Актьорите и техните герои: от горе ляво по часовниковата стрелка - Елена Хранова (баба Рилка), Йорданка Кузманова (Бистра), Гинка Станчева (Катя), Иван Несторов (Радослав), Георги Черкелов (Мирко), Иван Кондов (Калин).

Старите български сериали

Снимат „Семейство Калинкови“ нощем, без пари, но с ентусиазъм

19127 | 13 май 2015 | 12:47

Сюжетът му звучи актуално и днес

Актьорите и техните герои: от горе ляво по часовниковата стрелка - Елена Хранова (баба Рилка), Йорданка Кузманова (Бистра), Гинка Станчева (Катя), Иван Несторов (Радослав), Георги Черкелов (Мирко), Иван Кондов (Калин).-1431524223.jpgИван Кондов и Йорданка Кузманова пресъздават любовта между мъдрия професор и красивата млада журналистка.-1431524526.jpgАндрей Чапразов - доайенът на Народния театър и един от създателите на радиотеатъра в България, играе строгия баща на Митко в „Семейство Калинкови“.-1431524591.jpgКунка Баева и Георги Черкелов като Ана и Мирко Калинкови.-1431524475.jpgГинка Станчева (седнала в средата) играе с естествената си коса. По-късно заради роля се изрусява-1431524446.jpgПрез 60-те Татяна Лолова очарова от екрана с модерна къса прическа, минижуп и неповторима усмивка.-1431524207.jpg

„Семейство Калинкови“ е толкова истински, че спокойно може да се пренесе от 1966 в 2015 г., лентата да се оцвети - и ето ти вълнуващ съвременен сериал. Бабата, стожер на семейството; конкуриращите се братя, спорещи за делбата на бащината къща; ревнивата футболна съпруга; красавицата, омъжила се за възрастен, но състоятелен професор; сляпата ученическа любов; преждевременно дошлото бебе… Дори една от темите, засегнати в сериала преди години, вълнува поне едно семейство днес.


„Семейство Калинкови“ е първият български сериал, започнал своето излъчване през лятото на 1966 г. Поредицата е създадена по всички правила на семейната сага (така популярна по онова време на Запад) и показва отношенията между двамата братя Мирко и Калин, семействата им и тяхната майка, баба Рилка. Сценарист на епизодите е Николай Хайтов, а Йордан Радичков пише диалозите само на третия епизод, наречен „Утрешни хора“. Телевизията произвежда 12 серии, всяка с половинчасова продължителност и всяка с отделен сюжет, но с общи герои - семейство Калинкови, станало любимо на българските зрители.


„Тогава не го смятахме за сериал. Такава дума нямаше - започва сладкодумния си разказ пред „Преса“ очарователната Гинка Станчева. - Хората много го харесваха. Улиците опустяваха, когато излъчваха „Семейство Калинкови“. Дори до момента ме спират и ме питат за него. А


щом си го спомнят досега, значи е оставил някаква следа


Кастинги по онова време не е имало. Актьорите се избират по симпатия от режисьора и ако са свободни, приемат участието. Телевизията е една, хонорарите - малки или липсващи, а думата „стайлинг“ - неизвестна. „Повече играехме със собствените си дрехи - продължава спомена Гинка Станчева. - За пари никога не е ставало дума в онези времена. Колко концерти, колко участия сме правили… сега казват благотворително, но тогава тази дума я нямаше. Играехме просто за без пари, но не сме ги и търсели. Големи ентусиасти бяхме. Всеки беше с желанието да направи най-доброто, най-хубавото, най-харесваното. Наистина беше славно време! Бяхме влюбени в работата си и никой не питаше за заплащане.“


В сериала Гинка Станчева приема образа на Катя Калинкова - гимназистка последна година. Тя е дъщеря на Мирчо Калинков (Георги Черкелов) и Анна (Кунка Баева). По време на снимките е на 34 години, но крехката фигура и свежестта в излъчването й определят ролята на непълнолетната дъщеря. „В този сериал влязоха едни от най-добрите деятели за своето време - спомня си актрисата, - майката на големия български режисьор Захари Жандов - Елена Хранова, Георги Черкелов, Иван Кондов, Татяна Лолова, Андрей Чапразов, Пенка Мандаджиева … плеяда от имена участваше, а мен избраха да бъда ученичка. Но аз в Младежкия театър съм изиграла всички ученички и все се чудех какво да направя със следващата, за да бъде по-интересна.“


И така тази й ученичка става по-различна от другите заради италианския фасон. Един от епизодите се разиграва


в спалнята и гимназистката Катя


се докарва с елегантната нощница на Гинка Станчева, подарък от свекървата италианка: „Режисьорът, като я видя колко е сладка, каза само с нея да играя.“


„Семейство Калинкови“ се снима нощем. През деня актьорите, заети с театрални репетиции, не може да бъдат събрани на едно място. Протести и капризи няма, всички са отдадени на ролите си - идват, гримират се и започват да снимат. В някои от нощите присъства и главният сценарист на сериала Николай Хайтов, но той не се меси в работата на режисьорите (отделните епизоди имат различни режисьори), а мълчаливо наблюдава процеса.


За снимачна площадка се използват студиата на БНТ. Те се обзавеждат като апартаментите, в които се настаняват членовете на семейство Калинкови. Само в един от случаите се налага целият екип да се командирова в дома на една от главните актриси. Причина за смяната на обстановката разкрива пред „Преса“ Елена Жандова, внучката на Елена Хранова, която в сериала играе стожера на фамилията. „Тя много си обичаше своята баба Рилка. Спомням си, че не можеше да излезе на пазар и


да не тръгнат подир нея хората, наричайки я „бабо Рилке“


Много отдадена беше на ролята, но веднъж се случи така, че се разболя. Направи пневмония и лекарите й забраниха да мърда от леглото. А вървяха снимки.


Тогава тя им каза: „Защо не дойдете да снимате у нас? Та нали и баба Рилка може да се разболее.“ И докараха тука едни тежки телевизионни машини, едно чудо… Вярвайте ми, това го помня, защото беше нещо мащабно като техника. Тя живееше на третия етаж, едва я качиха догоре.“


Така в сериала един от епизодите е заснет в стаята на актрисата Елена Хранова, а от стената гледа неин портрет на младини. Картината може да се види в осми епизод, когато учениците Катя и Митко идват до леглото на легналата баба Рилка. Над главата й във величествена поза стои една прекрасна Кармен. Образът е запечатал началото в кариерата на Елена Хранова като оперетна артистка. Близко приятелство я събира с примата Мими Балканска, честа гостенка в дома й: „Спомням си как си бъбреха по женски, но ако трябва да се върнем към сериала, там симпатиите й печелеше Георги Черкелов - разказва Елена Жандова. - Като се прибереше от работа, все разправяше кой какво е направил на снимки, а за Черкелов само хубаво говореше. Имаше го повече като син и си бяха много близки.“
В „Семейство Калинкови“ баба Рилка е държател на семейните ценности, довереник за внуците и съдник на децата си. Актрисата е избрана, тъй като ролята напълно покрива и житейските й възгледи. „За мен този сериал е връщане към мама Лена. Не можех на тази жена да кажа „баба“. Тя беше много жизнен човек, много модерен за времето си. В „Семейство Калинкови“ има едни до такава степен нейни си думи и изрази и съм сигурна, че са липсвали в сценария, но тя си ги е сложила.


Много я обичах, много се разбирахме. Точно в тази стая, където е сниман епизодът, имаше една кушетка и аз, като нещастно влюбена, отивах да преспивам при нея, да споделям любовните си мъки, защото никой друг не ме разбираше, когато бях на 14 години. Накрая дори й признах, че пуша! Тя се опитваше да ми каже колко е лошо, но ми позволяваше по една цигара пред нея да запаля. Много, много модерна жена беше.“


Сериалът също се определя като


модерен за края на 60-те години в комунистическа България


Той показва модата на минижупа и фризурата „каре“; засяга сексуалните отношения в семейството; намеква, че неудобната истина може да коства кариерата, дори живота на журналиста; показва Черкелов, страстно дръпващ цигарка, хулещ „онези отгоре“, изпратили уж нови, а счупени таксиметрови коли в гаража… Днешни проблеми в едни други „славни“, както ги нарича Гинка Станчева, времена. „Наскоро в тролея ме попитаха защо не го продължат този сериал, а аз им казах, че вече толкова време е минало, едва ли може да се случи. Но явно наистина у хората е останало нещо, което ги е впечатлило.


Проблемите ни си остават едни и същи, защото „Семейство Калинкови“ е наистина семеен сериал. А българите най-много се вълнуваме от семейството си.“

 


 

 

Тъй рекоха от екрана

 

Някои мислят, че любовта е като дива патица - застреляш я, оскубеш й перата, печеш и ядеш. А птицата е красива, като лети, не като се яде. Тази истина съм изровил лично от боклука на живота“ - Мирчо (Георги Черкелов) към гимназистите, скокнали да се женят без време.


Отлагай от днес за утре, от това лято за другото, от тази за другата година и време за кални бани не остана“ - с възмущение се обръща Анна Калинкова (Кунка Баева) към съпруга си.


Ако на 23 години можех да мина с един комплимент, сега са ми необходими три - един сутрин, друг на обед и трети вечер“ - смята 45-годишната бъдеща баба Диди (Пенка Мандаджиева).


Това не ви харесвам на вас, журналистите, че си играете с големите думи като с орехи“ - казва предпазливият професор на амбициозната си съпруга.


Много интересно бе, Олга, защо всички футболисти ги смятате за прости?!“ - искрено се възмущава футболистът с много почитателки, които пускат любовни писъмца в пощенската му кутия.


Децата са на майките, докато са деца. Станат ли мъже, майките трябва да отстъпят своето място на момичетата и жените“ - смята майката на Митко, влюбения в Катя гимназист.


Жената никога не се съгласява на по-малко от любов“ - мъдро заключава Олга (Татяна Лолова), изслушала клетвите за вярност на палавия си съпруг.

 


 

 

Актьорите и техните персонажи

 

Елена Хранова - баба Рилка. Майка на Калин и Мирко. Стожерът на фамилията. Дарила голямата семейна къща на село на възрастни родители, прокудени от децата си.


Иван Кондов - Калин Калинков. Професор, оженил се на зрели години за млада красавица.


Йорданка Кузманова - Бистра, напориста журналистка, съпруга на професора. „Ти виждал ли си скоро на екрана Жан Габен - целият е побелял, но е хубав“ - казва Бистра на Калин Калинков, който се съмнява в искрената й обич.


Георги Черкелов - Мирко Калинков. Таксиметров шофьор, щастливо женен за Анна. Вслушва се в нея за възпитанието на децата, „за да не излязат хулигани, та да завършат в Белене“.


Гинка Станчева - Катя, дъщерята на Мирко и Анна. Заради любовта си към съученика Митко е готова да скочи от последния етаж на кооперацията.


Татяна Лолова - Олга, голямата дъщеря на Мирко и Анна. Фризьорка, омъжена за футболист. Ревността й се подклажда всеки ден, когато в салона слуша приказки за съпруга си и разни кльощави госпожици.


Иван Несторов - Радослав, съпруг на Олга. Крие писмата от обожателки и преспива ревността на жена си с мили думи.


Димитър Иванов - Мони, ученик, влюбен в Катя Калинкова и готов заради любовта си да избяга от къщи, за да работи на автомивка с гумени ботуши, от които се разширяват краката и обувките стискат.


Андрей Чапразов - д-р Виктор Симеонов, бащата на Мони. Зъболекар, през чийто стол са минали много жени и той е свикнал да ги усеща.


Пенка Мандаджиева - Диди, доктор Симеонова, майка на Мони. Казва се Димитрина, но не понася това провинциално име.


„Семейство Калинкови“ спира да се снима след 12-ия епизод поради липса на финансиране. В последната серия сюжетът се превръща в риалити, когато репортер от телевизията влиза в дома им, за да направи интервю с героите. Всички Калинкови съжаляват, че тяхното участие приключва. В последните кадри се появява и наследничката, дъщерята на Катя и Мони, кръстена помирително на двете баби Диди и Ана - Дидиана.


Още по темата

В годината, в която честваме 100 години българско кино и 55 от създаването на националната ни телевизия, ви представяме първите български сериали. Поредиците, заради които улиците опустяваха, децата си играеха на героите им, а актьорите, изпълняващи отрицателните персонажи, често биваха ругани. В началото бе „Семейство Калинкови“...

Националната политика и сериалите

Под прикритие-1801seriali (1).jpg

Дори и Скорсезе не може да направи добър филм по тъп сценарий

5 дек. 2014 | 15:13

Политиката отвръща на сериалите

-vulkov.jpg

С наближаване на изборите дискусионните формати заемат все повече ефирно време

26 ян. 2013 | 14:32

Най-важното

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Очаква точката да влезе в пленарна зала днес

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика. Снимка БТА-Komisiyata-po-energetika-glasuva-protiv-zadalzhavane-na-kabineta-da-promeni-PVU-v-chastta-energetika--Snimka-BTA_1695994100.jpg

Хората, които са застрашени да останат на улицата, след няколко месеца няма да ...

29 септ. 2023 | 16:26

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13