Приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие

Вие сте новото ПП, обърна се към "Възраждане" лидерът на БСП Корнелия Нинова

След скандали и обиди: Приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие

2452 | 25 май 2023 | 15:08

Явор Божанков от ПП - ДБ и Цончо Ганев от "Възраждане" едва ле стигнаха до бой


След бурни скандали и обиди депутатите все пак приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Единият е на БСП, другият - на ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. Внесеният от Цветан Предов и група народни представители (ПГ на „Има такъв народ“) законопроект за защита от домашно насилие не бе приет.

 

Със 151 гласа "за" Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Подкрепа за тях дойде и от ДПС, а "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" бяха "против". Със 111 гласа "за" депутатите приеха текста на БСП. ГЕРБ-СДС се въздържаха, а от "Възраждане" бяха против.

 

Депутатите приеха на първо четене извършителите на домашно насилие да нямат право на огнестрелно оръжие и пиротехника, както и да приближават жертвата си. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Няма обаче да се прекъсва възможността на детето да вижда другия си родител. 

 

В хода на дебатите се разрази поредният скандал между депутата от ПП - ДБ Явор Божанков и Цончо Ганев от "Възраждане". Двамата едва не стигнаха до бой.


Ганев повтори позицията на "Възраждане" - твърдо против джендър идеологията и "НПО-та да не могат да отнемат деца".

Божанков иронизира позицията му, като каза: "От вашето изказване става ясно, че ни ръсят и ни тровят 5G. Вие принизявате една толкова важна тема, каквато е защитата от домашното насилие. Като ви слушам, очаквам, че някое НПО ще влезе у вас и ще ви вземе тубата с гел без ваше разрешение."

Двамата продължиха да си разменят ядосани реплики, което принуди водещият заседанието да ги прикани да излязат в кулоарите. Но това не ги успокои, напротив - Ганев скочи и тръгна заплашитерно към Божанков, но беше спрян от колегите си.

Искри прехвърчаха и между БСП и "Възраждане". Хората на Костадин Костадинов обвиниха социалистите, че с текста си за промени в Закона за защита от домашното насилие прокарват джендър идеологията в българското общество. Социалистите не им останаха длъжни, като ги обвиниха, че се опитват да си присвоят битката им с Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че домашното насилие е тежко престъпление, срещу което трябва да се борят всички. Тя обясни, че темата е станала важна през 2017 г., когато от ГЕРБ са внесли в Народното събрание предложение за ратификация на Истанбулската конвенция.

"Искам да припомня кой спаси България, българската конституция, българското семейство и децата от Истанбулската конвенция. "БСП за България" направи това тогава, когато не съществуваше "Възраждане", когато нямаше идея какво е "Продължаваме промяната". Вие от "Възраждане" сте новото ПП - временно и затихващо", обърна се към хората на Костадинов тя. И продължи: "Идвате наготово след шестгодишна битка на БСП, удари отвън и отвътре, идвате наготово, носите промяната и след това се прегръщате с "Мутри вън". Сега вие идвате наготово след една изстрадана битка от БСП и си мислите, че ще отнесете тази тема за себе си. Прогнозирам, че ще я забравите след два дена, но ние няма!"

По нейни думи от „Възраждане“ са забранили на членовете си да участват в подписката на БСП за референдума срещу джендър идеологията.

„Имам въпрос към вносителите на законопроекта на ГЕРБ и ПП-ДБ за домашното насилие – някой от тях да излезе и да обясни какво е „домашно насилие чрез бездействие?“ Зад това уж домашно насилие какво следва? Могат ли децата да подават жалби срещу родителите си и да се откажат от тях? Затова няма да подкрепим този законопроект. Тук казвате „съдиите се ориентират много правилно“ - ама, ако оставяте всеки съдия да се ориентира самостоятелно, ще настане пълен хаос. При нас няма домашно насилие чрез бездействие, при нас НПО не са членове на Националния съвет“, продължи Нинова.

Тя допълни: „Винаги ние от БСП ще даваме своя принос в борбата срещу домашното насилие. Затова сме внесли този законопроект. Винаги ще се противопоставяме да се посяга на децата, не пипайте българските деца, не отнемайте душите им с тези закони. Няма да позволим за пореден път да отнемете на БСП една дългогодишна и аргументирана битка в интерес са българския народ и българското семейство.“

"Ваксинирани ли сте всички? Парите ви в евро ли са? Гласувахте ли за Ф-16? Вие ли сте алтернативата, вие ли сте опозицията? Вие сте новото ПП - бързо, временно и затихващо", обърна се отново тя към „Възраждане“, а след края на изказването ѝ депутати от залата започнаха да скандират "БКП! БКП)".

Настимир Ананиев от ПП - ДБ се изказа след това от трибуната на НС: „Няколко пъти се използват децата в закон, в който целта му е да ги пази от насилие. Извадих си разликите между нашия законопроект и този на БСП, само с четири разлики. Една от тях – децата да бъдат пратени на програма за справяне с травматизма. Насилникът също трябва да бъде пратен на такава програма. Тук става една манипулация – в държавата има 145 центъра за обществена подкрепа, т.нар. ЦОП. Над 90% са общински. Общината е единственият възложител, който да направи такава програма. Този законопроект няма общо с Истанбулската конвенция, въпросът е, че трябва да се чете, а не да се подвеждат хората. От „БСП жени“ гласуваха за приемането на Истанбулската конвенция.“

От БСП попитаха откъде Ананиев знае как са гласували „БСП жени“.

 

С предложения законопроект от Корнелия Нинова (ПГ на „БСП за България“) и група народни представители се цели да се даде бърза и ефективна защита, помощ и подкрепа на лицата, пострадали от домашно насилие или в риск, както и да се упражни превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието. Промените предвиждат разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на закона и се улеснява достъпът до правосъдие. Разширяват се и мерките за защита от домашното насилие и се създава механизъм за предотвратяване на злоупотреба със закона.

Създава се национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие и за подобряване на взаимодействието между различните държавни органи и организациите, които имат отношения към проблема. Предлага се разширяване на броя на програмите за превенция и защита и се създава възможност за предоставяне на безплатна правна помощ в производството. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Със законопроекта на Бойко Борисов (ПГ на ГЕРБ-СДС) и група народни представители се предлага разширяване на предметния обхват на закона и се увеличават мерките за защита. Създават се гаранции за провеждането на последователна държавна политика в областта на домашното насилие чрез координиране, прилагане, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и борба с домашното насилие. С промените се предлага дефиниране на формите на насилие и разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон, а именно: лицата, на които са възложени грижите за децата, лицата, които са роднини по права или съребрена линия до четвърта степен и др.

Улеснява се достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 чака от направеното искане на пострадалото лице. С проекта на закон се предвижда създаване на Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона.

Източник БТА, Новини.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 

 




От категорията

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Калин Стоянов за Шенген: Считам, че ще постигнем нужния резултат през декември

Калин Стоянов Снимка: БТА-Kalin-Stoyanov-Snimka--BTA_1695925659.jpg

160 хиляди незаконни опита за преминаване на границата ни е предотвратила ...

28 септ. 2023 | 21:26

Богдан Богданов: "Лукойл" трябва да плати 280 млн. лв. данък до края на годината
(Видео)

Богдан Богданов Кадър: бТВ-Bogdan-Bogdanov-Kadar--bTV_1695923525.jpg

Срокът за дерогацията на руския петрол от една година е реалистичен. Той трябва ...

28 септ. 2023 | 20:49

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51