Трифонов в интервю пред Бойко Василев по БНТ

В интервю пред Бойко Василев по БНТ (Видео)

Слави Трифонов: Няма да подкрепим мандата на БСП за съставяне на правителство

19720 | 27 авг. 2021 | 20:11

Лидерът на ИТН се мотивира: БСП е лявяа формация, БСП е партия на статуквото, БСП не ни подкрепи в първия мандат.

Трифонов в интервю пред Бойко Василев по БНТ-1630087226.jpgСлави Трифонов: Няма да подкрепим мандата на БСП за съставяне на правителство.-1630087086.png-1626170316.jpg

Няма да подкрепим мандата на БСП за съставяне на правителство.

Това заяви Слави Трифонов в интервю пред Бойко Василев по БНТ.

 

Това интервю се записва в 4 часа в петък след обяд, няколко часа преди да бъде излъчено. "Силата е в истината.  Нямаме никакви договорки и условия", каза в началото Трифонов и обясни, че за първи път не е гримиран и се чувства некомфортно. Интервюто е записано в офиса на Трифонов

 

На въпрос на Бойко Василев - ще подкрепят ли кабинета на БСП, Трифонов категорично отсече: Не!

 

Лидерът на ИТН се мотивира: "БСП е лява формация, с нея имаме много големи различия, БСП е партия на статуквото, БСП не ни подкрепи, когато имахме възможност да съставим правителство в първия мандат". 

Трифонов показа, че е засегнат, защото  "Нинова излезе с бюрото си и обяви, че няма да ни подкрепят". И дори сравни това с любовта, където и ти подкрепяш, и теб те подкрепят".

 

Все пак, възпитанието изисква ИТН да отиде на среща с Корнелия Нинова, посочи още Трифонов.

 

Той бе категоричен, че съставянето на ново правиотелство с мандата на БСП е невъзможно!

 

"Това с подкрепата е като в любовта - и ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред. Другото странно е, че само БСП и ИТН не могат да формират правителство. Хипотетично да си представим, че ги подкрепи ДПС, ще правим нова тройна коалиция ли? Формацията на Христо Иванов няма да ги подкрепи. Само БСП и ИТН не могат сами да съставят правителство, защото нямат мнозинство", подчерта той.

"Корнелия Нинова има много време да представи министър-председателя си. От чисто законовите порядки ще се види дали изборите за парламент и за президент ще бъдат 2 в 1", поясни Трифонов.

 

Той заяви, че ако се стигне до предсрочен парламентарен вот, е по-добре те да се проведат заедно с президентските.

 

Ето част от отговорите на Трифонов:

 

Суверенът така е решил, че сега парламентът изглежда така. Така изглежда в момента българското общество. Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение. Така би следвало да изглежда която и да е политическа структура на фона на демокрацията и задълженията.

 

Хората са различни като морал, намерение, действия. Българските политици все още не са адекватни на желанията и потребностите на суверена.

 

Преговаряли сме. Последователен съм и правя това, което съм казал. Човек трябва да си държи на думата. Ние казахме, че с партиите на статуквото няма да правим коалиция. Не може с ГЕРБ, с ДПС. БСП би могла да е компромисна заради поведението й напоследък, но и тя е от статуквото. Основната подкрепа ни е необходима от т. нар. партии на протеста.

 

Имаше ясни възгледи за това, които са важните неща, които стоят пред България по отношение на тези две партии – ДБ и ИБТНИ. Ние нямаме никакви разлики.

 

Ние нямахме мнозинство и с най-големите споразумение бяхме малцинство. Не са 121 депутати. След това решихме, че е нормално да бъдем подкрепени. Трябваше да се свърши работа. Важно е политическите партии, в случая най-голямата да свърши работа.  Бях готов, заедно с екипа да свършим работа.

 

Нали това е най-важното – съдебната реформа. Да има справедливост и възмездие, реформата с индексация на пенсиите, ковид, бежанци. Как ще се свърши това- от хора, които са експерти. Предният път беше, защо не направихте правителство.  Сега, защо го правите по този начин. Не им хареса този министър-председател, не им хареса този кабинет.  След това пак не го харесаха.

 

Водих разговор с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис. Тези разговори не бяха публични. Затруднен съм, защото съм почтен. Ние говорихме, попитах ги какво искат. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Попитах го къде съзира дългата ръка на ДПС?! Това не е вярно! Не е вярно! Не съм се виждал с никой от ДПС.

 

Ако стои и е възможно да се довериш, няма никой, който да стои зад ИТН освен неговите гласоподаватели. Тази партия е съставена заради референдума. Аз съм гарант- никой не стои зад тази партия, освен нейните избиратели и аз.

 

Гледам интервю на Татяна Дончева-тя каза, че зад ИТН стои Маджо. И гледах и се втрещих. Свикнал съм на всякакви слухове. Но това беше – не зная. Имаш ли доказателства за дългата ръка на ДПС, за Маджо, за не знам си кой?!1  Това се хвърля в публичното пространство, за да няма правителство на ИТН. Това са слухове, това са лъжи.

 

Хората вършат работа и ние ги предложихме. Христо Иванов каза ,че няма такива доказателства за ДПС, но има чувства. Крайната ни цел е да свършим работа. Изборите са средство. Първо-всички са скарани с всички. Така изглежда сега този български парламент.

 

Затова сега в следващият парламент партиите трябва да проявят мъдрост, морал и смирение. Следват проблеми с ковид, бежанци, и с парите от фонда. Ковид не избира тази или онази партия. Следващият парламент трябва да прояви мъдрост и морал.

 

На въпрос дали би призовал хората да се ваксинират, Трифонов отговори, че той самият е ваксиниран, след като е прекарал ковид. "Да флиртуваш с антиваксърите е да си играеш със смъртта", каза той. "Държавите, в които почти всички са ваксинирани, също имат проблем", посочи Трифонов.

 

На въпрос за главния прокурор той отговори, че е логично целта на ИТН е да е целта на протеста - да бъде наложено ограничение на главния прокурор.

Партия ИТН не е взела нито лев от субсидията, посочи още Трифонов.

 

По отношение на двойното гражданство той каза, че е глупаво да не можеш да си депутат и министър, ако го имаш и това трябва да се промени. Обаче законът сега е такъв и който го е нарушил, е закононарушител.

 

Веднага да се приеме еврото. Ето казвам го. 

 

На въпрос за министрите от правителството Слави Трифонов каза, че Петков и Василев са отишли при негов колега и са поискали да са министри и в ново правителство.

Служебните министри Кирил Петков и Асен Василев първо дойдоха при нас. Те дойдоха при нас и казаха, че искат да останат, ако е възможно, в следващото правителство. Те не бяха още се качили на този гребен на вълната на одобрението и симпатията, заяви още лидерът на ИТН.

 

Дойде Кирил Петков, защото го поканих да говорим. Аз му казах, че той трябва да продължи да бъде част от следващо правителство, защото се справя добре. Той каза, че Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. Аз казах, че ние ще определим министъра на финансите, а Василев може да бъде министър на европейските пари.

 

Започнаха разговори с Кирил Петков и Асен Василев.

Петков започна да има ултимативно поведение. Аз не съм привърженик на ултимативното поведение, затова преценихме, че няма да се разберем и така и не се договорихме, разкри Трифонов.

 

На въпрос защо е подкрепил Радев, Трифонов отговори, че силно го подкрепя, но не го е издигнал той. Слави се запознал с Радев, когато благодарение на Пардю летял с изтребител. Американските военни се изразили с огромно уважение за Радев. "Аз изцяло приемам, че Радев изпълва представата ми за президент", подчерта Трифонов.

 

Твърде много интриги, измислици и лъжи. Според мен българските политици не трябва да изглеждат така. Смисълът на тяхната работа е да правят добро за хората.


След като сме се докарали до там какво ще обещае един политик, значи нещо е сбъркано.  Какво значение има какви са моите лични интереси. На първо място е суверенът, хората, държавата. Всичко останало е надолу.

 

Как ти изглежда отговорността, когато правиш нещо?! Осъзнавам смисъла на това, което правя и отговорността, която нося. Правя всичко възможно да свърша работа. При мен не е водещо разрушаване на системата. Когато видя, че греша, веднага ще се поправя. Моментално.

 

Забравихме ГЕРБ заради това, което направи Христо Иванов. Мразя думата договорка. Срещу съставяне на правителство на ИТН се обединиха всички, без БСП. Виждам резултата.  Питах Манолова ще подкрепиш ли кабинета ни – тя каза: Не. Разбрах, от нейната съратничка там кой е стоял зад гърба ни.

 

Има много неща, които би следвало да ме дразнят, защото са лъжи. Трябва да има пълна свобода на словото, на отношенията, на изразяване. И ако има някой претенции, да се отнесе към съдебната система.

 

Не, нямам намерение за смяна на настоящата българска позиция към Македония. Топката е в тях. Дълго тази топка им бе подавана. Имаме прекрасно отношение като към наши братя.

 

На въпрос за думата отговорност, той каза: Беше ми много трудно да взема решение дали изобщо да се занимавам с политика. Не исках да загубя хората около мен, които са ценни и които няма какво да правят в политиката. Думата политик бе натоварена с много негативно отношение. Не си се представях в тази роля. Не се страхувам от отговорност. Отврати ме това, което направиха политиците с референдума. Никой не знае какво аз чувствам. Никой не знае какво чувства друг човек.  Да си лягам вечер и да зная, че има смисъл, трябва да продължа по този начин.

 Слави Трифонов пред БНТ

Лидерът на ИТН се мотивира: БСП е лявяа формация, БСП е партия на статуквото, БСП не ни подкрепи в първия мандат.

От категорията

ЦИК при обработени 99.03% протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН не влиза в парламента

ЦИК при обработени 99.03% протоколи-TsIK-pri-obraboteni-99-03--protokoli_1664774658.jpg

Партия "Движение за права и свободи" (ДПС) получава 13,56 на сто от ...

3 окт. 2022 | 07:17

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

В 23 и 24 МИР водят ПП

ЦИК при 99.40% обработени протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН остават под чертата

ЦИК при 99.40% обработени протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН остават под чертата-TsIK-pri-99-40--obraboteni-protokoli--GERB---25-43--PP---20-21--ITN-ostavat-pod-chertata_1664776620.png

В столичния 25 МИР, където беше една от лидерските битки, Бойко Борисов победи ...

3 окт. 2022 | 08:54

Андрей Райчев: Борисов има много силен коз в ръката - да предложи временно правителство

Андрей Райчев: Борисов има много силен коз в ръката-1651222605.png

По думите му коалицията “без ДПС не става”. Според политолога към ГЕРБ могат да ...

3 окт. 2022 | 08:46

Най-важното

В 23 и 24 МИР водят ПП

ЦИК при 99.40% обработени протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН остават под чертата

ЦИК при 99.40% обработени протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН остават под чертата-TsIK-pri-99-40--obraboteni-protokoli--GERB---25-43--PP---20-21--ITN-ostavat-pod-chertata_1664776620.png

В столичния 25 МИР, където беше една от лидерските битки, Бойко Борисов победи ...

3 окт. 2022 | 08:54

Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни

Кирил Петков: Ние сме в позиция на конструктивна опозиция

Кирил Петков: Ние сме в позиция на конструктивна опозиция-Kiril-Petkov--Nie-sme-v-pozitsiya-na-konstruktivna-opozitsiya_1664775546.png

През последните 7-8 месеца инфлацията заля цяла Европа и животът стана много ...

3 окт. 2022 | 08:38

Лидерът на ГЕРБ ще търси по-широка подкрепа, като се откаже от премиерското място и предложи временно правителство, смята той

Андрей Райчев: Борисов има много силен коз в ръката - да предложи временно правителство

Андрей Райчев: Борисов има много силен коз в ръката-1651222605.png

По думите му коалицията “без ДПС не става”. Според политолога към ГЕРБ могат да ...

3 окт. 2022 | 08:46

Посланието на българските граждани е „седнете и се разберете”

Стефан Янев: Коалициите трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения

Стефан Янев: Коалициите трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения-1660898854.png

Снощи до късно съм получавал различни поздравления, с президента Радев не съм ...

3 окт. 2022 | 08:42

За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат, посочи председателят на Движението (ВИДЕО)

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

Ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, посочва лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Ако американското посолство каже, България ще има правителство.

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1664732116.jpg

Очаквах по-висока избирателна активност. Не коментираме имена, за нас те са ...

2 окт. 2022 | 20:34

"Възраждане" изпреварват с малко ДБ в 25 МИР

Борисов надви Ицо Хазарта в София, ПП печели битката срещу ГЕРБ в 23-и и 24-и МИР

Борисов надви Ицо Хазарта в София-Borisov-nadvi-Itso-Hazarta-v-Sofiya_1664776796.jpg

БСП остава на пето място

3 окт. 2022 | 08:32

Машинното гласуване е идиотщина

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42