Бившето и настоящо ръководство на ВМЗ "Сопот" влязоха в сблъсък.

Новият ръководител на ВМЗ "Сопот" Иван Стоенчев каза, че не е политическо лице, а експерт

След промяната в ДКК: Сблъсък на старото и новото ръководство във ВМЗ "Сопот"

4710 | 19 авг. 2022 | 16:36

Бившият изпълнителен директор на ВМЗ "Сопот" Иван Иванов отбеляза, че за два месеца и половина е научил, че бизнесът не обича шумотевица и светлините на прожекторите


Днес пресконференция дадоха старото и новото ръководство на ВМЗ-Сопот.

От едната страна в заседателната зала на завода бяха бившият директор на оръжейницата Иван Стоенчев, върнат от ДКК вчера за изпълнителен директор, заедно с неговия адвокат.

От друга остана – досегашното ръководство, начело с Иван Иванов.

 

Всичко започна след като вчера министърът на икономиката смени ръководството на Държавната консолидационна компания(ДКК).За изпълнителен директор бе избран адв. Венцислав Димитров.

 

Днес министър Никола Стоянов обясни в свое телевизионно участие, че ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит, като задължително ще се направи одит на производственото оръжейно предприятие.

 

„Спрели са във ВМЗ-Сопот да купуват материалите, което се дължи на лош мениджмънт. Възможностите са две: или умисъл, или некадърност, няма друга причина“, добави Никола Стоянов.

 

Разбира се, след обвиненията на служебния министър - последва първо отговорът на бившето ръководство на ВМЗ "Сопот".

 

Отговорът на старото ръководство

 

Бившият председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот" Мариян Йовчев коментира, че днешната ситуация не е изненада за никого.

 

"Беше ясно още с назначаването от Никола Стоянов от президента Румен Радев, че ще се търси реванш и отмъщение. Министърът на икономиката от последните няколко дни, включително и днес по бТВ изрече множество неверни твърдения, да не кажа лъжи", каза Йовчев. Според него Стоянов умишлено или поради незнание е манипулирал общественото мнение.

 

По думите му Стоянов не различава категория реализирана и произведена продукция. Той посочи, че заради конфликта в Украйна е започнало да се купува всичко в предприятието и 238 милиона лева е реализираната продукция. По негови изчисления с над 420 млн. лева е актуализираната програма на оръжейницата. Йовчев допълни, че всичко се предава още “топло” на клиентите. В заключение обяви, че заводът е в стабилно състояние както в материално отношение, така и производствено. Той призова Иван Стоенчев да продължи програмата за подобряване условията на труд.

 

Йовчев отчете, че производителността нараства почти двойно. Той подчерта, че ВМЗ е на печалба от 48 млн. лв., а на загуба от 1.6 млн. лв. през първото тримесечие, когато Стоянов ръководи Съвета на директорите. Той определи като лъжа и твърдението, че липсват суровини и материали.

 

Досегашният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов продължи отчета в завода, като подчерта, че договорите и всички документи са налични и се съхраняват, обърна внимание, че никога не е имал нещо против наследника си Иван Стоенчев. Той отчете, че са наследили завода в недобро състояние, тъй като технологично е останал в края на миналия век. "Много ниски условия на труд, много ниска производителност", отчете още Иванов.

 

Той показа и шокиращи кадри от санитарните помещения в завода. В тях се виждат тоалетни с пердета вместо врати, бани с олюпена мазилка, по няколко сантиметра мухъл в столовата и по покривите. Иванов добави, че когато е влязъл за първи път в цеховете, е помислил, че е попаднал в 19 век.

Иванов посочи, че сега заводът е изчистен, условията са подобрени, на работниците от опасното производство се дава мляко и има инвестиционна програма за строителство. По нея се надява до септември да се поправят течащите покриви на цеховете.

 

Изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров коментира, че не е извършил инспекция във “ВМЗ”, но е запознат с показания снимков материал.

“Аз като новоназначен изпълнителен директор имам възможност само да наблюдавам отстрани процеса. От момента, в който съм вписан като изпълнителен директор, мога да направя инспекция”, каза той.

Иван Стоенчев добави, че това, което са видели като снимков материал, не е от сега. “Ние го знаем. Да, има много неща, които могат да се подобрят, но това не може да стане за два месеца. Но и не е нормално в последния момент да започнеш да правиш такива ремонти”, заяви той.

 

Иван Иванов отбеляза, че за два месеца и половина е научил, че бизнесът не обича шумотевица и светлините на прожекторите. Иванов отговори с отчет на обвиненията на ДКК, че е назначавал много хора. "За тези два месеца и половина съм назначил в ръководството 7 човека и 1 съм уволнил. Административен персонал в производството - 12 човека. Това са началници на цехове, бригадири, един директор на завод. Назначил съм 190 работници при положение, че ВМЗ беше неатрактивно място и масово имаше напускания", добави още Иванов и добави, че са назначени 13 стажанти.

 

Според него се спекулира и с друга теза за кадровия състав. "Във ВМЗ има практика, където има хора, които са сключили индивидуален трудов договор. За два месеца и половина съм сключил 4 такива договора. Предходното ръководство е назначило 6 човека, единият от тях е напуснал. Общо в завода има 16 такива привилегировани кадри", добави Иванов. Той обърна внимание, че като ръководство са наследили тромава структура във ВМЗ с 5 заместник изпълнителни директори.

 

Какво заявиха новите?

 

Новият ръководител на ВМЗ "Сопот" Иван Стоенчев каза, че не е политическо лице, а експерт. "Не всички сгради се ползват за производство", смята той. Според него много има какво да се подобри в дружеството, но не е нормално в последния момент да се правят ремонти.

Стоенчев добави, че ще прегледат строителната програма, която е направило досегашното ръководството и ще я актуализират. Според него един от големите проблеми в оръжейницата е липсата на кадри.

 

Изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров отчете, че заводът се нуждае от спокойствие, за да работи, тъй като има чувствителни крайни клиенти. "Тези крайни клиенти мога да ви уверя, че по никакъв начин не аплодират това ,което се случва последните седмици и са силно обезпокоени от факта, че има такъв засилен медиен интерес. 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


От категорията

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС-Ninova--Pravilno-beshe-reshenieto-na-BSP-da-ne-podkrepim-v-parlamenta-priemaneto-na-RSM-v-ES_1664261463.jpg

Не съжалявам, че като министър на икономиката и индустрията отказах да водя ...

27 септ. 2022 | 09:50

Емил Хумчев: БСП в следващото управление е гарант за повишаване на доходите

Емил Хумчев: БСП в следващото управление е гарант за повишаване на доходите-Emil-Humchev--BSP-v-sledvashtoto-upravlenie-e-garant-za-povishavane-na-dohodite_1664288888.jpg

БСП ще продължи да бъде социалният стълб и в следващото правителство, ...

27 септ. 2022 | 17:22

Над 1 милион крачки изминаха участниците в „Движи се пеша“ от Русе

Над 1 милион крачки изминаха участниците в „Движи се пеша“ от Русе-Nad-1-milion-krachki-izminaha-uchastnitsite-v--Dvizhi-se-pesha--ot-Ruse_1664288013.jpg

Турнирът бе част от инициативите, организирани от Община Русе по случай ...

27 септ. 2022 | 17:12

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Заедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %-Darzhavata-vzima-nov-dalg-ot-150-mln--lv--pri-mnogo-visoka-lihva-4-13--_1664272218.jpg

Общият размер на подадените поръчки достигна 203,85 млн. лв.

27 септ. 2022 | 12:20

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11