ГЕРБ казаха на Румен Радев в лицето - може и да си цар в небето, но на земята царуваме ние

След повторното заседание на КСНС: Президентът унижен II. С негово участие!

33635 | 18 окт. 2017 | 16:24

За гражданите споровете между основните партии в телевизионните студиа изглеждат така - законът ми е по-добър от законът ти


Във вторник лидерите на политическите сили, представени в парламента и половината министри, начело с премиера се събраха при президента. Този път нямаше отсъстващи. Темата бе борбата с корупцията по високите етажи на властта, по която двете най-големи партии – ГЕРБ (управляваща) и БСП (опозиция) са внесли законопроекти в деловодството на Народното събрание. ГЕРБ искат Народното събрание да излъчи шефа на новото антикорупционно звено. БСП държат това да бъде президентът. Освен това социалистите предлагат новото звено да има разследващи функции, а управляващите са против.

 

Но какво видяхме ние, гражданите?!

Видяхме ли как политическата класа излъчва сигнал, че иска да се бори с най-големите нередностите в своите редици (корупцията винаги е при кацата с мед)?!

 

Видяхме ли как политиците от различни партийни цветове са готови да изковават съгласие в името на националния интерес, диктуващ да се сложи край на безобразията в особено големи размери?! Защото те са сред основните мотиви, подхранващи емиграцията. Просто хората, които се отчаят, че „у нас нещо може да се направи“, хващат пътя извън страната. Има ли държава без хора? Затова въпросът за борбата с корупцията по високите етажи на властта е въпрос на националната сигурност.

 

Видяхме ли как президентът е онзи обединител, извисен над дребните партийни ежби, без когото проблемите на обществото не могат да бъдат решени?

 

Видяхме ли всичко това? Не!

 

Видяхме разделение. За пореден път. Видяхме борба за политическо надмощие.

Видяхме как президентът участва в това разделение.

 

Нещо по-лошо.

 

Видяхме желание да се покаже на опонента къде му е мястото – в ъгъла. Видяхме самоуверена демонстрация от страна на управляващите, че ние сме на власт и съответно, сме прави, вие сте в опозиция и съответно – не сте и не можете да бъдете прави, и това ще продължи докогато свят светува; защото така!

 

Но видяхме и как държавният глава, призван да бъде символ на обединението на нацията, предлага на негова територия да се гласува "за"/"против". Как взима страната на партията, която го е излъчила. Президентът Румен Радев волно или не потъпка конституцията, като допусна една зала на „Дондуков“ 2 да бъде нещо като шапка на Народното събрание, да му казва какво да пише в законите. В парламентарна република! Консултативният съвет по национална сигурност не разглежда законопроекти текст по текст, той извежда принципи. Ако съветът нищо не е постигнал, вината е на президента, който го е свикал. Той е домакинът, той е трябвало да опипа почвата, да провери къде има мини и да не ги настъпва. Радев обаче предварително бе хвърлил в лицето на половината от тези, които във вторник му дойдоха на крака, че са „беквокали“ и че „ако искат война, ще я получат“.

 

Но стана друго. Той получи война. Претърпя поражение и бе унижен. Президентът Радев допусна и спомогна да бъде унижен. Нима е очаквал представителите на изпълнителната власт (а те съставляват по-голямата част от членовете на КСНС) да гласуват против предложението на най-голямата сила в парламента?! И какво е това – „следващи съвети ще има тогава, когато видим реални стъпки в изпълняването на решенията на предишните“? Признание на поражение? Каква е ползата за обществото от това държавният глава да признава поражение по въпрос, който сам е обявил за особено важен?

 

По конституция основната сила на президента е в правото да се обръща директно към нацията. Как го направи Радев? Като чете скучно от лист хартия. Остави политиците да бъдат „цветни“.

И те не я пропуснаха тази възможност.

 

ГЕРБ и БСП за пореден път защитиха законопроектите си. "Няма как да подкрепим искането на БСП за разследващ орган, защото нарушава конституцията", каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Единен нов орган, който да се занимава с разследване, а не с проверка на декларации и глоби, очевидно няма да има", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Но за много граждани, заети със своите си неща, тези спорове прозвучаха така: „Законът ми е по-добър от законът ти!“ Или още по-лошо – като разправия за това кой да държи бухалката, с която ще се бият „лошите“.

 

Представителите на ГЕРБ допуснаха за пореден път да изглеждат високомерно. Само ние сме приятели на истината! Корупцията е присъща само на нашите опоненти, а, ако някой наш нещо се облажи, ние го изхвърляме и той вече не е наш. Справка - Живко Мартинов!

 

Самоубийствен стил! Особено в дългосрочен план. Защото все повече ще напомня времената на социализма, когато една партия управляваше, тя беше права, дори когато греши и осъден комунист нямаше. Ако някой член на БКП сгафеше тежко или беше обвинен, че е сгафил тежко, първо се спретваше едно бързо партийно събрание и човекът се изключваше от БКП. С което му се събличаше партийната егида и, останал гол, се пускаше по белия свят да се защитава сам, както може. Тежко му, ако е невинно набеден и се опитва да докаже това на държавната машина. Точно заради такива случаи в миналото си, в БСП са особено чувствителни по темата. Затова не бързат да изключват и изхвърлят от своите редици всеки, когото органите на реда посочат с пръст. Въпросните органи са показали, че могат да грешат, осъдителни присъди за страната ни от Европейския съд по правата на човека дал Бог.

 

Пред медиите на плочника пред „Дондуков“ 2 лидерът на БСП Корнелия Нинова се опитваше да „запази лице“. В телевизионните студиа червените се стремяха да не им личи колко са засегнати, че техните предложения се разглеждат само, за да има какво да бъде отхвърляно. Че опитите им да спазят демократичните процедури по отношение на свои представители в парламента (вчера Манол Генов, днес – Георги Стоилов), се тълкуват от политическите им опоненти като слабост и едва ли не като проява на корупция.

Нинова обаче едва ли отбеляза точка с това, че сложи държавния глава в своя лагер, обяснявайки пред медиите: „Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се създава единен, независим, нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа - неговия и моя, срещу дванадесет против.“

 

Колективното излъчване от политическата класа след заседанието на КСНС вчера бе, че „тези“ за нищо не стават. Че или не искат, или не могат да се борят с корупцията. Което пък пак означава, че не стават.

 

Но най-тъжният резултат от заседанието на КСНС бе унижението на президента Румен Радев. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов дори изрече пред медиите: „Не очаквайте от мен да влизам в говоренето и на нивото на президента за ограничаване на възможността за диалог!“

 

Е, какъв диалог! Видя се, че целта на ГЕРБ бе да натирят държавния глава в ъгъла, да му кажат – виж какво, момче, в небето ти може и да си цар, да правиш „кобрата на Пугачов“, но на земята царуваме ние и ще ти оставим само да подписваш новогодишни картички! Всички са с нас, запиши си го – нали водиш стенограма, в твоята гвардия и трима мускетари няма, сал една Корнелия Нинова! А тя е председател на партия, дето сме я били десет пъти. Запомни го най-после!

А президентът допусна това да се случи. На негова територия!

 

Тъжно и жалко!

Жалко, защото затвърждава усещането у гражданите, че държавата ни е проядена от корупция - напълно и безвъзвратно. Че борба с нея няма да има, защото тези, които трябва да я водят в най-добрия случай не могат да се разберат как да става това. Че няма никакъв смисъл да гласуват за някаква алтернатива, защото тя ще бъде провалена от партията на колективното чиновничество.

Жалко!

 

И тъжно, защото на този фон емиграцията изглежда единствен изход. За по-младите. А за по-старите спасението е едно – да се молят! Господ е справедлив и не иска нищо, освен да се спазват десетте му заповеди. Овластените не желаят да покажат, че имат желание да се съобразят поне с една от тях - „Не кради!“

 

 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06