След връщането на третия мандат, Радев е на ход за датата на парламентарните избори

Това може да стане веднага или умишлено да бъде забавено

След връщането на третия мандат, Радев е на ход за датата на парламентарните избори

12250 | 2 септ. 2021 | 19:33

Той трябва да реши кога ще издаде указа за разпускане на 46-ото Народно събрание и насрочване на новите парламентарни избори. Конституцията не казва какъв срок има държавният глава преди да разпусне Народното събрание.


След като днес официално Корнелия Нинова обяви, че във вторник, 7 септември, БСП връща мандата на държавния глава неизпълнен, на ход е Радев.
Той трябва да реши кога ще издаде указа за разпускане на 46-ото Народно събрание и насрочване на новите парламентарни избори.
Конституцията не казва какъв срок има държавният глава преди да разпусне Народното събрание. Това може да стане веднага или умишлено да бъде забавено.

 

"Президентът може да забави няколко дни разпускането на парламента, така че окончателно да се приеме бюджетът", поясни Нинова.


Чл. 99 от българската Конституция урежда процедурата за съставяне на кабинет. Ал. 5 гласи: “Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание”.

Президентските избори вече са насрочени за 14-ти ноември. При връщане на мандата на 7 септември, както възнамеряват от БСП, със сигурност ще има избори "2 в 1", но преценката дали вотът за нов парламент да съвпадне с първия или втория тур на президентските избори е само на Румен Радев. Разпускането на парламента на практика може да се забави умишлено заради липсата на конкретен срок в основния закон на страната, но това може да стане в рамките на няколко дни.

 

По-рано през деня БСП бе атакувана от т.нар. протестни формации заради плъзналите от средите й информации, че се кани утре да отиде при Радев. ДБ, ИТН и "Изправи се!...", заявиха, че при бързо върнат мандат нямат да се приемат важни закони за съдебната реформа. С отсрочката до вторник съдбата на съдебните закони остана висяща.

Радев наистина не е длъжен веднага да разпуска Народното събрание. Така топката относно времето за закони остана при него. 


Ако Радев разпусне парламента веднага на 7 септември, то тогава няма да има време депутатите да приемат актуализацията на бюджета. А той държи изрично на това. Преди дни държавният глава обвърза разпускането на 46-тото Народно събрание именно с актуализацията на държавния бюджет.

Ако забави указа за разпускане на парламента, то това все пак трябва да бъде в рамките на обозримото време. Извънредното заседание на 7  септември ще приеме малките бюджети - ДОО и на Здравната каса и ще се продължи най-вероятно с големия бюджет в сряда, за да завърши до петък.
Така, най-вероятно е Радев да разпусне парламента в края на седмицата или в първите дни на новата и изборите за парламент да бъдат насрочени заедно с президентските на 14 ноември. Това няма да е от полза за Радев, тъй като всяка партия ще си издигне свой кандидат за президент, за да дърпа депутатската листа и това ще размие вота за него.

Радев обаче може да забави указа и така да даде време за приемането и на други закони, като този, свързан с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор или за НСО. Като аргумент за забавяне може да бъде посочено и обсъждането от депутатите на Плана за възстановяване и устойчивост, който явно ще бъде пратен в Брюксел от служебно правителство. Ако има такова забавяне, предсрочните парламентарни избори ще са в деня, определен за втори тур на президентските - 21 ноември. този вариант е по-изгоден за Радев, тъй като на втория тур ще има само двама съперници за президентския пост и хората ще са вече наясно с предпичитанията си кого да подкрепят.

Как обаче президентът ще държи до 21 септември парламентът, не е ясно. Това е прекалено дълго време, което може да стане повод президентът да бъде атакуван.

Радев вече допуска избори 2:1, но не казва 14 или 21 ноември ще избере за парламентарния вот.

 

Парламентът трябва да приеме актуализацията на бюджета, за да бъдат подкрепени най-засегнатите от новите противоепидемични мерки сектори, заяви в Народното събрание служебният министър на икономиката Кирил Петков:

"Най-много ме притеснява в момента новата дата, когато ще бъде върне третият мандат. Парламентът наистина трябва да си свърши работата. Знам, че всички са много напрегнати, но тук вече става дума за държавния интерес. Тази актуализация, ако не мине, няма да има пари! Просто хвърляме държавата в един хаос при факта, че имаме средства. Това за мен просто не може да бъде допуснато".

 

За трети път в своя изтичащ петгодишен мандат Румен Радев ще финализира процедурата по член 99 от Конституцията при хипотезата- "липса на съгласие за образуване на правителство".

Първият път беше непосредствено след встъпването му длъжност. В първото си обръщение към след като положи клетва на 19 януари 2017 година той се обърна към депутатите с думите:"Имате още една седмица".

На 24 януари издаде и указа, с който разпусна Народното събрание и насрочи предсрочни парламентарни избори за 27 март. С друг указ назначи служебно правителство с премиер Огнян Герджиков.

 


От категорията

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Протестиращите енергетици не отидоха на среща с премиера, бунтът се разраства

Протестиращите енергетици не отидоха на среща с премиера - искат разговор тук, а не в София-Protestirashtite-energetitsi-ne-otidoha-na-sreshta-s-premiera---iskat-razgovor-tuk--a-ne-v-Sofiya_1696168964.jpg

Ако някой отиде на срещата с премиера днес, това ще бъде ритуално ...

1 окт. 2023 | 17:01

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

Слави Трифонов: Асен Василев изпрати в Брюксел този ПВУ с ужасяващи условия за енергийния сектор

Слави Трифонов: Миньорите и енергетиците са абсолютно прави-Slavi-Trifonov-za-boya-v-NS--Ne-e-samo-sramno--to-e-omerzitelno--I-unizitelno--Absolyuten-razpad_1685617840.jpg

Истината е на тяхна страна. Правото е на тяхна страна. Моралът е на тяхна ...

1 окт. 2023 | 21:30

Най-важното

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата.

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Това, което е било, няма как да продължи, подчертава министърът на фнансите

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции-Asen-Vasilev-kam-minyorite--Profesiyata-vi-e-sas-zatihvashti-funktsii_1696177300.jpg

Проблемът е в това, че има една група политици, които подстрекават, смята ...

1 окт. 2023 | 19:19

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът, след като синдикатите не се явиха в МС (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

По време на многбройните си контакти Ердоган нарича Борисов "моят приятел и брат Бойко".

Борисов на ВИП сватба в Истанбул - специален гост на Ердоган

Борисов специален гост на Ердоган -Borisov-spetsialen-gost-na-Erdogan-_1696150444.jpg

Президентът на Турция ожени втория си племенник, а на сватбеното тържество сред ...

1 окт. 2023 | 11:48

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов-Prez-2003-g--vleze-v-deystvie-direktivata--koyato-vavede-pazara-na-vaglerodnite-emisii--pripomnya-Yulian-Popov_1696184197.jpg

Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, ...

1 окт. 2023 | 21:15

60,41 лева/MWh без акциз и ДДС е предложената цена

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври-1641111182.jpg

Цената се дължи на успешно проведения от дружеството търг за доставка на ...

1 окт. 2023 | 14:42

Кандидат-кметът на ГЕРБ - СДС за столицата пусна и забавно клипче "Книга срещу усмивка" (ВИДЕО)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”
(Видео)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”-NOVA-tv-krade-nay-populyarnooto-litse-na-BTV---Anton-Hekimyan_1695457226.jpg

Булевард "Мария Луиза" определено се нуждае от обновяване. Отгоре ще ...

1 окт. 2023 | 17:44

Богатите си купуват закони и благоволение, а бедният човек никой не го чува, подчертава кандидат-кметът за София от БСП

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце-Vanya-Grigorova--Tryabva-da-se-sprat-kontsesiite-v-Sofiya-i-da-se-varnat-v-obshtestveni-ratse_1696180041.jpg

Подкрепям блокадата на миньорите. Опитахме всякакъв начин на диалог, винаги ни ...

1 окт. 2023 | 20:03

Той става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата, става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС-Bezpretsedentno-obedinenie-v-Yakoruda--Nezavisimiyat-kandidat-Mario-Asyov-se-otkaza-ot-nadprevarata--stava-chast-ot-ekipa-na-Mehmed-Vaklyov-ot-DPS_1696173764.jpg

Това се случи днес, когато ДПС откри предизборната си кампания, на която ...

1 окт. 2023 | 18:20