Стефан Софиянски

"Какво прави това правителство, че 6 месеца не прие Плана за възстановяване", пита той

Софиянски: Ако бях премиер, изобщо нямаше да вадя темата "Македония", ако ще целият ЕС да ме натиска

139095 | 24 юни 2022 | 21:23

"Хаос при антикризисните мерки. Кабинетът правилно вдига пенсиите. Това е единият лост срещу инфлацията. Другият лост е сваляне на ДДС. Но на абсолютно всички стоки, да кажем, на 17 процента. Другото е лобизъм", коментира бившият служебен премие


Бившият служебен министър-председател и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски посочи грешките на кабинета "Кирил Петков", довели до свалянето му чрез вот на недоверие в интервю пред в. "Марица".

"На първо място приемането на този План за възстановяване и устойчивост! 4 кабинета, може да бъркам бройката, не успяват да го приемат. Даже имаше министерство заради Плана. Какво прави това правителство 6 месеца, та не приема един план! Та това са свежи пари в държавата, които отдавна трябваше да са започнали да влизат", обясни Софиянски.

"Второ, хаос при антикризисните мерки. Кабинетът правилно вдига пенсиите. Това е единият лост срещу инфлацията. Въобще, вдигането на парите на всички хора, които не са в трудова възраст или нямат шанс да работят. Другият лост е сваляне на ДДС. Но на абсолютно всички стоки, да кажем, на 17 процента. Другото е лобизъм. Сваляш на ресторантьорите, на другите - не. Какво е това! И доведе ли до резултати? Не", коментира Софиянски.

"Аз нямам точна информация какво се случи, та Слави напусна коалицията и гласува срещу правителството. Това негово действие ме учуди. Слави е емоционален и неподвластен на влияние. Мое мнение", коментира Софиянски.

По думите му другата опорна точка, по която правителството е претърпяло провал, е политиката му спрямо Украйна и бежанския поток към България.

"И тук кабинетът прояви колебливост. Каквато и позиция да заемаш, трябва да е категорична. Ясно, руската агресия трябва тотално да бъде осъдена. Иначе съм по душа пацифист, не мога да приема да дадеш и едно оръжие, с което се убива човек. Лично мое мнение е, че трябваше да приемем по-радушно украинските бежанци. Те са близки до нас...", смята бившият премиер.

В един от семейните му имоти, вила в близост до София, той е настанил седем украински бежанци. Голямата му дъщеря - Ива, ги намерила във Фейсбук и ги поканила. "Дали сме им цялата вила", посочи Софиянски.

Той заяви също, че ако е бил на мястото на Кирил Петков, темата "Северна Македония" въобще нямало да бъде на дневен ред.

"Темата "Македония" е смешна в този момент. Знаете ли, ако аз бях премиер, изобщо нямаше да я поставям на дневен ред, ако ще целият Европейския съюз да ме притиска. Това ли е проблемът на България в момента! Това ли е проблемът на обикновените хора! Ама изобщо не ме интересува какво мисли ЕС. Искам да си оправя моята държава, пък тогава да се занимавам с Македония", отсече бившият премиер.

"Ако има отговорни депутати, ще има правителство. Защото България се нуждае от спешни мерки срещу кризата. Ето, трябва да се гласуват 22 закона по Плана за възстановяване. А как са го правили, та се налагат толкова корекции?!? Ами напиши го така, че да са минимални. Пълен провал! Направо на поправителен ни върнаха. Но хайде, и аз съм бил на поправка (смее се). Работят ли депутатите, правителство ще има, защото работата увлича. Ако обаче се повтори този махленски дебат, който чух, отиваме на служебен кабинет. Срам ме беше да слушам как депутатите се занимават кой с кого бил спал и други глупости", завършва Стефан Софиянски.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10