Д-р Ана Пейкова със сертификата за участие в Световния конгрес по естетичмна медицина

Д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ

След Световния конгрес по естетична медицина в Монако кодът е „Подмладен, но естествен”

15060 | 23 апр. 2017 | 22:57

Лекторите се фокусираха върху идеята на лицето да се гледа не само като на външен образ, а като на общо излъчване, подчинено на емоцията

Д-р Ана Пейкова със сертификата за участие в Световния конгрес по естетичмна медицина -1492977880.jpgД-р Пейкова в Монако-1492977911.jpg

След определена възраст да изглеждаш хем естествен, хем млад, можеш като промениш начина си на живот и начина си на мислене. Това беше основният лайтмотив на завършилия неотдавна Световен конгрес по естетична медицина в Монако.  Т.е. всичко, което напоследък се въвежда в разкрасителните терапии е подчинено на това мото. 

 

Във фокуса и тази година бяха ботулиновия токсин и хиалуроновите филъри. При последните новото е в надграждането на техниката на поставянето.

 

От продуктите единственият нов е Volite.  Революционното при този вид  филър е омрежената хиалуронова киселина с вайкрос технология.  Основната му цел е дълбоката хидратация. Всички досегашни хидратиращи продукти бяха с неомрежена хиалуронова киселина и с добавка от витамини.

 

Концентрацията е същата, но идеята е, че омрежаването на хиалуроновата киселина служи за по-продължителната хидратация на кожата.  С филъра Volite имаме едно оръжие, с което подобряваме втория слой на кожата. По принцип,  хидратацията се прави с  обикновена мезотерапия.  С нея горния слой на кожата изглежда блестящ, сияен, тенът  е лъскав -  т.нар. бебешка кожа. 

 

С този продукт, обаче,  вкарваме хиалуронова киселина малко по-дълбоко. Тя се разпределя във втория слой на кожата. С нея активираме хидробластите да произвеждат колаген чрез убожданията и със самата хиалуронова киселина. И по този начин подпомагаме изглаждането на кожата в допълнение с нейната дълготрайна хидратация, за да добие кадифена текстура.

 

При останалите  филъри, които са за обем, контури, повдигане и лифтиране на вежди,  запълване на околоочния контур, бяха показани много нови техники. При тях вече се надгражда в това да се инжектира в точно определени точки малко количество хиалуронова киселина, така че човек да изглежда естествен, а не като подут балон и като се усмихне скулите да му отиват в очите.

 

При ботулиновия токсин има много нови разработки, които показват, че той може да се използва при редица сериозни кожни заболявания с повишено изпотяване или възпаления.  При наблюденията с моите пациенти, които съм лекувала от хиперхидроза (прекомерно изпотяване) не съм забелязала двойнствено прехвърляне на потенето. 

 

То е много интересен физиологичен процес, свързан с нервната система.  Винаги ми е било интересно защо не се прехвърля изпотяването в други зони, когато се обработили някои с ботулинов токсин – нали в природата нищо не се губи. Много рядко са пациентите, които се изпотяват в трите зони – подмишници, стъпала и длани.

 

На конгреса лекторите се фокусираха върху идеята на лицето да се гледа не само като на  външен образ, а като на общо излъчване, подчинено на емоцията. Когато кожата е отпусната, ние не мислим че тя е виновна за неугледния ни външен вид, ами си казваме, че не изглеждаме добре, че се чувстваме зле, че се депресираме.

 

Т.е. чрез естетиката вече се подобрява емоционалното излъчване на човека. А когато той не изглежда измъчен и изтерзан – с паднали клепачи, увиснали торбички под очите, с победена от гравитацията долна част на лицето,  подобряване  цялостната му визия и вътрешното му състояние. А от там – и емоционалното излъчване.

 

Същото се отнася и за тялото. Много силно впечатление ми направиха лекциите, които наблягаха на вредата от оксидативния стрес. Той се причинява от свободните радикали. Те увреждат  фината кислородна молекула. Свободните радикали са несъвършени частици, които търсят винаги още един заместител в молекулата си и нападат най-често кислородните атоми. 

 

Оксидативният стрес може да се образува както от ултравиолетовите лъчи, така и от негативните чувства и от емоционалния стрес, който влияе на бъбреците.  Отделят се хормоните на стреса, а от там се увреждат и клетките. Много от изказалите се учени утвърждаваха как чрез балансирано хранене, чрез равномерно излагане на слънчеви лъчи можем да подобрим равновесието в организма.

 

Друга важна новост в естетиката е различната визия на човека под различен ъгъл.  Досега неправилно сме го гледали само в анфас, трябва и в профил.  Търсят се начини да се премахне двойната брадичка. Засега само част от апаратите, които стопяват мазнините могат да се ползват в тази посока, но тъй като на шията има щитовидна жлеза, кръвоносни съдове, хрущяли, е трудно да се намери препарат, който да разложи само мастната тъкан.

 

Другият проблем е, че след като се разгради тя, трябва да се стегне кожата. Allerganимат един нов продукт „Белкайра”, който до края на май ще дойде и в България. Той върши двойнствената работа да разгради мастната тъкан и да стегне увисналата брадичка и гуша. Прилагането му трябва да е много прецизно дозирано и точно, лекарите минават през специални обучения.

 

В Монако показаха и много нови пилинги. Тенденцията е те са да все по-комбинирани с по-нисък процент киселини. Връщаме се към процедури с кратък възстановителен период, така че човек да не излиза от работния си ритъм.

 

Беше представени  новият хиалуронов филър за коса. „Д-р Хеър филър” дава отлични резултати при реактивно падане на косата, вследствие на бременност, силен стрес, заболяване, хормонален дисбаланс.

 

В случай на разреждане на косата при мъжете в началото на оплешивяването, е хубаво да се прилагат такива средства като се започне от мезотерапията за коса. Самото убождане дори стимулира космите да растат.  Неслучайно косопадът се е лекувал чрез затопляне, с капсайцин, което е силно загряващо средство. То активира кръвообращението, а от там се „събуждат” и космените фоликули.

 

Самият филър води до увеличаване на размера на космения фоликул, което вече стимулира растежа на нова коса.

 

Клинични проучвания доказват, че 15-ия ден се вижда резултатът от терапията. Добре е да се направят четири процедури през две седмици. 

 

На Световния конгрес по естетична медицина все повече козметични марки прилагат все повече растежните фактори – не само при хиалуроновия филър за коса, ами и при мезотерапиите. Стремежът е да се активира собствената регенерация на кожата.  

 

Златото е много актуално като съставка в козметиката. В нея навлизат и все повече нано технологии. За да проникне активната съставка от крема тя трябва да премине през кожната бариера.

 

Козметичните марки вече се стремят да произвеждат кремове с колкото е възможно по-малки частици,  което е трудно – субстанцията хем трябва да е стабилна ,хем да не се разграждат активните му частици от кислорода при отваряне и затваряне, хем да проникне в дълбочина и да свърши своята работа.

 

При апаратните технологии беше представен лазера Soprano Ice platinum, най-ефективният и безболезен в областта на обезкосмяването.   Имаше много уреди ,свързани с премахването на мастна тъкан. Много са актуални микронидлингите – с приличен на писалка апарат се извършват кръгови  и в дълбочина движения, които чисто механично произвеждат множество набождания по кожата и имитират фракционирания C2.

 

Искам да подчертая, че при лекциите на конгреса в Монако много се наблягаше на страничните ефекти, които изискват сериозно поведение от страна на лекарите, които се занимават с естетика.  На нашата област се гледа вече като на сериозна наука със задълбочени клинични изпитания. Фирмите преди да пуснат един продукт правят много сериозни проучвания.

 

Хубавото е, че българската група беше много голяма. Над 20 дерматолози бяха на Световния конгрес по естетична медицина в Монако. Така че пациентите трябва да са спокойни, че имат добре обучени доктори и българските лекари са много ученолюбиви, отворени за новото и готови да го прилагат на световно ниво.

 


От категорията

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpg

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week ...

19 септ. 2023 | 18:29

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

За първи път

„Българите, кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница

„Българите,  кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница--Balgarite--koi-sme-nie----mladezhki-filmov-festival-v-Slivnitsa_1695829245.jpg

Исторически ленти, припомняне на личности, прославили ни по света, възраждане ...

27 септ. 2023 | 18:40

Момченцето се казва Матео

Бившият вокалист на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър стана баща на 72 години

Бившият вокалист на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър стана баща на 72 години-Bivshiyat-vokalist-na--Diyp-Parpal--Dzho-Lin-Tarnar-stana-bashta-na-72-godini_1695817567.jpg

Музикантът и съпругата му от Беларус Мая Козирева са много радостни и споделят, ...

27 септ. 2023 | 15:25

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09