Терен на сблъсъка е 25 МИР в София

Терен на сблъсъка е 25 МИР в София

Корнелия Нинова и Бойко Борисов за първи път влизат в пряк лидерски двубой

9361 | 22 февр. 2017 | 13:25

Бившият премиер успя да избяга през 2009 г. от дуела, на който го предизвикваше Станишев. Но днес партията му не е изгряващо слънце, а той трябва да брани постигнатото в два мандата


След като на два пъти се разминаха, лидерите на ГЕРБ и на БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова най-после влизат в пряк двубой.

Те не се „сбориха“ през 2011 г., когато от парламентарнта трибуна депутатката от БСП Корнелия Нинова призова премиера Борисов „да излезе навън да се разберат като мъже“.

Нито през 2016 г., когато като председател на БСП Нинова отговори на предизвикателството на Борисов лидерите на партии да се кандидатират на президентските избори, като каза: „Давам ви 48 ч да се кандидатирате. Ще изляза срещу вас, ще ви дам този двубой!“

Борисов отказа да влезе в президентската надпревара.

 

Сега на двубоя му дойде времето.

Терен на сблъсъка е 25 многомандатен избирателен район (МИР) в София. Там гласуват жителите на най-големия столичен район - „Люлин“, родното място на Борисов – Банкя, а също така районите „Надежда“, „Илинден“, „Овча купел“, „Красна поляна“, селищата Връбница и Нови Искър.

 

Този район се очертава като лидерски, защото тук се кандидатират водачите на цели шест партии - освен Бойко Борисов и Корнелия Нинова, тук са Волен Сидеров ("Атака), Веселин Марешки (ВОЛЯ), Радан Кънев (Нова Република), Христо Иванов (Да, България).

 

Какви са изходните позиции на двамата?

Борисов е у дома си – израснал е в Банкя. Тук е миналото бедното му детство (по неговите собствени думи), тук е гонил топката със скъсани губенки и с филия с мас в ръка. Не така стоят нещата за Нинова. Тя гласува в 25 ОУ „Петър Берон“ в столичния район „Лагера“, членува в организацията на БСП в „Оборище“. Територията на 25-и район не е нейна. Но тук я доведе съдбата. Тя я сблъска с Борисов. Защото това е районът, който в БСП е отреден за председателите на партията от времето на Георги Първанов. Така се получи, защото самият Първанов живееше в района – в „Красна поляна“. Като лидер на БСП регистрирания на две крачки от СУ „Св. Климент Охридски“ Сергей Станишев също водеше листа в 25-и район. БСП е столетница и традициите в нея са на почит. Затова Нинова нямаше как да не се кандидатира от 25 район. Преди тя е представлявала в Народното събрание жителите на Благоевградска област и София – област.

 

Всички социологически изследвания сочат, че шансовете на ГЕРБ и на БСП са изравнени. Което придава допълнителна острота на очаквания пряк лидерски двубой между партиите основни претенденти за първото място.

През 2009 г. лидерът на БСП Сергей Станишев призоваваше Борисов на двубой на лидерите, но той не се състоя. Нито на терена на 25-и район, нито в медиите. Борисов тогава бе още кмет на София, действаше забраната кмет да бъде начело на партия и затова той се титулуваше „неформален лидер“ на ГЕРБ (формален председател бе Цветан Цветанов).

 

През 2009 г. беше друго. Звездата на Борисов изгряваше. Той громеше тройната коалиция на лягане и ставане, говореше за възмездие и можеше да си позволи да избяга от пряк сблъсък с водача на партията, основен опонент на неговата.

Днес Бойко Борисов не е в такава позиция. Той трябва да защитава постигнатото в два, макар и непълни мандата. Трябва да обяснява, че е бил строител, а не рушител. Че всичко, което е изградил е придвижило България напред, а не е било съпроводено с кражби, корупция и машинации в размери, способни да зачертаят изграденото (както твърдят политическите му противници).

 

БСП – напротив, след победата на президентските избори е във възходящ тренд. Корнелия Нинова може да си позволи да говори за корупция и кражби, защото партията ѝ отдавна не е във властта. А Пламен Орешарски, който година и нещо управляваше с мандат на БСП, ѝ направи услугата публично да припознае ДПС, кандидатирайки се от тази партия за държавен глава. С което породи съмнения кого всъщност е „слушал“, докато е бил министър-председател.

 

На 26 март ще видим основното действие на пиесата „Бойко Борисов срещу Корнелия Нинова“, вербалните закачки от 2011 г. и от лятото на 2016-а са били въведение, което да подготви зрителя.

 

Но на втори план на сцената ще текат не по-малко интересни събития.

 

В 25-и район водачи на листи са Радан Кънев (Нова Република) и Христо Иванов (Да, България). Двамата бяха политически приятели, настояваха енергично за съдебна реформа, но днес са опоненти. Двамата са лица на традиционната десница, но не са нейни кандидати. От нейно име ще се бори за доверието на избирателя Светослав Витков. Той е кандидатът на Реформаторския блок, но едва ли може да се включи в идеологическия спор.

 

Варненецът Веселин Марешки не случайно е избрал 25 район, като втора листа, която да води (след родната Варна). Така той дава заявка да бъде сред „главните“, сред тези, които ще казват кой да кара влака след парламентарните избори.

Но за същата позиция ще се състезава и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който води листата на „Обединени патриоти“ в района. Така Сидеров и Марешки, атакувайки „двамата големи“, ще се окажат на втора линия, но плътно зад първата.

 

Най-трудно ще бъде на кандидатката на коалиция „АБВ – Движение 21“ Мариана Тодорова. Едва ли нейния глас ще се чуе на фона на титаничния сблъсък на Нинова – Борисов на първа линия и на Марешки – Сидеров зад тях.


От категорията

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов-Prokuror-Zartova--V-Sofiyskata-rayonna-prokuratura-nikoga-ne-e-imalo-chadar-nad-ubitiya-Martin-Bozhanov_1708635276.jpg

В конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са ...

22 февр. 2024 | 19:41

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев-Vanya-Grigorova--Porednoto-tsirkadzhiysko-izpalnenie-na-Vasil-Terziev_1708623212.jpg

Настоящият кмет Васил Терзиев не присъства на заседанието, в началото на което ...

22 февр. 2024 | 19:33

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53