Случаите на COVID-19 се удвоиха за седмица. В Гърция вече има по над 10 000 случая на ден

Тази седмица на практика няма ден, в който случаите у нас да са под 300

Случаите на COVID-19 се удвоиха за седмица. В Гърция вече има по над 10 000 случая на ден

3758 | 23 юни 2022 | 11:31

За експертите от Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в момента маймунската шарка е по-голяма тревога

Случаите на COVID-19 се удвоиха за седмица. В Гърция вече има по над 10 000 случая на ден-1642474367.pngДанни на Националния център по заразни и паразитни болести
-1655973440.png

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА, „СЕГА“

 

Започналата в Европа нова вълна на COVID-19 вече се усеща и в България, а скоростта на нарастване на новите случаи е впечатляваща, макар и още дневните бройки да са трицифрени. Само за една седмица новозаразените почти се удвоиха - от 565 за първите три дни на миналата седмица на 1027 тази. Това е увеличение с 81%.

Тази седмица на практика няма ден, в който случаите да са под 300, като не броим понеделник, когато се отчитат само част от новозаразените в неделя. Връщането над границата от 300 се случва за пръв път от 26 май. За изминалото денонощие новите случаи са 336 от 3843 теста, а положителността на тестовете е 8,74%. За сравнение средната положителност през изминалите две седмици беше около 4-5%.

На ден в болница влизат между 36 и 60 души, като броят на хоспитализираните е много далеч от това, което преживяхме през последните 2 години.

След като имахме поредица от дни без починали от коронавирусна инфекция, тази седмица са регистрирани 11 починали, петима от тях - за последното денонощие.

В Европа новата вълна вече засяга Португалия, Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция, Нидерландия и Дания. В част от тези страни - Германия, Испания, Португалия, мерките дори не са сваляни изцяло, като маските например са задължителни в обществения транспорт.

НОВИТЕ ВАРИАНТИ

Доминиращият вариант на вируса все още е омикрон - бързият, но сравнително лек причинител на последната вълна. Той обаче е в две усъвършенствани мутации в момента - BA.4 and BA.5, чиято още по-голяма степен на заразност вдига новата вълна. За нея, разбира се, допринася и бурното връщане към нормалния живот - в част от Европа летният сезон вече е в разгара си, а и континентът започна горещо концертно лято с турнета на някои от най-големите имена в рок музиката и завръщане на традиционните музикални фестивали.

Засега няма данни новите варианти на омикрон да причиняват по-тежко протичане на заболяването, но пък и защитата от ваксините спада с минаване на времето, а у нас все още няма яснота кога ще бъде регламентирано поставянето на втори бустер (четвърта доза). На 15 юни бе поискано становище по този въпрос от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

ГЪРЦИЯ

Гърция, която особено интересува българите за летния сезон, в момента е доста по-напреднала във вълната от България. Заболяемостта там се увеличи от 377 на милион на 13 юни на 681 тази седмица.

За една седмица случаите скочиха от около 4000 среднодневно на 7-8 хиляди (отчита среднодневната стойност на 7-дневен период, за да се елиминират колебанията в отчетността, напр. в почивните дни). Във вторник - традиционно рекорден и за там, бяха отчетени 12 537 случая, а за вчерашния - 10 528.

По островите се наблюдава изключително висок дял положителни тестове. В Миконос всеки втори тест е положителен, на Санторини и Милос - всеки трети.

Жертвите, отчетени вчера за предходния 24-часов период, са само девет, като 95,7% от тях са хора със заболявания и над 70-годишна възраст. Преди края на последната вълна обаче гърците направиха ударна кампания по ваксинация. Властите засега не смятат да налагат нови мерки.

 

ковид1

 

ПОРТУГАЛИЯ


Най-драматичната вълна в момента преживява Португалия, където случаите среднодневно са 2043 на 1 млн., съобщава "Гардиън". Това дори е намаление спрямо началото на юни, когато бяха достигнали 2878 на 1 млн. В началото на седмицата в страната се регистрираха над 20 000 нови случая, като вчера паднаха на 12 882 (тук вече става дума за среднодневни стойности на база 7-дневен период).

 

ковид2


ФРАНЦИЯ

Тук нарастването е още по-стръмно отколкото в другите страни - случаите скачат от 224 на 1 млн. на 13 юни на 920 само за седмица. Новите варианти са 10 до 15% по-заразни и това движи вируса, коментират френски здравни експерти, цитирани от "Гардиън". Без бустерни дози ваксинация може да напълним пак болниците, смятат те. Във Франция вече се забелязва увеличение в хоспитализациите с 27% за седмица, а приемът в интензивни отделения се е увеличил със 17% за същия период. Притеснително е, че само 29% от хората над 60-годишна възраст са получили четвърта доза, която им се полага, предупреждават специалистите.

Броят на случаите във Франция вече варира между 54 и 62 хиляди среднодневно, според данните на "Джонс Хопкинс".

ковид3

ГЕРМАНИЯ

7-дневната заболяемост в Германия на 1 млн. души население достигна 715 в понеделник, над двойно увеличение спрямо първата седмица на юни, когато беше 324. Здравните власти вече повдигат въпроса за връщане на маските в затворени пространства - мярка, която по принцип се обсъждаше за есента и зимата, а също и за ограничения при струпването на хора. В обществения транспорт маските продължават да са задължителни.

Броят на случаите за последното отчетено денонощие е 119 360, среднодневният брой е 68 144.

ковид4


ЕКСПЕРТИТЕ

Редица страни преживяват повишение на случаите и хоспитализациите, вероятно дължащи се на увеличената циркулация на варианти BA.4 and BA.5 на омикрон, но числата все още са ниски и има малко смъртни случаи, коментира Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), за чиито експерти в момента маймунската шарка е по-голяма тревога.

Новата вълна започна в края на втората седмица на юни, като в няколко страни наблюдаваме увеличение на случаите сред хората на възраст над 65 г., заедно с увеличение на тежките случаи. Смъртността обаче продължава да намалява към 12 юни почти навсякъде, като тази тенденция е от 8 седмици (смъртността следва с известно закъснение от около две седмици покачването на заболяемостта - б.р.), отбелязва ECDC. Изключение са Хърватия и Лихтенщайн, където има увеличение на смъртността. От 28 наблюдавани страни, 10 докладват увеличение в хоспитализациите.

Прогнозата на центъра за отиващата си седмица е увеличение на случаите, сравнително стабилна тенденция в хоспитализациите и продължаващо намаление на смъртността. Сега обаче нещата трудно се прогнозират, тъй като тестването е в съвсем други граници, изискванията и критериите - също, а даже и докладването на случаите не е еднакво в цяла Европа, отбелязват европейските експерти.


От категорията

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт-1620131643.jpg

Според анализатори противниците и привържениците на бившия премиер ще имат ...

25 юни 2022 | 13:45

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!-1631951672.png

Най-слабата точка е бил парламентът, където изцяло са доминирали ГЕРБ и ДПС, ...

25 юни 2022 | 10:30