Андрей Райчев

Ако Скопие отхвърли френското предложение, ще отворим очите на европейците, смята той

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

188586 | 24 юни 2022 | 21:10

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на този парламент да направи втори кабинет, дори с цената на договорки и привличане на чужди депутати


Социологът Андрей Райчев направи анализ на политическата обстановка у нас след успешния вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков пред в. "Марица".

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на този парламент да направи втори кабинет, дори с цената на договорки и привличане на чужди депутати.

"Шансът е никакъв! Те и досега допуснаха грешка, че изобщо тръгнаха към вот на доверие, след като хората на Слави Трифонов обявиха, че напускат кабинета. Трябваше още тогава да кажат: ​край ​- отиваме на избори! И междувременно им костваше три поражения, след като предприеха три грешни атаки - до една неуспешни", коментира Райчев.

"Първата беше: "Ние ще останем правителство на малцинството, няма да можете да ни свалите!". Втората: "Ние ще завоюваме някакви депутати от Трифонов". И третата: "Ще спасим нашия председател на НС". Те минаха в състояние на постоянна отбрана. Всяко решение оттук нататък за тях, което е свързано с борби в парламента, ще им носи загуби. А с всяка една такава загуба те се изхабяват в очите на избирателите", заяви Райчев.

Според него ПП вече е изгубила 300-350 хиляди свои избиратели.

"След изборите "Продължаваме промяната" имаха един допълнителен бонус. Хората решиха, че са единствените, които могат да бият Борисов след неуспеха на Слави да направи правителство. Те имаха 12-13%, но получиха 25%. Слави беше по същия начин. Много хора гласуваха за тях, за да приключи тая история с революцията и да започне пак нормалното. Е, тези хора няма да гласуват за тях. "Продължаваме промяната" си имат свои привърженици ​- около 400 000. А бяха 750 000 - два пъти над това", добави Райчев.

 

ГЕРБ няма да да увеличи преднината си, но ще я запази, което е голямо постижение, прогнозира Райчев.

"Доскоро щях да ви кажа, че ще има и някаква делба между Стефан Янев и партия „Възраждане”, но сега аз не виждам такава. Стефан Янев се загуби - аз не го виждам, не го чувам. Преди три дена откри партията си, но трябва вече да се изказва и по всички въпроси. Трябва да го виждаме, слушаме, да знаем, че мисли по еди-кой си въпрос различно от другите. Това да го чувате? Аз ​- не. И за тези важни събития той мълчи, а за млада партия това не е най-перспективното. Да е известен политик и всички да го знаят - ама не е!", обясни социологът.

Социологът коментира и темата със свалянето на ветото за РС Македония и как в България ще приключим въпроса.

"В момента по-важно е как ще го приключат македонците. (Македонският премиер Димитър Ковачевски вече обяви, че споразумението е неприемливо за Скопие). Ако те отхвърлят френското предложение, то ще отворим очите на европейците за част от същността на проблема ни с тях. Борисов много хитро подхвърли топката на Кирил Петков - хем е съгласен, хем оставя решението на него. Ще е много интересно, ако нашият парламент гласува предложението, а македонският го отхвърли, а има сигнали, че може да стане така. Ако стане това, ние ще можем да кажем, че сме направили всичко", обясни Райчев.

На въпрос не е ли грешка да оставим толкова важен въпрос като проблема с езика на омразата и заграбената ни история на трета страна, Райчев отговаря:

"Точно с езика на омразата трябваше да започнем навремето, а не с Гоце Делчев. Това е нещото, което Европа разбира. Но и ще ни разбере, ако ние приемем френското предложение, а Македония от твърдоглавие го отхвърли. При македонците го има сръбското твърдоглавие. Помните, че сърбите бяха готови да воюват с цяло НАТО. Имах един познат от западната ни съседка, който обясняваше това упорство с „има сръбска глава”. Та македонците са прихванали това от сърбите."

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна-1660131860.jpg

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, ...

12 авг. 2022 | 12:20

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има и за България

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58