Отиваме на избори на 11 или 18 юли? Слави връща мандата, Нинова не го реализира

"Положението е невъзможно", е оценката за състоянието на втората политическа сила у нас

Отиваме на избори на 11 или на 18 юли? Слави връща мандата, Нинова не го реализира

132728 | 9 апр. 2021 | 17:57

В партията на Трифонов няма мозъчен център, който да е в състояние да предложи управленски екип и управленска програма, камо ли мерки за спешно справяне със здравната и икономическа криза.

Отиваме на избори на 11 или 18 юли? Слави връща мандата, Нинова не го реализира-1617979990.jpgОтиваме на избори на 11 или 18 юли? Слави връща мандата, Нинова не го реализира-1617979895.jpg

Слави Трифонов по всяка вероятност няма да успее да състави кабинет и затова ще го върне още в деня на връчването, научи Епицентър.бг от източници, близки до партия "Има такъв народ".

В партията няма мозъчен център, който да е в състояние да предложи управленски екип и управленска програма, камо ли адекватни мерки за спешно справяне със здравната и икономическа криза. Не само това - проблемът на Трифонов е, че "депутатската" му банка е твърде оскъдна откъм хора с управленски опит - юристите му са предимно адвокати, а икономистите - без визия за бъдещето на държавата.

"Положението е невъзможно", е оценката за състоянието на втората политическа сила у нас, на която президентът Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство.


Затова хората на Трифонов мълчат по всички въпроси, които засягат държавата - те просто не знаят какво да отговорят и най-лесното е да откажват коментари. Това мълчание обаче не е "злато", както казваше навремето Симеон Сакскобургготски, отбелязват експерти, защото партиятя на Слави е изправена пред отговорноста за държавата. А те демонстрират "глупашко поведение", несъвместимо с обществените очаквания от тях, подчертават политолози.

Спецаристите на шоуто вече са осмислили, че не могат да вземат мандат, ако не са в състояние да го осъществят - това ще е огромно поражение за тях. Затова ще го върнат с обяснението, че не им стигат гласовете за парламентарна подкрепа.

Трите партии на протеста - ИТН, ДБ и ИСМВ събират едва 92 гласа.

Днес ДПС им предложи оферта - да подкрепят правителство с мандата на "Има такъв народ", без да участват в него с цел да се осигури стабилността на държавата и да се вземат най-неотложните за страната решения - за ковид-кризата и за Плана за възстановяване. При това положение се създава мнозиство от 122 гласа.

Но от екипа на Трифонов ще отхвърлят предложението, тъй като те са категорични, че не искат никакво партнъорство с ГЕРБ, БСП и ДПС и са заявили, че няма да правят компромиси.

От "Има такъв народ" до този момент не са влезли в никаква комуникация с другите две партии на протеста - "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън". А тяхната позиция допуска възможността да се направи опит за сформиране на правителство. Последните скандали обаче, сътворени от Николай Хаджигенов, Мая Манолова и Татяна Дончева за разпределение на постове в евенуален бъдещ кабинет са отвратили много хора и Трифонов не искал и да чуе за партньорство с бившите площадни водачи. 

Партията на шоумена  вече е поела курс към предсрочни избори, които се надява да спечели. 

 

Така и вторият проучвателен мандат, след този на ГЕРБ, окончателно ще пропадне.

Лидeрът нa ГEРБ Бoйкo Бoриcoв нaпрaви oпит дa избeгнe тoзи cцeнaрий, кaтo oщe в избoрнaтa нoщ прeдлoжи дa ce cъcтaви eкcпeртeн кaбинeт, кoйтo дa извeдe cтрaнaтa oт кoвид пaндeмиятa пoнe дo дeкeмври. Идeятa му oбaчe нe cрeщнa никaквa пoдкрeпa oт другитe пeт пaртии в нoвoтo Нaрoднo cъбрaниe. "БCП нямa дa пoдкрeпят никaквo прaвитeлcтвo, прeдлoжeнo oт ГEРБ - c или бeз Бoриcoв, c eкcпeрти или c пoлитици", зaяви лидeрът нa coциaлиcтитe Кoрнeлия Нинoвa

Третия мандат президентът Радев ще връчи именно на председателя на  БСП, научи още Епицентър.бг.
Корнелия Нинова обаче по всяка вероятност също ще го върне, поради невъзможност за прокарване в парламента на управленска гарнитура под шапката на левицата.

В някои партийни централи умуват върху възможността за широк "програмен кабинет", или "кабинет на спасението" с участието или на ГЕРБ, или на БСП, но засега това се отхвърля категорично и от двете партии, тъй като не е на принципна основа, а и те са декларирали, че няма да влизат в безпринципни управленски съюзи.

Затова перспективата за служебен кабинет става все по-реална.

Датата на предсрочните избори вече се обсъжда в партийните ръководства - 11 юли или 18 юли.

И партиите почват да се готвят за нов изпит пред избирателите.

Така по всяка вероятност 45-ото Народно събрание ще постигне рекорд по кратък живот - два месеца.

 

След това президентът Радев ще назначи служебен кабинет, за чийто сът.став вече вървят залози. И тук неизвестността е голяма като се има предвид, че Радев се провали с първия служебен кабинет, оглавяван от проф. Огнян Герджиков.


От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

Александър Дугин: След срещата на Путин и Байдън. Кой ще рухне първи?

Александър Дугин-1624119146.jpg

Байдън не е американски президент. Той е либерал и глобалист и държи на ...

19 юни 2021 | 12:20

Огнян Минчев за позицията ни към РСМ: Бием се в гърдите, но ни липсва прагматизъм

-1546070674.jpg

Нямаме потенциала на държавници, на лидери, на дипломати да направим нещата ...

20 юни 2021 | 14:33

Владимир Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Китай

Владимир Шопов-1579342857.jpg

Според политолога Пекин ще се опитва да тества реалната функционална сплав ...

19 юни 2021 | 15:57