Днес в рубриката ни Кулинaрия с Нина ще ви припомним една рецепта, с вкус от нашето детство - домашни сладки прасковки.
Необходими продукти:
400 г брашно, или колкото поеме
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. захар
4 яйца
1 пак. масло
1 ч.л. какао
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Приготвяме тестото като слагаме содата в киселото мляко. Бъркаме до кипване и изсипваме в купа.
Добавяме яйцата, захарта и олиото. Поставяме бакпулвера в брашното и го разбъркваме.
Омесваме тестото. Оставяме го да престои час и половина.
От тестото оформяме малки топчета, които поставяме в тава, и печем до леко зачервяване.
След като са изпечени, ги изчакваме да изстинат и от равната страна на всяка сладка издълбаваме малка дупка.
Приготвяме пълнежа като смесваме трохи от сладките, смлените орехи, пудрата захар, ванилията, прясното мляко и маслото, до получаване на еднородна смес. С него слепяме сладките две по две.
Накрая оцветяваме сладките с червена и оранжева боя, които предварително сме разтворили във вода. Овалваме ги в захар.
Съвет от Нина: Сладките може да "слепим" и само с мармалад (шипков или по избор).