Трифонов в интервю пред Бойко Василев по БНТ

В интервю пред Бойко Василев по БНТ (Видео)

Слави Трифонов: Няма да подкрепим мандата на БСП за съставяне на правителство

19854 | 27 авг. 2021 | 20:11

Лидерът на ИТН се мотивира: БСП е лявяа формация, БСП е партия на статуквото, БСП не ни подкрепи в първия мандат.

Трифонов в интервю пред Бойко Василев по БНТ-1630087226.jpgСлави Трифонов: Няма да подкрепим мандата на БСП за съставяне на правителство.-1630087086.png-1626170316.jpg

Няма да подкрепим мандата на БСП за съставяне на правителство.

Това заяви Слави Трифонов в интервю пред Бойко Василев по БНТ.

 

Това интервю се записва в 4 часа в петък след обяд, няколко часа преди да бъде излъчено. "Силата е в истината.  Нямаме никакви договорки и условия", каза в началото Трифонов и обясни, че за първи път не е гримиран и се чувства некомфортно. Интервюто е записано в офиса на Трифонов

 

На въпрос на Бойко Василев - ще подкрепят ли кабинета на БСП, Трифонов категорично отсече: Не!

 

Лидерът на ИТН се мотивира: "БСП е лява формация, с нея имаме много големи различия, БСП е партия на статуквото, БСП не ни подкрепи, когато имахме възможност да съставим правителство в първия мандат". 

Трифонов показа, че е засегнат, защото  "Нинова излезе с бюрото си и обяви, че няма да ни подкрепят". И дори сравни това с любовта, където и ти подкрепяш, и теб те подкрепят".

 

Все пак, възпитанието изисква ИТН да отиде на среща с Корнелия Нинова, посочи още Трифонов.

 

Той бе категоричен, че съставянето на ново правиотелство с мандата на БСП е невъзможно!

 

"Това с подкрепата е като в любовта - и ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред. Другото странно е, че само БСП и ИТН не могат да формират правителство. Хипотетично да си представим, че ги подкрепи ДПС, ще правим нова тройна коалиция ли? Формацията на Христо Иванов няма да ги подкрепи. Само БСП и ИТН не могат сами да съставят правителство, защото нямат мнозинство", подчерта той.

"Корнелия Нинова има много време да представи министър-председателя си. От чисто законовите порядки ще се види дали изборите за парламент и за президент ще бъдат 2 в 1", поясни Трифонов.

 

Той заяви, че ако се стигне до предсрочен парламентарен вот, е по-добре те да се проведат заедно с президентските.

 

Ето част от отговорите на Трифонов:

 

Суверенът така е решил, че сега парламентът изглежда така. Така изглежда в момента българското общество. Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение. Така би следвало да изглежда която и да е политическа структура на фона на демокрацията и задълженията.

 

Хората са различни като морал, намерение, действия. Българските политици все още не са адекватни на желанията и потребностите на суверена.

 

Преговаряли сме. Последователен съм и правя това, което съм казал. Човек трябва да си държи на думата. Ние казахме, че с партиите на статуквото няма да правим коалиция. Не може с ГЕРБ, с ДПС. БСП би могла да е компромисна заради поведението й напоследък, но и тя е от статуквото. Основната подкрепа ни е необходима от т. нар. партии на протеста.

 

Имаше ясни възгледи за това, които са важните неща, които стоят пред България по отношение на тези две партии – ДБ и ИБТНИ. Ние нямаме никакви разлики.

 

Ние нямахме мнозинство и с най-големите споразумение бяхме малцинство. Не са 121 депутати. След това решихме, че е нормално да бъдем подкрепени. Трябваше да се свърши работа. Важно е политическите партии, в случая най-голямата да свърши работа.  Бях готов, заедно с екипа да свършим работа.

 

Нали това е най-важното – съдебната реформа. Да има справедливост и възмездие, реформата с индексация на пенсиите, ковид, бежанци. Как ще се свърши това- от хора, които са експерти. Предният път беше, защо не направихте правителство.  Сега, защо го правите по този начин. Не им хареса този министър-председател, не им хареса този кабинет.  След това пак не го харесаха.

 

Водих разговор с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис. Тези разговори не бяха публични. Затруднен съм, защото съм почтен. Ние говорихме, попитах ги какво искат. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Попитах го къде съзира дългата ръка на ДПС?! Това не е вярно! Не е вярно! Не съм се виждал с никой от ДПС.

 

Ако стои и е възможно да се довериш, няма никой, който да стои зад ИТН освен неговите гласоподаватели. Тази партия е съставена заради референдума. Аз съм гарант- никой не стои зад тази партия, освен нейните избиратели и аз.

 

Гледам интервю на Татяна Дончева-тя каза, че зад ИТН стои Маджо. И гледах и се втрещих. Свикнал съм на всякакви слухове. Но това беше – не зная. Имаш ли доказателства за дългата ръка на ДПС, за Маджо, за не знам си кой?!1  Това се хвърля в публичното пространство, за да няма правителство на ИТН. Това са слухове, това са лъжи.

 

Хората вършат работа и ние ги предложихме. Христо Иванов каза ,че няма такива доказателства за ДПС, но има чувства. Крайната ни цел е да свършим работа. Изборите са средство. Първо-всички са скарани с всички. Така изглежда сега този български парламент.

 

Затова сега в следващият парламент партиите трябва да проявят мъдрост, морал и смирение. Следват проблеми с ковид, бежанци, и с парите от фонда. Ковид не избира тази или онази партия. Следващият парламент трябва да прояви мъдрост и морал.

 

На въпрос дали би призовал хората да се ваксинират, Трифонов отговори, че той самият е ваксиниран, след като е прекарал ковид. "Да флиртуваш с антиваксърите е да си играеш със смъртта", каза той. "Държавите, в които почти всички са ваксинирани, също имат проблем", посочи Трифонов.

 

На въпрос за главния прокурор той отговори, че е логично целта на ИТН е да е целта на протеста - да бъде наложено ограничение на главния прокурор.

Партия ИТН не е взела нито лев от субсидията, посочи още Трифонов.

 

По отношение на двойното гражданство той каза, че е глупаво да не можеш да си депутат и министър, ако го имаш и това трябва да се промени. Обаче законът сега е такъв и който го е нарушил, е закононарушител.

 

Веднага да се приеме еврото. Ето казвам го. 

 

На въпрос за министрите от правителството Слави Трифонов каза, че Петков и Василев са отишли при негов колега и са поискали да са министри и в ново правителство.

Служебните министри Кирил Петков и Асен Василев първо дойдоха при нас. Те дойдоха при нас и казаха, че искат да останат, ако е възможно, в следващото правителство. Те не бяха още се качили на този гребен на вълната на одобрението и симпатията, заяви още лидерът на ИТН.

 

Дойде Кирил Петков, защото го поканих да говорим. Аз му казах, че той трябва да продължи да бъде част от следващо правителство, защото се справя добре. Той каза, че Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. Аз казах, че ние ще определим министъра на финансите, а Василев може да бъде министър на европейските пари.

 

Започнаха разговори с Кирил Петков и Асен Василев.

Петков започна да има ултимативно поведение. Аз не съм привърженик на ултимативното поведение, затова преценихме, че няма да се разберем и така и не се договорихме, разкри Трифонов.

 

На въпрос защо е подкрепил Радев, Трифонов отговори, че силно го подкрепя, но не го е издигнал той. Слави се запознал с Радев, когато благодарение на Пардю летял с изтребител. Американските военни се изразили с огромно уважение за Радев. "Аз изцяло приемам, че Радев изпълва представата ми за президент", подчерта Трифонов.

 

Твърде много интриги, измислици и лъжи. Според мен българските политици не трябва да изглеждат така. Смисълът на тяхната работа е да правят добро за хората.


След като сме се докарали до там какво ще обещае един политик, значи нещо е сбъркано.  Какво значение има какви са моите лични интереси. На първо място е суверенът, хората, държавата. Всичко останало е надолу.

 

Как ти изглежда отговорността, когато правиш нещо?! Осъзнавам смисъла на това, което правя и отговорността, която нося. Правя всичко възможно да свърша работа. При мен не е водещо разрушаване на системата. Когато видя, че греша, веднага ще се поправя. Моментално.

 

Забравихме ГЕРБ заради това, което направи Христо Иванов. Мразя думата договорка. Срещу съставяне на правителство на ИТН се обединиха всички, без БСП. Виждам резултата.  Питах Манолова ще подкрепиш ли кабинета ни – тя каза: Не. Разбрах, от нейната съратничка там кой е стоял зад гърба ни.

 

Има много неща, които би следвало да ме дразнят, защото са лъжи. Трябва да има пълна свобода на словото, на отношенията, на изразяване. И ако има някой претенции, да се отнесе към съдебната система.

 

Не, нямам намерение за смяна на настоящата българска позиция към Македония. Топката е в тях. Дълго тази топка им бе подавана. Имаме прекрасно отношение като към наши братя.

 

На въпрос за думата отговорност, той каза: Беше ми много трудно да взема решение дали изобщо да се занимавам с политика. Не исках да загубя хората около мен, които са ценни и които няма какво да правят в политиката. Думата политик бе натоварена с много негативно отношение. Не си се представях в тази роля. Не се страхувам от отговорност. Отврати ме това, което направиха политиците с референдума. Никой не знае какво аз чувствам. Никой не знае какво чувства друг човек.  Да си лягам вечер и да зная, че има смисъл, трябва да продължа по този начин.

 Слави Трифонов пред БНТ

Лидерът на ИТН се мотивира: БСП е лявяа формация, БСП е партия на статуквото, БСП не ни подкрепи в първия мандат.

От категорията

Българската делегация, начело с Иван Демерджиев, почете паметта на Гоце Делчев в Скопие

Българската делегация, начело с Иван Демерджиев, почете паметта на Гоце Делчев в Скопие
Снимка БТА-Balgarskata-delegatsiya--nachelo-s-Ivan-Demerdzhiev--pochete-pametta-na-Gotse-Delchev-v-Skopie-Snimka-BTA_1675519298.jpg

Заплашван и бит на граничния пункт между България и Северна Македония - ...

4 февр. 2023 | 15:53

"Възраждане": Македонски граничари биха депутата Ангел Георгиев (ВИДЕО)
(Видео)

Депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев-Deputatat-ot--Vazrazhdane--Angel-Georgiev_1675515211.png

Дълго време не бяха пропускани автомобили с мотива, че има технически проблем

4 февр. 2023 | 13:54

Слави Трифонов: Тия, за които е умрял Гоце Делчев, сега не пускат българите в РСМ

Слави Трифонов: Тия, за които е умрял Гоце Делчев, сега не пускат българите в РСМ-1658757760.jpg

С измислени причини за липса на ток, компютри и какво ли още не, български ...

4 февр. 2023 | 21:14

Красен Кралев: ГЕРБ ще спечели изборите

Красен Кралев: ГЕРБ ще спечели изборите-1608717995.jpg

Коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична ...

4 февр. 2023 | 21:07

Най-важното

Ние се държахме така, както изисква отговорното политическо поведение, каза вицепремиерът

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация
Снимка БТА-Demerdzhiev-v-Blagoevgrad--Imashe-nay-razlichni-opiti-za-provokatsiya-Snimka-BTA_1675529742.jpg

Многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и ...

4 февр. 2023 | 18:54

Това е откровена провокация от страна на правителството на Македония!

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура-Deputatat-ot--Vazrazhdane--Angel-Georgiev_1675515211.png

Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат ...

4 февр. 2023 | 18:44

Вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски на гроба на Гоце Делчев: Български политици връщат двустранните отношения в Средновековието

За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски -1657171456.jpg

Всички трябва да се уважаваме, ако искаме да изградим добри отношения. ...

4 февр. 2023 | 13:47

Не е изключено да засегне и местната власт, тъй като проблемите около строителството на стадион "Христо Ботев" ескалират

Борисов пристигна гневен в Пловдив, поиска незабавно оставката на кмета Здравко Димитров
(Видео)

Бойко Борисов пристигна в Пловдив, затяга редиците за изборите-Boyko-Borisov-pristigna-v-Plovdiv--zatyaga-reditsite-za-izborite_1675505629.png

През октомври м.г. Борисов обяви в Пловдив, че Здравко Димитров няма да бъде ...

4 февр. 2023 | 11:38

Не се чувствам виновен за нещата, в които ме обвинява Борисов, заяви кметът на Пловдив

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка! Не съм забърквал бакии

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка!-1603717529.jpg

Здравко Димитров уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори ...

4 февр. 2023 | 12:59

Медведе нарече властите в Белия дом и в Капитмоия, които пращат далекобойни ракети на Киев, "морални изроди"

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети-1646218611.jpg

Пентагонът каза вчера, че обявената от САЩ военна помощ за Украйна на стойност ...

4 февр. 2023 | 14:28

Това е първият път, когато активи на руснаци под санкции се изпращат на Киев

Започна се! САЩ предадоха на Украйна 5 млн. долара, конфискувани от руския олигарх Малофеев

Малофеев е обвинен, че не спазва наложените му санкции-1568367366.jpg

Средствата трябва да отидат за възстановяването на страната

4 февр. 2023 | 12:45

MAGYAR NEMZET сравнява политиката на Корнелия Нинова с тази на председателя на социалистите в Словакия - Роберт Фицо

MAGYAR NEMZET: Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле

MAGYAR NEMZET  със статия за България-MAGYAR-NEMZET-sas-statiya-za-Balgariya_1675510676.jpg

Докато ГЕРБ иска да спечели благоволението на американците с антируската си ...

4 февр. 2023 | 13:14

Комисията публикува анализ от 66 страници

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска-Spored-EK-gotovnostta-na-Ukrayna-za-prisaedinyavane-kam-ES-e-niska_1675500027.jpg

Киев се справя най-добре във външната политика - страната "демонстрира ...

4 февр. 2023 | 10:37