде остро поставен пред новия-стар министър на културата и от посланика на Република Италия у нас.  

 

Така, вместо да очакват с нетърпение нови ученици и да се гордеят с успехите на настоящите, учители и родители на деца от училището в Горна баня, се надяват културното министерство да потуши напрежението, създадено след неудачен кадрови подбор. Ако ли не – Италианския лицей ще остане да се гордее със славното си минало и гибелно настояще, подобно на Класическата гимназия, която също е към културното ведомство и която през  последните години също се тресеше от поредица от скандали, отразили се крайно негативно върху учебния процес, а оттам и върху подготовката на децата.  


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия-Ivan-Krastev--Voynata-pokaza--che-ima-ukrainska-natsiya--razlichna-ot-ruskata-i-neyn--bashta--e-Putin_1661353115.jpg

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата ...

24 май 2024 | 10:15

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Секретен обект

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад-Cherveniya-ploshtad_1663761142.jpg

Тунел свързва Мавзолея с Кремъл, твърдят експерти. 100 години учени поддържат ...

24 май 2024 | 22:14

40% от българите не са прочели нито една книга през миналата година

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Снимка БТА-Po-povod-praznika-na-kulturata--prosvetata-i-balgarskata-pismenost---24-may-v-Sofiya-do-2-yuni-se-provezhda-Proletniya-panair-na-knigata_1716556017.png

Според данните на “Алфа рисърч около 63% от сънародниците ни не са ходили на ...

24 май 2024 | 15:59

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08