След скандала в прокуратурата: Първи пленум на ВСС

ВСС не е взимал решение да предоставя базата на Боровец на главния прокурор (НА ЖИВО)

След скандала: Първи пленум на ВСС. Гешев: Не ползвам базата в Боровец, посещавали са я магистрати

17870 | 18 май 2023 | 07:11

Гешев допълни, че не му е ясно в каква процедура са - дискусия, разговор, какво целим, какво е правното основание. "Аз имам яснота какво се случва, но ще го обясня в удобен момент", уточни Гешев.


Първи пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в прокуратурата между главния прокурор и неговия заместник. Тъй нареченото правителство на съдебната власт е сезирано от шестима от Прокурорската колегия с искане за освобождаване на Иван Гешев.


Атанаска Дишева поиска Пленумът да гледа сигнала на Борислав Сарафов срещу Гешев.

"Това е наше задължение - да включим сигнала в дневния ред. Прокурорската колегия няма правомощия да иницира сама дисциплинарно производство. И ние дължим отговор на обществото какво се е случило с почивната база в Боровец", каза още Дишева.

 

Тя каза, че ВСС не е взимал решение да предоставя базата на Боровец на главния прокурор.

Съгласен съм, че това не е от компетентност на прокурорската колегия, тя така реши вчера. Нямам нищо против нейното предложение, каза Гешев.

Той съобщи, че по лични причини излиза в отпуск.

 

Боян Магдалинчев поиска да се уточни в какви параметри ще се разглежда тази точка.

Олга Керелска поиска да се обсъди и къщата в Боровец.

Всички обстоятелства, които вие посочихте, са обект на проверка в СГП - включително и Боровец, уточни Гешев.

Той допълни, че не му е ясно в каква процедура са - дискусия, разговор, какво целим, какво е правното основание. "Аз имам яснота какво се случва, но ще го обясня в удобен момент", уточни Гешев.

Вероника Имова обясни, че сигналът фигурира в няколко производства. Според нея прокурорската колегия неправилно е насочила въпроса към двете комисии, трябвало да бъде насочен към Инспектората. Тя каза, че ще гласува против включването на тази точка.

Атанаска Дишева уточни, че не е предложила днес да се вземе решение. "Обществото се тресе от това, което става в прокуратурата, и ние да го подминем, не може", каза още тя. И призова Гешев да каже дали ползва тази база за лични цели.

 

"Не ползвам базата, това е почивна база, дайте ми възможност да обясня", отговори Гешев.

 

Гешев каза, че от 2020 г. има правила за ползване на почивните бази на прокуратурата.

"Декларирам, че тази база е включена в тези правила и всички бази се ползват по съответния ред", обяви Гешев.

 

Той съобщи още, че тези правила ще бъдат предоставени на Софийската градска прокуратура, която прави проверка по сигнала на Сарафов.

"Не съм ползвал тези бази извън въведените правила. В тази база се спазва същия ред. От документите ще стане ясно, че тази база не е ползвам аз, а са я посещавали лица от прокуратурата и извън нея", каза Гешев.

На специалния пленум, който ще обсъжда сигнала на Сарафов, той щял да представи документи кой и кога я е посещавал. Той бил посещавал и другите бази.

През последните три години съм посещавал само бази на прокуратурата, не мога да си позволя да посещавам други бази освен на прокуратурата. През последните три години почти не съм ходил на ресторант, обяви още Гешев.

 

На 8 юни 2017 г. имотът е предоставен за стопанисване на главния прокурор като институция.

 

Боян Новански, който е член на комисията, която отговаря за имотите на съдебната власт, каза, че в тази база и той бил ходил два-три пъти за рождени дни. "Сумати членове на ВСС сме били там и сме празнували рождени дни", добави Новански.

Георги Кузманов от Прокурорската колегия каза, че е ползвал и трите бази заедно със семейството си. Подавал заявка и бил допускан по съответния ред.

 

Съдебният съвет обсъжда близо три часа в каква точно процедура се намира, като някои от членовете - например Вероника Имова, която е от мнозинството, доскоро подкрепящо главния прокурор, поиска сигналът да бъде приет за сведение.

 

Вероника Имова поиска сигналът да го приемат само за сведение. Цветинка Пашкунова предложи сигналът на Сарафов да бъде изпратен на правосъдния министър, за да може той да ги сезира. Крум Зарков съобщи, че го има.

Кадровиците декларариха, че обществото трябва да знае, но те "все пак са юристи". След час и половина изказвания за процедурата, всяко от които минумум по 6-7 минути, правосъдният министър обобщи, че "пак са до началото". И предположи, че все ще се намери процедура, по която да се проведе дебатът.

Без да гласуват, кадровиците приеха предложението да се проведе извънредно заседание. Предстои да бъде насрочено.

 

Така на следващото извънредно заседание пленумът ще трябва да отговори на въпроса дали има данни за образуване на дисциплинарна проверка.

 

Следващата седмица съветът ще трябва да се произнесе по искането на шестима членове на прокурорската колегия за отстраняването на Иван Гешев.

 

От изказванията на служебния министър на правосъдието Крум Зарков и на члена на съвета Атанаска Дишева се разбра, че е възможно да има още искания за отстраняване на главния прокурор. Право на такова имат петима членове на съвета или служебния министър на правосъдието. В последните две години Гешев премина през две такива процедури.

С 12 гласа "за" ВСС започна да обсъжда сигнала на Сарафов. Гешев иска да е първа точка, а обсъждането на къщата в Боровец да е втора.

 

Днес се очаква позиция на председателите на върховните съдилища - Галина Захарова и Георги Чолаков. Те, заедно с Иван Гешев, са известни като "тримата големи" в съдебната система и са членове по право на ВСС. До момента официален коментар не е имало.

 

Съюзът на съдиите излезе с декларация, в която призовава ВСС да отстрани всички замесени - и главния прокурор Иван Гешев, и заместника му Борислав Сарафов, и неговия заместник Ясен Тодоров.

 

 След скандала в прокуратурата: Първи пленум на ВСС

Гешев допълни, че не му е ясно в каква процедура са - дискусия, разговор, какво целим, какво е правното основание. "Аз имам яснота какво се случва, но ще го обясня в удобен момент", уточни Гешев.

От категорията

Стоянов: Продължава трайната тенденция за намаляване на мигрантския натиск по отношение на България

Стоянов: Продължава трайната тенденция за намаляване на мигрантския натиск по отношение на България-Ministarat-na-vatreshnite-raboti-poiska--Drastichen-skok-na-globite-za-narushitelite-na-patya_1715678497.jpg

Успяхме да покажем на нелегалните мигранти, че не бива да минават по пътя към ...

21 юни 2024 | 17:26

Прокуратурата предаде на съд Пепи Еврото

Прокуратурата предаде на съд Пепи Еврото-Petar-Petrov---Evroto-e-zaminal-za-OAE-s-deteto-si-_1685875417.jpg

Петров е получил без правно основание, с намерение да го присвои, чуждо движимо ...

21 юни 2024 | 15:51

Общо 140 пожара са ликвидирани в страната за ден, пострадали няма

Общо 140 пожара са ликвидирани в страната за ден, пострадали няма-Spasitelite-shte-poluchat-novi-26-avtomobila-za-reaktsiya-pri-avariyni-situatsii_1694082065.jpg

С преки материални щети са възникнали 27 пожара, от които осем - в жилищни ...

22 юни 2024 | 11:21

Влак помете кола във Враца, шофьорът се отърва по чудо с леки наранявания

Крайградски пътнически влак е блъснал лек автомобил на жп прелез във Враца-Kraygradski-patnicheski-vlak-e-blasnal-lek-avtomobil-na-zhp-prelez-vav-Vratsa_1718997685.jpg

Влакът е превозвал пътници от Мездра към Монтана, които са били извозени с ...

21 юни 2024 | 22:20

Най-важното

Пламъчетата на запалената свещ напомнят за безсмъртието на душите на покойниците

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите

Черешова задушница е!-Chereshova-zadushnitsa-e-_1719036409.jpg

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - ...

22 юни 2024 | 09:04

На събитието бяха забелязани Младен Маринов от ГЕРБ, лидерът на СДС Румен Христов, кметове от ГЕРБ

„Шествие за Семейството" събра близо 10 000 в София

„Шествие за Семейството" събра хиляди в София--Shestvie-za-Semeystvoto--sabra-hilyadi-v-Sofiya_1719045517.jpg

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна ...

22 юни 2024 | 11:35

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024 -Kontsert-na-ploshtad-Batenberg-i-shestvie-za-Sofiya-Prayd-2024-_1719038403.jpg

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни ...

22 юни 2024 | 09:38

Представители на партията днес ще подкрепят "Походът на семейството"

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София--Vazrazhdane--prizovava-MVR-da-ne-dopuska-detsa-i-nepalnoletni-litsa-na-gey-parada-v-Sofiya_1719039075.jpg

Призоваваме всички български родители да държат надалеч децата си от терените, ...

22 юни 2024 | 09:48

Щом Корнелия Нинова твърди, че има "дворцов преврат" излиза, че оставката и е проформа, коментира Гуцанов

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена-Gutsanov---Studenata-voyna--mezhdu-BSP-i-prezidenta-ne-donese-nishto-dobre---tryabva-da-bade-razmrazena_1719037318.png

Националният съвет е този, който избира ПГ на БСП. И съветът беше категоричен ...

22 юни 2024 | 09:20

Вижте пълния текст на изявлението на Светия синод

БПЦ за гей парада:Против сме опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество

Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество, заявяват от Светия Синод на Българската православна църква-Protivopostavyame-se-na-opitite-grehat-da-se-nalaga-kato-norma-i-tsennost-v-balgarskoto-obshtestvo--zayavyavat-ot-Svetiya-Sinod-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1718991678.jpg

В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична ...

21 юни 2024 | 20:40

Президентът не възнамерява засега да отпуска допълнително време на политиците за преговори

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ-Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite--v-ponedelnik-priema-GERB-SDS--DPS-i-PP-DB_1718973860.jpg

Засега от президентството не са обявила кога са консултациите с останалите ...

21 юни 2024 | 12:29

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон-Radev-i-Glavchev-shte-uchastvat-v-otbelyazvaneto-na-Denya-na-Botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya_1717221859.jpg

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат ...

21 юни 2024 | 13:08

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка-Prof--Ivo-Hristov--Balgariya-e-iztsyalo-degradirala--Partnyorite-ni-sa-nayasno-s-zhalkoto-ni-sastoyanie_1668066933.jpg

Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от ...

21 юни 2024 | 16:07