Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност, подчертаха от Външно

София отговори на Захарова: България не участва в никакви сценарии за нападение

5842 | 4 дек. 2020 | 18:30

По-рано говорителят на руското дипломатическо ведомство заяви, че НАТО разполага нападателни оръжия на територията на България и Румъния и готви сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия


България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава. Това заявиха от МВнР в отговор на твърдения на руската страна, че НАТО разполага бойна техника на територията на страната ни и в Румъния и се разработват сценарии за удари на руска територия.

„Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември“, пише още в позицията.

По-рано днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва е обезпокоена от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море, като тези действия на Алианса подкопават регионалната стабилност.

По нейните думи, се увеличава броят на захожданията на военноморските сили на страните от НАТО до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на Алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия.

„Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, допълни Мария Захарова.

 


Още по темата

МВнР на Русия: Москва е обезпокоена от нарастването на активността на НАТО в България и Румъния

-1599410292.jpg

На тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се ...

4 дек. 2020 | 12:45