Содената питка по традиция присъства в менюто ни на Бъдни вечер. Тази питка може да приготвяте и по всяко друго време на годината, когато искате да си хапнете "хляб без месене".
Днес с Нина Тодорова от Кулинария с Нина ще ви покажем как да си направите пухкава содена питка.
Необходими продукти:
820 г брашно
400 мл топла вода
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. олио
2 с.л. оцет
100 мл олио за намазване
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното над дълбока тава. В средата правим кладенче, в което поставяме: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулвера "угасяме" в оцета. Още докато шупти го добавяме в кладенчето. Започваме "събирането" на тесто. Наливаме малко по малко водата, така, че постепенно да се получи тестяна топка. Покриваме с памучни кърпи и оставяме да почине за 30 минути.
Намазваме кухненския плот с олио и измесваме тестото върху намазнената повърхност. Намазваме тавичка за печене с олио. От топката оформяме питка с форма по желание. Намазваме питката с памук, топнат във вода и олио.
Печем в загрята фурна, на 200 градуса - първо отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което включваме отгоре още 15-20 минути.