Предложенията ще бъдат обсъдени с участниците в Третия обществен съвет

Служебният министър на финансите представя актуализацията на бюджета

2889 | 22 юли 2021 | 08:23

"В момента това, което виждаме, е изпреварващо изпълнение на приходите, вследствие един път на по-добрата икономическа ситуация, втори път - на действията на НАП по събираемостта“, каза Асен Василев


Актуализацията на бюджета ще бъде представена от служебния министър на финансите Асен Василев пред участниците в Третия обществен съвет, иницииран от него.
Това съобщи БНР.


Засега е известно, че могат да бъдат осигурени допълнителни приходи в хазната, с които да се подсигури осъвременяване на пенсиите още тази година и ресурс за нови мерки при потенциални ограничения на бизнес активността заради нова вълна от Covid-19.

Още преди около месец министър Асен Василев анонсира, че се подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в 46-ото Народно събрание:
"В момента това, което виждаме, е изпреварващо изпълнение на приходите, вследствие един път на по-добрата икономическа ситуация, втори път - на действията на НАП по събираемостта.
Очакваме това преизпълнение на приходите да бъде между милиард и милиард и половина, съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка между милиард и милиард и половина, без това да наруши дефицита", обясни министър Василев.
За осъвременяване на пенсиите - индикативният срок е началото на октомври, а идеята - добавката от 50 лева да бъде включена в основното плащане.

 

Засега се работи основно по два варианта, представени от вицепремиера и ресорен министър Гълъб Донев:
"Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход, дали 2018 или 2019 година, разчетите са различни. Средствата, необходими за това нещо са различни, около 3 милиарда лева са, и другият вариант е с приноса, който има всеки един пенсионер от участието му в осигуряването - трудовият стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година трудов стаж от участие в осигуряването".
Как това ще се съчетае с нови мерки в подкрепа на бизнеса при евентуален нов локдаун през есента и без увеличение на дефицита, както и с необходимостта от още плащания по разкрити от министрите договори - основно в пътното строителство и ремонт, които тежат върху фиска, предстои да разберем.

Източник БНР


От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43