Сн. Pixabay Цените на стоката остават сравнително стабилни, но инфлацията в търговията на дребно скочи до осемгодишен максимум от 7,8 на сто през април

Така страната ще подсигури вътрешното търсене и да запази стабилността на цените

След пшеницата, Индия ограничава и износа на захар

2806 | 25 май 2022 | 11:12

Цените на стоката остават сравнително стабилни, но инфлацията в търговията на дребно скочи до осемгодишен максимум от 7,8 на сто през април. Правителството обяви намаления на данъците за бензина, дизела и въглищата в опит да облекчи инфлационния натиск


Индия ограничава износа на захар до 10 млн. тона през текущия сезон, за да подсигури вътрешното търсене и да запази стабилността на цените, предаде Асошиейтед прес.

 

Решението следва подобна мярка, която по-рано бе обявена за износа на пшеница, на фона на сигналите за свиване на предлагането на световния пазар, предаде БТА.

 

Индия е вторият най-голям световен производител на захар след Бразилия, както и най-големият потребител в глобален мащаб, сочат данни на Общоиндийската асоциация за търговия със захар (All India Sugar Trade Association). Страната е и вторият най-голям износител и налага ограничения върху износа за първи път от шест години.

Индия е изнесла 7 милиона метрични тона през финансовата 2021-2022 г., която приключи в края на март.

 

Оценките варират, но се очаква страната да произведе над 30 млн. тона захар през този сезон, а вътрешното потребление се оценява на около 28 млн. тона при вътрешни запаси от около 8 млн. тона.

За сезона юни-октомври са подписани експортни договори за близо 9 млн. тона, а 7,8 млн. тона вече са изнесени, съобщи правителството в изявление.

 

От идния месец за износ на захар ще бъде необходимо разрешение от правителството.

 

Очаква се в Индия консумацията на захар рязко да нарасне в периода на големите празници от септември до ноември.

 

Цените на стоката остават сравнително стабилни, но инфлацията в търговията на дребно скочи до осемгодишен максимум от 7,8 на сто през април. Правителството обяви намаления на данъците за бензина, дизела и въглищата в опит да облекчи инфлационния натиск.

 

По-рано този месец Индия заяви, че ще изнася пшеница за страни, където има дефицит на храни, само по официални канали. Властите все пак разрешават на частни компании да изпълняват по-рано поети ангажименти за износ на близо 4,3 млн. тона пшеница до юли. През април страната изнесе 1 млн. тона пшеница.

 

Ключовата цел на ограниченията е да се овладее повишаването на цените на вътрешния пазар, след като на международните пазари пшеницата поскъпна с над 40 на сто от началото на годината. Междувременно индийската реколта от пшеница бе засегната от вълна рекордно високи температури, която намали добива.

 

Ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Делхи възможно най-бързо да преразгледа забраната за износ на пшеница, предаде ТАСС.

 

Според организацията индийската мярка може да задълбочи международната продоволствена криза, пише местното издание "Фри прес джърнъл".


Намери своята история

От категорията

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк-1656136232.jpg

На украинските военни части беше наредено да се оттеглят, тъй като вече няма ...

25 юни 2022 | 08:47

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"-1650468369.jpg

Русия е по-силна, така че оръжията, доставени от Запада, "не са ...

25 юни 2022 | 08:14

Борис Джонсън: Украйна може да бъде принудена да сключи „лошо мирно споразумение“

Борис Джонсън: Украйна може да бъде принудена да сключи „лошо мирно споразумение“-1646571098.jpg

Ако Путин успее да постигне целите си в Украйна, това би имало опасни последици ...

25 юни 2022 | 13:27

Фон дер Лайен: Намалете си отоплението с 2 градуса по Целзий

Фон дер Лайен: Намалете си отоплението с 2 градуса по Целзий-1646165198.jpg

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек също призова потребителите ...

25 юни 2022 | 09:36