Трябва да бъде изтрито и "изчегъртано" това, което направи ГЕРБ, изтъква лидерът на "Има такъв народ"

Слави Трифонов се кара на Волгин в ефир: Никога нищо не съм обещавал в живота си!

21910 | 8 май 2021 | 12:33

Не исках да стана политик, но политическата система не призна 3 млн. български гласа от референдума, посочи той


„Няма тайнственост, има логично поведение. Човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже... Свободата на словото не е да си на 112 място, а да усещаш свободата да правиш това, което ти повеляват моралът, логиката, интелектът. В България огромна част от медиите не са свободни“.

Това каза пред БНР лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов в отговор на въпрос защо се дистанцира от медийни изяви.

 

Шоуменът-политик почти през цялото време се караше на водещия Петър Волгин без да успее да отговори конкретно на съществени въпроси от вътрешната и външната политика.

 

„Начинът на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен. Това е въпрос на избор“, заяви Слави Трифонов в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР. 

Когато, тогава. Това е отговорът на Трифонов на въпроса дали ще бъде премиер, ако ИТН спечели изборите. Каза още, че на въпроси с "ако" не отговаря.

 

Никога нищо не съм обещавал в живота си!“ - така отговори лидерът на „Има такъв народ“  на въпрос дали поема ангажимент за въвеждане на мажоритарните избори след следващите избори.

Не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, защото съм имал невероятното желание да стана политик. Аз съм тръгнал да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае мнението на 3,5 млн. българи, които са гласували на законен референдум. Искам това нещо, което е логично, морално и законно, да бъде наложено“, допълни той в предаването „Политически НЕкоректно“. 

 

Трифонов през повечето време да се кара на водещия Петър Волгин, че се държи като екстрасенс и го обвини, че е симпатизант на БСП. „Петре, приятелю“ бе обръщението, което използваше Трифонов в интервюто.

Слави Трифонов е категоричен, че това, което партия ГЕРБ е направила, трябва да бъде изчегъртано с всички законови средства:

„Това нещо ще се махне, защото това е логичният нормален път на една нормална държава член на Европейския съюз... Суверенът решава... В парламента трябва да има хора, които да представляват цвета на нацията. Да бъдат уважавани, да се държат достойно, да бъдат принципни. Не може в Народното събрание един депутат да нарича зам.-председателя „гном“ (бел. ред. - репликата „Ей, гном, не се ядосвай, че пак ще получиш инсулт“ е отправена от Лъчезар Иванов от ГЕРБ към ген. Атанас Атанасов)“.

По думите му БСП е „най-слабата беззъба опозиция от 30 години насам“.

Ляво - дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е различен. За мен поведението на ИТН е практично. Но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена“. Трифонов подчерта, че конкретните случаи определят насоката на ИТН дали е лява или дясна партия.

Във връзка с външната политика на страната ни той заяви:

„България винаги ще бъде свързана емоционално с Русия заради жертвата, която е направила за нас. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът преди години на българския суверен да стане член на Европа и на НАТО, затова трябва да сме лоялни партньори на тези две организации. Най-после да има едно отношение, в което няма два крака - единият стъпил на едно място, другият на друго място... Когато един партньор е предсказуем, ще можеш да му имаш доверие. Трябва да си принципен, последователен, лоялен“.

Слави Трифонов е категоричен, че трябва да се обграждаш със силни хора с качества, а не с такива, които те слушат безропотно:

„Историята го показва... Умен човек събира около себе си силни и кадърни хора, а не такива, които го слушат и правят каквото той казва. Така винаги ще стигне до крах... Имам щастието да общувам с хора, с които гледаме в една посока. Не взимам самостоятелни решения, търся съвети, мнения“.

 

Ето и как отговори лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов поставените му от Петър Волгин въпроси:


Защо ИТН е покрита с тайнственост и се крие от медиите?
Тайнственост звучи все едно става дума за нещо свързано с литература, картини и сюреализъм. Това е логично поведение. След като медиите са такива, защо трябва да се дават интервюта? В продължение на години съм говорил много и съм запознат със системата и как изглежда свободата на словото. Това е да правиш това, което ти повелява
интелекта. Медиите не са свободни. Виж последният случай. Целият интерент е взривен от комисията на Манолова, а националните медии се правят, че го няма. След като е възможно какво да говоря на хора, които са в състояние веднага да спират, да преиначават да редактират. Вече
има друг начин на изразяване, вече е интернет, защото там си напълно свободен. Аз съм присъствал на 40 и повече първи страници на вестниците. Сега те са собственост на разни хора, телевизиите също. След като изборът е в мен да се държа по начин според представите
ми за свободен човек, резултатът ще е такъв.


Ще бъде ли Слави премиер, ако ИТН спечелят изборите на 11 юли?
Как да отговоря на ако? Мога да отговоря като един бивш премиер и монарх: Като му дойде времето, но как да отговоря на ако. Когато, тогава. Когато се случи, тогава ще разбереш. Не се занимавам с политическия проект, защото искам да ставам политик. А защото системата
отказа да признае мнението и решението на 3,5 млн. българи. Единственият законен начин да разберат, че не може така, беше да се създаде политически проект. Не съм имал намерение да вземам власт, да стават депутат, просто искам това нещо, което е логично, морално и
законно да бъде наложено, независимо от желанието на някаква политическа класа. Няма да стане по техния начин и заради това предприех този ход заедно с моите колеги. Сега ситуацията и като свобода на медиите и отношение към системата е малко по-различна.


Кои са основните проблеми пред България?
Трябва да бъде изтрито и изчегъртано това, което направи ГЕРБ. С всякакви законови средства. Направеното от ГЕРБ е немислимо. Трябва да се изчегърта, за да има свободно отношение към бизнес, администрация, медиите. Това, което разказва Илчевски това звучи ли
на една нормална европейска държава? Това е държава от третия свят.
Има логичен път на развитие. Независимо кога това нещо ще се случи.

Защото управлението на ГЕРБ не е нормалният и логичен път. Това нещо ще се махне, дали утре, дали след една година.

С кои партии би направил Трифонов коалиция?
Зависи какво ще реши суверенът на следващите избори, които ще са скоро. Ще стане ясно след 11 юли. Не искам да бягам от въпроси. Но аз съм човек, който не искам да се изразявам като намерение и евентуално. Нещата под мой контрол, мога да ти кажа какво ще направя. Тези, които не са, когато добия достатъчно информация по определен казус и проблем.


Защо поставя БСП като част от статуквото?
Ти, Петре, от БСП ли си? Прави ми впечатление, че си със симпатии. БСП е била най-слабата и беззъбата опозиция в последните 30 години. БСП е част от цялото статукво и решенията по време на референдума бяха събрани с тези на останалите партии от статуквото. Доказаха го, когато онзи ден с ГЕРБ и ДПС бойкотираха парламента.
За кой човек, включително за теб, симпатизанте на БСП, не е популистки и предизборен ход това, което искаха за пенсиите? Така го тълкувам и така правя. Нинова тълкува, че провалът на БСП нея лично не я касае, а хора около нея, които ще си подадат оставките. Нинова превърна БСП от голяма партия в малка и проста.


Каква партия е ИТН – лява, дясна, консевративна, либерална?
Леви - десни са важни според теб координати. Ти, Петре, не си последна инстанция. В България най-десните взеха леви решения, най-левите – десни. Съвременният свят и съвсем различен. Ляво-дясно вече няма значение. Ако трябва да определим ИТН тя е практична. Не е бяво, не е
дясно, не е център. Тези понятия са в нафталина. Тя е практична в интерес на суверена.

 

Отношение към плоския данък?
За, плоския данък. Аз съм десен, ако тая е гледната точка. Но от другата, с други наименования аз съм практичен.

 

За Истанбулската конвенция?
Тук се намесват един куп неща и понятия. Ако говорим за моралния казус със сексуалността, българският народ ясно се е изразил. КС като се е изразил, тази държава трябва да си спазва законите. По-скоро консервативна. Ти си като някакъв екстрасенс, който иска да ме вкара в
рамки.

 

За отношения с Русия и Запада?
С това трябва да се занимават професионалисти и аз правя възможно да има добри експерти, които знаят какво правят вместо политическите интереси на лидера. Трябва да е защитават интересите на суверена. Не е толкова просто. Аз съм израснал в Плевен, който е града на българо-руската дружба. Там са загинали хиляди войници и аз съм емоционално
обвързан. Но в момента България е член на ЕС и НАТО. И трябва да си коректен партньор и да изпълняваш своя ангажимент. Което е правилно за ЕС, е добре за България. Това, което е добро за НАТО, това е добре и за България.
Винаги ще бъдем благодарни и България ще е свързана емоционално с Русия. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът на суверена да стане член на ЕС и НАТО и ние трябва да бъдем лоялни партньори. Един предсказуем партньор можеш да му имаш доверие. ЕС трябва да е като една държава. Това съчетание всяка държава да си решава, става като
ваксините и резултатът не е добър.


Защо не въведоха мажоритарни избори?
Нещо не мога да разбера. Непрекъснато казвам едно и също нещо и след това има въпроси. Какви пет лева като на референдум 2,5 милиона ясно се изразиха по въпроса за мажоритарните избори?
За да се променят изборите има работа, която да се извърши, за да стане реално. Трябва да се създадат 240 едномандатни района, да има ясно преброяване, има един куп работа на различни институции. Трябва да мине достатъчно време, да има волята и да се реализира. То ще се случи, когато има парламент на спокойствие и политическа воля. Не е достатъчно желанието, трябва да има и възможност и необходимата технология.
ГЕРБ предлагат нещо, което е невъзможно да се случи. Можеш ли да направиш ремонта на колата си за пет минути? Трябва време.
Никога, нищо не съм обещавал през живота си. Единственото което съм правил е да поема отговорност, когато нещо може да се случи, то да се случи.
Не мога да приема факта, че има група хора, които са се самозабравили. Ония ден един човек от ГЕРБ изкрещя на ген. Атанас Атанасов: Ей, Гном, не се ядосвай, защото пак ще получиш инсулт. Да ти кажа ли кой го каза? Човек на име Лъчо с прякор Мозъка.


Ще има ли свой кандидат на президентските избори?
Далече са ми. Сега има други неща, които се случват и трябва да се вземат правилните и отговорните и адекватни решения. Поведението ми ще се стремя да е адекватно, отговорно и морално.

 


От категорията

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква-1624168915.jpg

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ ...

20 юни 2021 | 08:33

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.-1624168104.jpg

В четвъртък ще е предимно слънчево. Вероятността за краткотрайни следобедни ...

20 юни 2021 | 08:46

Патриарх Неофит: В църквата винаги ни очаква протегнатата ръка на нашия Спасител

-1608450476.jpg

Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и щедрите дарове ...

20 юни 2021 | 15:27

Бойко Борисов: България на Радев - това е едноличната диктатура! Назначиха мутрите навсякъде!

Бойко Борисов по Вазовата пътека-1624191241.jpg

Единствената опозиция на това правителство всъщност е ГЕРБ. Ние имаме 2 700 000 ...

20 юни 2021 | 15:13