Снимка БГНЕС

В противоречието между политиците се ражда истината, не в консенсуса

Слави Василев: Президентът ще бъде тясно въвлечен в работата на кабинета

5373 | 14 май 2021 | 09:40

Едно от очакванията е изсветляване на истината. Държавният глава не желае да влезе в реториката на т.нар. ревизия, защото не е негова роля или на служебния кабинет да ревизират една или друга власт, коментира политологът


В противоречието между политиците се ражда истината, не в консенсуса, коментира политологът Слави Василев.

Президентът Румен Радев ясно илюстрира какво очаква от служебния кабинет, заяви в интервю за БГНЕС политологът Слави Василев.

Едно от очакванията е изсветляване на истината. Държавният глава не желае да влезе в реториката на т.нар. ревизия, защото не е негова роля или на служебния кабинет да ревизират една или друга власт.

 

Предвид политическите събития в страната обаче, както и сблъсъкът Борисов – Радев, който тлее повече от година, изсветляването на истината е формула, която дава картбланш на правителството и министрите да навлязат в дълбочина, за да могат да видят реално процесите отвъд министерствата, недостъпни за обществото, гражданите и медиите. Можем да очакваме много изненади и новини оттам“, смята политологът.

Според него няма съмнение, че служебното правителство на Стефан Янев ще се справи добре с главната си задача – да организира следващите предсрочни парламентарни избори.

 

Доколко обаче служебният премиер ще действа самостоятелно по отношение на останалите политически въпроси или през неговите действия ще прозират решенията на президента, Василев коментира:

Подозирам, че президентът ще бъде много тясно въвлечен в дейността на служебния кабинет. Румен Радев натрупа много опит, много знания и досег до реална информация, която му липсваше преди 4 години, когато направи първия кабинет. Аз съм добре позициониран, за да ви кажа, че това е така. Нямам съмнение, че той ще бъде ежедневно въвлечен в работата на служебния кабинет“.

Дали обаче новото правителство рискува да бъде критикувано за това, че по-скоро ще се рови в миналото, отколкото да взема важни и положителни решения за бъдещето на страната, анализаторът отбеляза:

Поглед към миналото е елемент от представяне на нова визия за бъдещото. Служебният кабинет ще има какво да покаже. Едно от нещата, за които подозирам, че ще се случат веднага, са във вътрешното министерство – смяна на част от областните директори на МВР. В това число и на част от областните управители.

 

В България властта без МВР не може да функционира. Едни избори без координацията на МВР не могат да се проведат така, че да бъдат честни, открити и прозрачни. Вътрешното министерство може много да влияе, то може да наклони везните във всяка посока“.

Политологът обърна внимание и на начина, по който отишлото в историята правителство „Борисов 3“ сдаде властта в Министерския съвет.

„Самият факт, че медиите не бяха допуснати в „Гранитна зала“ говори достатъчно. Бойко Борисов положи всички усилия този служебен кабинет да не стане факт, така че едва ли му е било приятно да го посрещне и да сдаде властта точно на тези хора“, коментира политологът.

Слави Василев не сподели оценката на повечето анализатори и политици, изказващи се негативно за работата на отминалия 45-и парламент.

„Моето мнение е по-скоро обратното. Този парламент беше успех за българската демокрация. Успех, защото освободи законодателната власт от оковите на бившия вече премиер Борисов и неговите коалиционни партньори. За да бъдем коректни трябва да кажем, че и в предишни правителства е било така. Конструкцията на властта в България е такава, че премиерът „държи“ Народното събрание. Такъв е нашият парламентаризъм.

 

45-ият парламент е първият, който не е доминиран от една или друга фигура, а това го направи в моите очи един много по-свободен и по-близък до гражданите парламент, макар и да не успя да произведе много. А той не успя да произведе много, защото консенсусът между политическите лидери беше малък. Липсата на такъв консенсус обаче поражда свобода за българските граждани, защото много често консенсусът е прикритие за схеми, далавери и други нездравословни за нашата демокрация практики“, смята политологът.

Той прогнозира интересни избори на 11 юли, както и висока избирателна активност, въпреки че вотът ще се проведе в т. нар. отпускари период.

Протестните формации ще набъбнат електорално. Партиите на статуквото, които обясняваха много често, че трябва да има повече разбирателство и диалог между формациите, са партиите, които ще отстъпят. Гражданите не искат диалог между политиците, гражданите искат справедливост. В противоречието между политиците се ражда истината, не в консенсуса между тях“, заключи Слави Василев. 

 

 Слави Василев: Президентът ще бъде тясно въвлечен в работата на кабинета

Едно от очакванията е изсветляване на истината. Държавният глава не желае да влезе в реториката на т.нар. ревизия, защото не е негова роля или на служебния кабинет да ревизират една или друга власт, коментира политологът

От категорията

Радев защити Узунов в писмо до Диков: Наказанието на невинен човек не е в интерес на обществото

-1621955110.png

Манипулативните внушения по отношение на секретаря по правни въпроси и ...

18 юни 2021 | 21:26

Бойко Рашков: Борисов ще бъде разпитан за натиск върху бизнесмен, за “Ало, Ваньо” и за кюлчетата

Снимка: Нова тв-1624036031.png

По същия сигнал вече са разпитани бивши прокурори, а в полицията се е явил и ...

18 юни 2021 | 20:06

Карадайъ от Тервел: Ерата ГЕРБ приключи! България се нуждае спешно от програма за ускорено развитие
(Видео)

-1624048965.jpg

Карадайъ заяви „ГЕРБ, която бе създадена с анти ДПС кампания и бе докарана на ...

18 юни 2021 | 23:29

Кутев за Стъки: Общата сума, която е получил за четири години, е малко повече от 1 200 000 лева!
(Видео)

-1621440140.jpg

Ако тази държава не се управляваше от Кралев и Борисов прекалено дълго време, ...

18 юни 2021 | 22:50