Представянето на "Продължаваме промяната" на 19 септември 2021 г. Снимка БТА

Основните лица на новата партия ще бъдат хора от близкия кръг на Петков / Василев / Лорер

След като влезе във властта, ПП става центристка партия, която ще живее в интернет

11656 | 14 апр. 2022 | 14:29

От тезите на Учредителната декларация става ясно, че партия ПП иска да даде на всекиго по нещо.


Четири месеца, след като влезе във властта и пет месеца, след като победи на парламентарните избори, "Продължаваме промянава" става центристка партия, разчитаща на гласовете на тези, на които са омръзнали традиционните партии и които искат проевроатлантическа партия, но и социална партия, борец с корупцията.

 

Подробният прочит на Учредителната ѝ декларация обаче сочи, че партията е по скоро "за всекиго по нещо" - има жестове както към бизнеса, така и към пенсионерите и социалнослабите, към културните среди и към еколозите.

 

Учредяването на новата структура ще стане на 15 април, петък, късно вечерта в зала "България" на Пловдивския панаир. Собственик на Панаира е бизнесменът Георги Гергов.

На Учредителното събрание трябва да присъстват поне 500 души с избирателни права, които да не членуват в друга партия. Те трябва да приемат устав и ръководство на новата партия, а при регистрацията ѝ в съда вече трябва да се представи списък с най-малко 2500 членове. Досега ПП използваше регистрацията на три малки формации. Във вота участва с регистрациите на "Волт", "Средна европейска класа" и "Политическо движение социалдемократи". Първите две партии имат свои представители в парламента, а третата получава най-голяма част от субсидията на коалицията. 

 

ПП е третата управляваща сила, която прави партия, след като е влязла във властта. А основни функционери на тази партия стават нейните министри. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в зората на организацията си през 2009 г. ругаеше партиите. ГЕРБ тогава бе движение. Гръбнакът му, когато се превърна в партия, създаде Цветан Цветанов на базата на тогавашните РДВР-та.

 

Идентичен е случаят на НДСВ - движение, създадено около царския ореол на Симеон Сакскобургготски. Както ПП, и НДСВ участва в изборите с регистрацията на две други партии - "Оборище" на Тошо Пейков и "Партията на българските жени" на Весела Драганова. В НДСВ имаше три кръга - на юпитата, на панайотките (по името на шефа на парламентарната й група Панайот Панайотов - б. р.) и на Стоян Ганев. Около тях бе изградено първо държавното управление, а след това и партията НДСВ.

 

Но да се върнем на ПП.

В учредителната декларация, публикувана на сайта на ПП, се изтъква загрижеността за бизнеса и надеждата, след като се развие, той да допринесе за общото благо.

 

Там се посочва - "Вярваме, че можем да променим България чрез създаването на благоприятна среда за развитието на бизнеса, подобряването на образованието, здравеопазването, инфраструктурата и грижата за възрастните хора и уязвимите групи в нашето общество."

 

"Обединени сме в един отбор, който притежава необходимите морални ценности и качества за постигане на желания резултат за всички българи", се посочва още в документа.

 

Кой е в отбора?

 

Според запознати новата партия няма да има председател и зам.-председатели, а двама съпредседатели - премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев. Двамата са лицето на формацията от самото й начало. В Изпълнителното бюро на партия ПП се очаква да влязат всички министри от организацията. Специално място ще има Даниел Лорер, който ще бъде шеф на предизборния щаб на ПП. Емблематично е, че за новата формация обявиха в медиите тъкмо Василев и Лорер. В "троицата" са съсредоточени всички пари на държавата - 30-те милиарда евро, които чакаме от Брюксел, плюс всички бюджетни средства.

 

Прави впечатление, че основни действащи лица в партия ПП са членовете на един приятелски-властови кръг, оплетени в семейни и интимни отношения, съобщават медиите. Лорер, например, е кум на премиера Петков. Неговата съпруга - Виолета Лорер, е шеф на кабинета на финансовия министър Асен Василев. Асен Василев е отдавна близък до Петков, близък и до шефа на НАП Румен Спецов, както и до част от артистичния свят, който също посяга към управленски позиции.

 

В кръга на премиера е и министърът на образованието Николай Денков. Двамата са съучредители на Фондация „Център за приложни изследвания и иновации“, финансирана от Петков и „Америка за България“. Юристът на Фондацията Лена Бориславова също влиза в политиката покрай контактите си с Кирил Петков и днес е началник на кабинета му и говорител на правителството.

 Бориславова е и в управителния съвет и на сдружението „Български Харвардски клуб“, откъдето са близките й контакти с Петков и Василев.

 

Вицепремиерът по европейско управление Калина Константинова от ПП е един от „Ангелите“ на Кирил, както станаха известни момичетата около премиера. Калина е работила в частния бизнес в дружества, собственост на Божидар Божанов, който днес е министър на електронното управление.

 

В близкия кръг на Кирил Петков са и председателят на парламента Никола Минчев и депутатката Деница Симеонова, която на 14 декември изтърси от трибяната на парламента: "Вече няколко месеца слушам нападки към г-н Кирил Петков - за мен просто Киро." И репликата стана нарицателна, а пък "комсомолката" на ПП повече не я пуснаха да припари до трибуната на НС.

 

Необичайното време, избрано за учредяването, навярно е по желание на Петков, известен с това, че заедно с шефа на кабинета си Лена Бориславова, работи до среднощ на "Дондуков" 1. Гражданите, връщащи се от работа, често виждат запалените лампи на премиерския етаж, а съпругата на премиера Линда откровено призна, че той често се прибира дори след полунощ .

 

От ПП и досега обръщаха специално внимание на високите технологии и на иновациите, затова бе създадено и специално министерство на развитието и иновациите, ръководено от Лорер. Сред основните цели в Учредителната декларация е посочено: "Развиване на българската икономика към иновации, технологии, продукти и услуги на бъдещето, създаващи по-добре платени работни места."

 

Затова от новата партия са избрали иновативен подход към партийния живот. Той ще кипи основно в интернет. Структурите на ПП ще са виртуални и ще водят партийни дискусии в мрежата. Членството също е по нета - с подаване на декларация на сайта на партията. Но все пак по места ще има партийни пунктове с координатори.

 

За какво ще се бори партията?

 

От тезите на Учредителната декларация става ясно, че партия ПП иска да даде на всекиго по нещо.

 

Още в началото на Учредителната декларация се посочва: "За България настъпи моментът, в който промяната трябва да продължи. Времето на безобразията, беззаконието, кражбите и корупцията ни лишават от справедлив и достоен начин на живот. България е обгърната от несправедливост, срещу която е необходимо да се изправим и преборим, за да постигнем общата мечта, да направим България държавата, с която да се гордеем." Сред целите на партията са нулева толерантност към корупцията, любимите на бизнеса - "Премахване на ненужните лицензи, регистрации и разрешителни. Създаване на администрация без гишета".

 

Направен е поклон и към по-възрастните и социално слаби избиратели - "Създаване на работещо здравеопазване без нужда от доплащания, с редовна и адекватна профилактика, приветливи болници и справедливо заплащане на лекари, сестри, санитари."

 

"Възстановяването на българското земеделие за производство на качествени и конкурентни български храни на световния и вътрешния пазар" пък е любима теза на левицата от десетилетия. В документа има и друг пасаж, който сигурно би се харесъл на по-левите избиратели - "Убедени сме, че при справедливо разпределение на средствата, които ще постъпят в държавната хазна вследствие на икономическия растеж, прилагането на тези политики ще доведе до широк социален просперитет и създаване на възможности за по-добър живот в България."

 

Зелените не може да не харесат - "Запазването на българската природа, извор на здраве и основа за развитието на природосъобразен туризъм."

 

Не е забравена и евроатлантическата ориентация и диверсификацията на енергоносителите. "Преустройване на българската енергетика, за да е независима от чужди енергоизточници. Постигане на баланс между конкурентна икономика и зелената сделка", се казва в документа. 

 

В документа обаче се посочва - "Отстояване на националния ни интерес в Европейския съюз и НАТО и провеждането на последователна и принципна външна политика", което навярно е насочено към по-патриотично настроената аудитория.

 

Заключителната част на Учредителната декларация също има "всеобщо" послание:

 

"Обединени сме в един отбор, който притежава необходимите морални ценности и качества за постигане на желания резултат за всички българи.
Искаме да живеем в красива, зелена и спокойна България."

 

Засега остава да видим дали новата партия, избрала нов подход - партиен живот като във Фейсбук - по интернет, наистина ще даде нещо ново в българския политически живот.

 

Ето и цялата Учредителна декларация на ПП:

 

За България настъпи моментът, в който промяната трябва да продължи. Времето на безобразията, беззаконието, кражбите и корупцията ни лишават от справедлив и достоен начин на живот. България е обгърната от несправедливост, срещу която е необходимо да се изправим и преборим, за да постигнем общата мечта, да направим България държавата, с която да се гордеем.

Целим да продължим промяната чрез въвеждане на пълна прозрачност в управлението на държавните средства във всички сектори и на най-добри практики за борба с корупцията, която е пропила държавните структури и представлява основна пречка за подобряване живота на българите.

Ще се борим да разгърнем потенциала на българската икономика чрез правилно и справедливо разходване на публичните средства, чрез привличане на инвестиции с висока добавена стойност, чрез подкрепа за научно-изследователска дейност и иновации в сътрудничество с бизнеса.

За да постигнем промяната в България, е необходима справедлива, независима и работеща съдебна система.

Постигането на работеща икономика, борба с корупцията и правилното разходване на бюджетните разходи, неминуемо ще доведе до намаляване на социалните неравенства и ще подобри живота на цялото общество и ще спомогне за по-бърз растеж. Затова сред основните ни приоритети ще бъде приобщаването на всички уязвими групи в образованието и пазара на труда.

Ние, учредителите на политическа партия „Продължаваме Промяната“, осъзнавайки цялата отговорност, която поемаме, утвърждаваме настоящата декларация и ще се водим от следните принципи и цели:


ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ


- Върховенство на закона
- Равенство на всички български граждани пред закона;
 -Политически плурализъм и независима съдебна власт;
- Зачитане на основните права на човека;
 -Възстановяване свободата на словото;
 -Връщане на доверието на гражданите в институциите;


ОСНОВНИ ЦЕЛИ


- Нулева толерантност към корупцията;
- Премахване на ненужните лицензи, регистрации и разрешителни.  -Създаване на администрация без гишета;
- Овластяване на независими, компетентни и честни хора в управлението на страната;
- Спиране течовете на публични средства;
- Развиване на българската икономика към иновации, технологии, продукти и услуги на бъдещето, създаващи по-добре платени работни места;
- Осигуряване на достоен живот на българските пенсионери и уязвимите социални групи, за да няма българи под линията на бедност;
- Изграждане на качествено образование, за да могат всички деца да завършват училище без нужда от частни уроци;
- Инвестиране в масовия спорт и изкуствата като неразделна част от развитието на ценности у децата и младежите;
- Създаване на работещо здравеопазване без нужда от доплащания, с редовна и адекватна профилактика, приветливи болници и справедливо заплащане на лекари, сестри, санитари;
- Изграждане на по-бърза и безопасна транспортна мрежа в страната.
- Преустройване на българската енергетика, за да е независима от чужди енергоизточници. Постигане на баланс между конкурентна икономика и зелената сделка.
- Възстановяване на българското земеделие за производство на качествени и конкурентни български храни на световния и вътрешния пазар.
- Запазване на българската природа, извор на здраве и основа за развитието на природосъобразен туризъм.
- Поощряване създаването на съвременна българска култура, която черпи от нашите корени и съвременно битие, за да разказва нашата история на целия свят през 21-ви век.
- Отстояване на националния ни интерес в Европейския съюз и НАТО и провеждането на последователна и принципна външна политика.

 

За постигането на целите си политическа партия „Продължаваме Промяната“ ще използва всички демократични средства и методи.

Вярваме, че можем да променим България чрез създаването на благоприятна среда за развитието на бизнеса, подобряването на образованието, здравеопазването, инфраструктурата и грижата за възрастните хора и уязвимите групи в нашето общество.

Сигурни сме, че моделът на нулева толерантност към корупцията ще доведе до преустановяването на незаконните и неморални практики, прилагани в държавната администрация, което да създаде възможност на малкия и средния бизнес да се развива спокойно и да увеличи потенциала на страната за привличане на високотехнологични инвестиции.

Убедени сме, че при справедливо разпределение на средствата, които ще постъпят в държавната хазна вследствие на икономическия растеж, прилагането на тези политики ще доведе до широк социален просперитет и създаване на възможности за по-добър живот в България.

Обединени сме в един отбор, който притежава необходимите морални ценности и качества за постигане на желания резултат за всички българи.

Искаме да живеем в красива, зелена и спокойна България.От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Боян Чуков: Американците държат света в мъртва хватка. Засега

Боян Чуков-1647952113.jpg

Когато САЩ загубят чувствително своите предишни позиции в света, то тогава ще ...

14 авг. 2022 | 11:21

Проф. Светлана Шаренкова: Просто Киро, или лицемерие, облечено във власт

Проф. Светлана Шаренкова-1517831377.jpg

Храните, горивата, токът, парното, водата растат от ден на ден, на прага сме на ...

14 авг. 2022 | 18:46

Димитър Недков: О, задрямалий някогашен "Аспарухов електорат"…

Димитър Недков-1637040086.jpg

И не на последно място - кой български действащ парламент одобри ...

14 авг. 2022 | 17:46