Днес в рубриката ни Кулинария с Нина ще ви покажем как в домашни условия да си приготвите нежните и вкусни сладки френски макарон.
Необходими продукти:
- за сладките:
60 г фино смлени бадеми или бадемово брашно
120 г пудра захар
20 г какао
70 г белтъци - престояли поне 2 дни в хладилник
50 г захар
- за крема:
160 мл сладка сметана
35 мл. ликьор "Бейлис"
110 г шоколад (млечен или черен)
Начин на приготвяне:
За сладките: Пресяваме три пъти бадемите, какаото и пудрата захар.
Разбиваме белтъците първоначално на ниска степен докато се образува пяна. След това увеличаваме степента и постепенно се прибавяме захарта. Разбиваме до „меки върхове“. Към тях прибавяме на 3 пъти бадемовата смес. Разбъркваме внимателно със шпатула. Сместа пълним в пош и шприцоваме "макарони" с диаметър около 4 см. Потупваме тавата отдолу и ги оставяме за около 40 минути на стайна температура, за да хванат коричка. Печем ги в предварително загрята фурна, на 160 градуса за около 10-12 минути.
За крема: Загряваме и кипваме сметаната и бейлиса.
Веднага след това ги слагаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за около час, след което разбиваме внимателно с миксер, до пухкав крем.
Върху една "черупка" макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга "черупка".
Оставяме да престоят няколко часа и сервираме.
Съвет от Нина: По желание, може да ги поръсим с малко шоколадови пръчици или кокосови стърготини.