Макар по професия да е машинен инженер, днешната ни гостенка обожава да готви и го прави с мерак и артистично вдъхновение. Казва се Диана Дойчинова и вече повече от шест години поддържа кулинарния си блог „Опитайте…“. Това е нейното лично място за отмора и срещи с приятели, което я обогатява и зарежда. Диана обича рецептите й да са свързани с някаква история или емоция, а не просто да маркират количествата и пропорциите на определени продукти. Затова винаги е интересно да четеш новите й предложения - те дават доста повече знания от очакваното. Но в блога й няма само рецепти. Авторката с удоволствие опознава нови места и споделя впечатленията си с кратки разкази и красиви снимки. И все пак в центъра на „Опитайте...“, то се знае, е кулинарията. Диана Дойчинова се интересува от различните национални кухни, опознава кулинарните традиции и новите технологии. С удоволствие преоткрива или обновява стари рецепти, но обича и да експериментира. Допадат й по-леките и здравословни храни, но голямата й слабост си остават сладкишите.
Спаначени палачинки с рикота и лимоново масло
Необходими продукти
½ ч.ч. фин бланширан спанак
2 яйца
½ ч.ч. рикота/крем сирене
½ ч.ч. мляко
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. брашно
1 с.л. масло
1 к.л. сол
индийско орехче, сух чесън,
лимонова кора
1 ч.л. мащерка
½ к.л. захар
за пържене: масло
За лимоновото масло:
¼ ч.ч масло, меко
кора от ¼ лимон
1 ч.л. прясно отцеден лимонов сок
1 ч.л. листа свежа мащерка
½ ч. л. мед
½ к.л. лимонова трева
½ к.л. сол, или на вкус
Начин на приготвяне
1. Мекото масло се разбива и към него се добавят настърганата кора, лимоновият сок, мащерката, медът, сол на вкус и всичко се обединява до хомогенна смес. Поставя се в силиконови форми или на руло и се замразява.
2. Спанакът (може и замразен) се бланшира за минута в подсолена вряща гореща вода, след което се прехвърля в студена и се отцежда.
3. Брашното, солта, захарта и бакпулверът се смесват. Разбиват се яйцата с рикотата, маслото и прясното мляко. Така подготвените продукти се обединяват, овкусяват се с подправките, може да се разбият с пасатор. Сместа се оставя за около 10 минути.
4. На умерена температура се загрява тиган за палачинки, омазнява се с малко зехтин и се налива от сместа за палачинките (може и силиконов пръстен за оформяне). След като стегнат, пръстенът се маха и палачинката се обръща. Сервират се топли, с парче от лимоновото масло, а млечен сос им пасва чудесно.