Приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие

Вие сте новото ПП, обърна се към "Възраждане" лидерът на БСП Корнелия Нинова

След скандали и обиди: Приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие

3428 | 25 май 2023 | 15:08

Явор Божанков от ПП - ДБ и Цончо Ганев от "Възраждане" едва ле стигнаха до бой


След бурни скандали и обиди депутатите все пак приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Единият е на БСП, другият - на ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. Внесеният от Цветан Предов и група народни представители (ПГ на „Има такъв народ“) законопроект за защита от домашно насилие не бе приет.

 

Със 151 гласа "за" Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Подкрепа за тях дойде и от ДПС, а "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" бяха "против". Със 111 гласа "за" депутатите приеха текста на БСП. ГЕРБ-СДС се въздържаха, а от "Възраждане" бяха против.

 

Депутатите приеха на първо четене извършителите на домашно насилие да нямат право на огнестрелно оръжие и пиротехника, както и да приближават жертвата си. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Няма обаче да се прекъсва възможността на детето да вижда другия си родител. 

 

В хода на дебатите се разрази поредният скандал между депутата от ПП - ДБ Явор Божанков и Цончо Ганев от "Възраждане". Двамата едва не стигнаха до бой.


Ганев повтори позицията на "Възраждане" - твърдо против джендър идеологията и "НПО-та да не могат да отнемат деца".

Божанков иронизира позицията му, като каза: "От вашето изказване става ясно, че ни ръсят и ни тровят 5G. Вие принизявате една толкова важна тема, каквато е защитата от домашното насилие. Като ви слушам, очаквам, че някое НПО ще влезе у вас и ще ви вземе тубата с гел без ваше разрешение."

Двамата продължиха да си разменят ядосани реплики, което принуди водещият заседанието да ги прикани да излязат в кулоарите. Но това не ги успокои, напротив - Ганев скочи и тръгна заплашитерно към Божанков, но беше спрян от колегите си.

Искри прехвърчаха и между БСП и "Възраждане". Хората на Костадин Костадинов обвиниха социалистите, че с текста си за промени в Закона за защита от домашното насилие прокарват джендър идеологията в българското общество. Социалистите не им останаха длъжни, като ги обвиниха, че се опитват да си присвоят битката им с Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че домашното насилие е тежко престъпление, срещу което трябва да се борят всички. Тя обясни, че темата е станала важна през 2017 г., когато от ГЕРБ са внесли в Народното събрание предложение за ратификация на Истанбулската конвенция.

"Искам да припомня кой спаси България, българската конституция, българското семейство и децата от Истанбулската конвенция. "БСП за България" направи това тогава, когато не съществуваше "Възраждане", когато нямаше идея какво е "Продължаваме промяната". Вие от "Възраждане" сте новото ПП - временно и затихващо", обърна се към хората на Костадинов тя. И продължи: "Идвате наготово след шестгодишна битка на БСП, удари отвън и отвътре, идвате наготово, носите промяната и след това се прегръщате с "Мутри вън". Сега вие идвате наготово след една изстрадана битка от БСП и си мислите, че ще отнесете тази тема за себе си. Прогнозирам, че ще я забравите след два дена, но ние няма!"

По нейни думи от „Възраждане“ са забранили на членовете си да участват в подписката на БСП за референдума срещу джендър идеологията.

„Имам въпрос към вносителите на законопроекта на ГЕРБ и ПП-ДБ за домашното насилие – някой от тях да излезе и да обясни какво е „домашно насилие чрез бездействие?“ Зад това уж домашно насилие какво следва? Могат ли децата да подават жалби срещу родителите си и да се откажат от тях? Затова няма да подкрепим този законопроект. Тук казвате „съдиите се ориентират много правилно“ - ама, ако оставяте всеки съдия да се ориентира самостоятелно, ще настане пълен хаос. При нас няма домашно насилие чрез бездействие, при нас НПО не са членове на Националния съвет“, продължи Нинова.

Тя допълни: „Винаги ние от БСП ще даваме своя принос в борбата срещу домашното насилие. Затова сме внесли този законопроект. Винаги ще се противопоставяме да се посяга на децата, не пипайте българските деца, не отнемайте душите им с тези закони. Няма да позволим за пореден път да отнемете на БСП една дългогодишна и аргументирана битка в интерес са българския народ и българското семейство.“

"Ваксинирани ли сте всички? Парите ви в евро ли са? Гласувахте ли за Ф-16? Вие ли сте алтернативата, вие ли сте опозицията? Вие сте новото ПП - бързо, временно и затихващо", обърна се отново тя към „Възраждане“, а след края на изказването ѝ депутати от залата започнаха да скандират "БКП! БКП)".

Настимир Ананиев от ПП - ДБ се изказа след това от трибуната на НС: „Няколко пъти се използват децата в закон, в който целта му е да ги пази от насилие. Извадих си разликите между нашия законопроект и този на БСП, само с четири разлики. Една от тях – децата да бъдат пратени на програма за справяне с травматизма. Насилникът също трябва да бъде пратен на такава програма. Тук става една манипулация – в държавата има 145 центъра за обществена подкрепа, т.нар. ЦОП. Над 90% са общински. Общината е единственият възложител, който да направи такава програма. Този законопроект няма общо с Истанбулската конвенция, въпросът е, че трябва да се чете, а не да се подвеждат хората. От „БСП жени“ гласуваха за приемането на Истанбулската конвенция.“

От БСП попитаха откъде Ананиев знае как са гласували „БСП жени“.

 

С предложения законопроект от Корнелия Нинова (ПГ на „БСП за България“) и група народни представители се цели да се даде бърза и ефективна защита, помощ и подкрепа на лицата, пострадали от домашно насилие или в риск, както и да се упражни превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието. Промените предвиждат разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на закона и се улеснява достъпът до правосъдие. Разширяват се и мерките за защита от домашното насилие и се създава механизъм за предотвратяване на злоупотреба със закона.

Създава се национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие и за подобряване на взаимодействието между различните държавни органи и организациите, които имат отношения към проблема. Предлага се разширяване на броя на програмите за превенция и защита и се създава възможност за предоставяне на безплатна правна помощ в производството. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Със законопроекта на Бойко Борисов (ПГ на ГЕРБ-СДС) и група народни представители се предлага разширяване на предметния обхват на закона и се увеличават мерките за защита. Създават се гаранции за провеждането на последователна държавна политика в областта на домашното насилие чрез координиране, прилагане, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и борба с домашното насилие. С промените се предлага дефиниране на формите на насилие и разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон, а именно: лицата, на които са възложени грижите за децата, лицата, които са роднини по права или съребрена линия до четвърта степен и др.

Улеснява се достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 чака от направеното искане на пострадалото лице. С проекта на закон се предвижда създаване на Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона.

Източник БТА, Новини.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 

 
Еврохолд

От категорията

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен-Ninova--Oshte-sam-predsedatel-na-BSP--vseki-dokument--podpisan-ot-drug--e-nezakonen_1720853458.jpg

Зафиров не е вписан като председател и не може и да бъде вписан като такъв, ...

13 юли 2024 | 09:50

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община-MVR--Kmetat-Terziev-lazhe--GDBOP-ne-izvarshva-nikakvi-proverki-svarzani-sas-Stolichna-obshtina_1720892650.jpg

"Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална ...

13 юли 2024 | 20:43

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39