Снимки: Столична община

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община

София Хартиен арт фест 2021 гостува на НДК от 10 юни

2466 | 10 юни 2021 | 10:40

През 2021 програмата е каскадна и в НДК ще се покажат две експозиции, които си контрастират, но същевременно се допълват, обединени от една медия – хартията

Снимки: Столична община-1623310948.jpg-1623311038.jpg-1623311002.jpg

Тазгодишното издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2021, в условията на пандемия, ще радва своите почитатели с различни събития в един дълъг период. За четвърти пореден път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ гостува на НДК и на 10 юни открива най-важния период – сърцето на фестивала.

През 2021 програмата е каскадна и в НДК ще се покажат две експозиции, които си контрастират, но същевременно се допълват, обединени от една медия – хартията. Двете локации на НДК – фоайе „Запад“ и Мраморно фоайе са традиционни за фестивала. Във фоайе „Запад“ ще бъде представен годишният международен конкурс АМАТЕРАС, с връчване на наградите от журито по време на официалното откриване – 10 юни, 18.00 ч.

- Експозиция „АМАТЕРАС годишна изложба за хартиено изкуство”
Полуетаж "Запад" НДК – 10 юни - 30 юни 2021 г.
Откриване: 10 юни (четвъртък) 2021, 18.00 ч.
НДК, пл. „България“ 1

Концепцията на конкурса, водещ началото от 2009 година, първоначално акцентира върху малък формат на произведенията, но сега в НДК ще бъдат показани голямо форматни инсталации и обекти. Произведенията ще се впишат в красивия и просторен интериор на НДК, допълвайки внушението за монументалност и светлина в пространството. В продължение на десет години проектът беше с фокус към ювелирните, изящни и интимни форми и в партньорство с НДК конкурсът се разгърна в атрактивен и мащабен проект. Това беше провокирано от пространството на НДК и желанията за развитие на този проект в по-голям мащаб. Произведенията са в широк диапазон от инсталации до обекти и пана. 60-те автори от 23 държави са пъстра палитра от утвърдени млади и зрели артисти и други, търсещи експериментални форми, в които да изразят авторските си търсения.

 

В тазгодишното издание голяма част отново са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия(IAPMA). Асоциацията е традиционен партньор на фондация „Аматерас“ в различни проекти и спомага за представянето на България, като важен център за развитието на хартиеното изкуство. Има и творци, които са представяли свои произведения в едни от най-известните световни музеи в Аржентина, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Израел, Япония, Мексико, САЩ, Словакия, Словения, Франция, Финландия, Швейцария и др. Важни участници са: Летисия Бургос, Елиана Анхина, Анжела Барбу,, Какуко Ишии, Ацуми Мурата, Норико Амано, Кенджи Сато, Нобуко Уеда, Сумие Муцура, Хелене Чахер, Верена Фрейдрих, Мариан Коломбани, Брюно Давид, Марсел Бенаму, Мирослав Брош, Карън Траск, Йосефа Гал и др. Българските автори с всяка година засилват интереса си към това изкуство и сред тях се отличават Анна Бояджиева, Атанас Михалчев, Мартина Караиванова, Валентин Бакърджиев и др.

Важен акцент в програмата е състезанието за юноши JAPAN BOWL, което ще се проведе за 3-ти пореден път на 12 юни във фоайе „Мрамор“ на НДК. Събитието е под Патронажа на Посолство на Япония и е за японски език и култура. Форумът всяка година става все по мащабен, а членовете на журито са от Японска фондация, Министерство на външните работи и Посолство на Япония в България. Състезанието се утвърждава като най-голямото в Европа. То е основано преди 20 години в САЩ и в момента всяка година има нови участващи държави. Фондация Аматерас, като организация наградена от Правителството на Япония за представяне на японска култура в България и Българска култура в Япония, беше избрана за главен организатор на събитието у нас.

- Експозиция „ОРНАМЕНТИ”- самостоятелна изложба на Красимира Дренска

Мраморно фоайе НДК – 10 юни – 30 юни 2021 г.
Откриване: 10 юни(четвъртък)2021, 18.00 ч.
НДК, пл. „България“ 1

Втората изложба в НДК е самостоятелна изява на наградената българска авторка от АМАТЕРАС 2020. Красимира Дренска е един от артистите, които са участвали във всички издания на конкурса и избора на журито беше дългоочаквано събитие. Тя е позната с произведения от рециклирана хартия, свързани с човешки послания и детайли от действителноста. Проектът „Орнаменти“ е с фокус към рециклиране на отпадъчни хартиени продукти.

Красимира Дренска е родена в Самоков, но по настоящем живее и работи в София. Изявява се в областта на хартиеното изкуство, декоративната живопис и компютърно генерираната графика. Има бакалавърска степен по Педагогика на изобразителното изкуство (2011) и магистърска – по Семиотика на изобразително изкуство (2012). През 2016 г. защитава докторска дисертация в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2018 г. започва да преподава в катедра „Визуални изкуства“ на същия университет. Проявява особен интерес към различни символи и знакови системи, които са неизменна част от нейното творчество. Участва в множество национални и международни изложби, конкурси и форуми за изкуство. Носител е на няколко награди и е член на Съюза на българските художници в секция „Текстил“.

 


От категорията

Лятната морска сцена на България - амфитеатърът в Свети Влас отваря врати

Лятната морска сцена на България отваря врати-1623064522.png

За 10-та поредна година амфитеатър „Арена“ в Свети Влас предлага на туристите ...

7 юни 2021 | 13:53

БАН и издателство „Захарий Стоянов“ представят последната книга на акад. Константин Косев

„България под въздействието на геополитиката“ -1623675020.jpg

„България под въздействието на геополитиката“ фокусира някои от най-важните ...

14 юни 2021 | 15:49

Изложба “20 години БГ Радио – България звучи по-добре от всякога!“

Снимки: Столична община-1623318043.png

Тя ще бъде експонирана в Галерия на открито на Мостa на влюбените от 14 до 27 ...

10 юни 2021 | 12:39

SoFest ще предложи неочаквани колаборации от стилове в тазгодишната си програма

Снимки: Столична община-1623315816.jpg

Всички почитатели на знаковото събитие ще се срещнат отново в Кино „Кабана“ с ...

10 юни 2021 | 12:01