Необходими продукти
1 кг картофи
5 яйца
300 г кашкавал
300 г шунка
смлени орехи
За соса
1 кофичка майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
2-3 стръка копър
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Картофите и яйцата се сваряват. След това се настъргват на едро в отделни купи. Кашкавалът и шунката също се настъргват на едро, отново в отделни купи.
2. В дълбок съд се нарежда един ред от картофите, после се поставя ред с яйцата. Отгоре пак се поставят картофи, а върху тях шунката. После пак следва ред картофи и над тях – кашкавалът. Най-отгоре се поставя ред от настърганите картофи.
3. Сосът се приготвя, като се смесят млякото и майонезата и се добавят копърът, солта и черният пипер. С него се полива солената торта.
4. Оставя се да престои в хладилника за 2-3 часа, за да стегне. Отгоре се поръсва със смлени орехи. Нарязва се на парчета като торта и се поднася.