Славчо Велков: Ердоган направи голям шлем с домакинството на срещата в Анталия

Участието на наемници може да разпали конфликта в Украйна

Славчо Велков: Грешка на Русия е използването на чеченски войски

17531 | 11 март 2022 | 18:47

Информацията за биологични лаборатории и разработвани в тях патогени е опасен прецедент. Ако някой посмее да използва биологични агенти за биологично оръжие, с една бутилка може да бъде заразен град с размерите на Пловдив


Славчо Велков е експерт по национална и международна сигурност, университетски преподавател, с дългогодишен опит от различни горещи точки. Бил е заместник-председател на Комисията за контрол над службите за сигурност и член на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание.

- Господин Велков, външните министри на Русия и Украйна – Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, разговаряха вчера в Анталия, и очевидно не се разбраха, тъй като срещата приключи без резултат. Как ще коментирате този разочароващ финал?

- Самото провеждане на срещата е резултат. Допреди няколко дни се считаше, че разговори на такова ниво едва ли са възможни. Фактът, че се срещат външните министри на двете воюващи страни говори много. Това може да създаде предпоставки и за среща на още по-високо ниво.
Въпреки закрития формат, бе обявено, че имало доближавания на гледните точки по отношение на условията, които е поставила Русия.

Нека кажа нещо изключително важно. Турция и лично президентът Ердоган направи голям шлем с домакинството на тази среща. На практика той в момента се явява балансьор от стратегически ранг предвид факта, че от една страна Турция има военни и енергийни проекти с Русия, каквито са „Турски поток“, изграждане на ядрена електроцентрала, купуване и евентуално производство на C-400.
От друга страна, той подкрепя, макар и не силно изразено, Украйна, където също има икономическа жилка. Неговият зет е собственик на звеното, което произвежда прочулите се дронове „Байрактар“, с които Украйна в момента воюва.

По моя оценка тази среща бе много важна дори само заради това, че създава основа за следваща.

- На ниво президенти?

- Това е спорен въпрос. Лично аз смятам, че президентът Путин не би разговарял със Зеленски, но, така или иначе, на масата за пореден път бяха поставени безусловните искания на Русия - най-вече – гарантиран и траен отказ на Украйна от членство в НАТО.

- Президентът Румен Радев каза, че България също има основания да претендира да бъде място на преговори между президентите на Украйна и Русия в координация с ЕС. Възможно ли е това?

- Мисля, че не са налице достатъчно основания България да бъде посредник при такива преговори. Най-малкото заради това, което се случи с изгонването на руските дипломати, обвинени в шпионаж. И най-вече заради изявлението на премиера Петков, че Русия била бензиностанция с ракети.

- На срещата в Анталия Лавров постави условие за неутралитет на Украйна, а Кулеба каза, че в обозримо бъдеще Украйна няма да стане член на НАТО. Разминаване или сближаване на позициите разчитате в тези изявления?

- „Обозримо бъдеще“ е политически термин, който може да бъде 10-15-20, дори 50 години. Истината е, че се наблюдават предпоставки Украйна да приеме подобно условие, което личи и от изявления на президента Зеленски, макар че са емоционални и провокирани от факта, че НАТО не го подкрепя директно, включително с осигуряване на изтребители от Полша или с отказа да затвори украинското небе.
Употребата на този термин вече изпраща посланието към алианса: не ни помогнахте, защо да искаме да членуваме при вас?

Тук е важна стратегическата цел на запазването на неутралитет – ако Украйна се откаже от членство в НАТО с гаранции от западни страни или от Турция например, Русия си осигурява огромен стратегически буфер от територия между своите граници и предния фланг на НАТО. Територия, която е пет пъти и половина по-голяма от тази на България.

Само тази цел да бъде постигната, руската страна вече ще бъде в известен смисъл удовлетворена.

Ако Русия успее, като следствие на действията в Донбас, да свърже по сухопътен начин Донецка и Луганска област с Крим и оттам – покрай брега на Черно море – с Одеса, това означава, че Украйна ще бъде елиминирана от достъп до Черно море.

Най-важна е битката за Киев. Очевидно е, че Русия няма да се откаже от настъпателната операция, която е силно затруднена от това, че едва половината мирни жители на украинската столица успяха да се евакуират. Тоест, там са останали поне 1,5 милиона граждани. Особеностите на бойните действия в градски условия предполагат също много разрушения, много жертви и разбира се, нагнетяване на обществено напрежение и в двете страни.

- Превземането на Киев цели капитулацията на Украйна?

- Каква беше целта да се превземе Берлин по времето на Втората световна война? Капитулация.
Украйна не дава и дума да се каже за капитулация. Но когато си овладял столицата и си сложил ръка върху държавната инфраструктура – правителство и всички компоненти на политическата власт – си много по-силен на масата на преговорите.

- Вашата експертна оценка за хода на войната, тъй като информациите са различни, противоречат си, общественото мнение е атакувано и от двете страни.

- Свидетели сме наистина на безпрецедентна информационна война, която върви успоредно и обслужва интересите на горещата.
Наблюдаваме хибридна война – съчетание на бойни действия, контактни и безконтактни удари с действия в информационното и кибер-пространството. Центровете и на двете страни работят много усилено.

Имам данни за украинския Център за информационно-психологически операции. Резултатите от войната могат да бъдат по такъв начин преиначени, че огромната маса от хора да бъдат убедени, че едната страна побеждава другата. Давам ви пример – украинската страна сега твърди, че има над 12 000 убити руски войници, унищожени към 400 танка, 40 самолета, 80 вертолета, безброй транспортни техники и артилерия, ракетни установки.
Създава се впечатление, че превес във войната е взела Украйна и нейната армия ще влезе в Москва. Но нещата не стоят по този начин. Това са методи на пропаганда, контрапропаганда, информация, дезинформация, контрадезинформация.

Данните на Пентагона имат по-достоверен характер, тъй като ползват възможностите на космическото разузнаване и структури на място. Те сочат за няколко хиляди убити руски войници и няколкостотин броя техника. Това е по-вярно.

Но че и едната, и другата страна губят, е факт. Не подлежи на съмнение също, че нещата ще продължат и Русия няма да се откаже от тази операция.

- Въпреки санкциите?

- Санкциите се превръщат в контрасанкции. Страните, които са енергийно зависими от Русия, ще бъдат потърпевши от собственото си решение.

България е силно зависима от енергийните доставки и не може в кратки срокове да създаде условия за алтернативни начини за снабдяване. Ако говорим за природен газ, трябва да признаем със свито сърце, че при евентуално спиране на доставките, наличното количество в Чирен ще бъде оскъдно и недостатъчно да покрие нуждите дори за месец.
Казвам го не за да всявам паника, това е реалността.

В течение на времето Европа може би ще се отърси от тази зависимост, но в момента това е невъзможно. Особено за страни като Германия     или Италия, които са много внимателни в политическите решения и отношението към конфликта.

- Наличието на биолаборатории в Украйна се превърна в топтема в последните дни. Русия твърди, че те са включени в американската военна програма за биологично оръжие. Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд призна, че в Украйна има обекти за биологични изследвания и изрази опасения, че могат да попаднат в руски ръце. Доколко всичко това е част от хибридната война, за която говорите?

- Информацията за биологичните лаборатории и разработваните в тях биологични агенти са изключително опасен прецедент. Става дума за особено опасни инфекции като чума, холера и други, които при ненадеждно съхранение или поразяване от военни средства и при разпространението им извън лабораториите могат да доведат до катастрофални резултати – както за двете воюващи страни, така и за територии, които са извън зоната на конфликта.

- Темата ескалира до усещането, че биолабораториите са по-голям риск и от двете атомни централи, които са под руски контрол – спряната отдавна АЕЦ „Чернобил“ и Запорожката АЕЦ. Така ли е?

- Както едната, така и другата опасност са потенциални. Но не са виртуални, а реални. Разликата е, че ядрената опасност е видима и в известен смисъл може да бъде контролирана. Двете атомни централи могат да не бъдат удряни, нападани и да не се предизвикат катастрофални последствия. Но за да се получи ядрена реакция, е достатъчно да бъде прекратено електроснабдяването, тъй като реакторите трябва да се охлаждат непрекъснато.

Другият риск – биолабораториите, е по-скрит и тук идва въпросът за щамовете на опасни заболявания – патогени, както пишат медиите, и които специалистите наричат биологични агенти. Ако някой посмее да ги използва за биологично оръжие, с една епруветка или бутилка може да бъде заразен град с размерите на Пловдив.
Биологичното оръжие не поразява инфраструктурата, не руши сгради и болници, то унищожава човешки живот. Последствията могат да бъдат катастрофални. Още повече, че тези лаборатории не са видими, повечето от тях са секретни. Някои се знае къде са, други – не. Фактът, че Русия вече вади документи, говори, че руската страна е сложили ръка върху някои от тях. Говори се и за размерите на финансирането от страна на Съединените щати, за конкретни биологични агенти на особено опасни заболявания.
Вчера има твърдения, че от страна на САЩ има призив да бъдат унищожавани тези патогени, за да не се стигне до катастрофа.

- СЗО днес също отправи призив за тяхното унищожение.

- Интересен факт е, че СЗО знае за тези лаборатории, знае какво се е правело в тях и смея да кажа, че след като излязат достатъчно документи, ще може да се каже дали това е крещящо нарушение на забраната за производство и използване на биологични оръжия или не.

- Всички искаме мир и се надяваме военните действия да приключат, но са малко индикациите, които подкрепят подобни надежди. Каква е Вашата прогноза за изхода на войната? Какви грешки допускат двете страни, какво Ви тревожи?

- Тревожно е интернационализирането на конфликта с призивите на Украйна за приемане на чуждестранни бойци и създаването на така наречените чуждестранни легиони. Това са хора наемници. Често пъти те не се подчиняват на единен замисъл и на решенията на местните командири. Те са с опит от различни конфликти, не ги интересува идеологията на тази война, знаят как да боравят с оръжия и са не по-малко опасни от така наречените пронацистки батальони „Азов“, които в момента създават основните грижи на въоръжените сили в Донбас на двете нови републики.
Това е проблем, който може да създаде условия за разпалване на конфликта.

Според мое лично убеждение и на база на изследване на други конфликти, грешка от страна на Русия е използването на чеченски контингенти. Те са с друга психология, с друга натренираност за водене на бойни действия, с друг поглед върху ценностите като човешки живот и не на последно място – те са мюсюлмани, докато останалите воюващи са християни. Консервативни християнски държави биха могли да го приемат като посегателство и сблъсък между религии. Не дай Боже, да се случи подобно нещо.

- Възможно ли е да се намери дипломатическо решение, дори на този ескалирал етап от един всеобхватен конфликт?

- За да има дипломатическо решение, бойните действия трябва да спрат или поне да затихнат. Истината е, че ръководителите на западните страни – Франция, Германия, нямат никакъв интерес конфликтът да се разнася и да се разгаря извън границата на Украйна.

- Западна Европа изглежда силно заинтересована да спре войната. И Макрон, и Шолц говорят с Путин и оставят отворен канал за комуникация.

- Да, и това показва несъответствие между интересите на САЩ и Западна Европа. От американска страна не виждаме толкова силно изразено желание за спиране на конфликта, особено с поощряването на вноса на оръжие.

- Защо военните действия вървят бавно в сравнение с първоначалните очаквания, че планът на Русия е блицкриг  и че тя има възможности да го постигне?

- Има затягане, защото са налице две почти еднакви доктрини за водене на бойни действия от двете воюващи държави. Големите началници – генерали и полковници - и в двете армии преди години са седели на едни и същи чинове, завършили са едни и същи академии. Тактико-техническите данни на въоръжението и техниката също са сходни. Затова в открит сблъсък те трудно се побеждават. Докато в безконтактния – от въздуха или удари с ракети - Русия доминира. В количествено отношение тя също има превъзходство.От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10