Спирането на газа - плесница пред строя и тест на най-слабото място

Сега ще внасяме втечнен газ - това значи между 20 и 30% по-скъп газ, заради всички разходи по вноса

Спирането на руския газ - наказателна акция, плесница пред строя

6900 | 27 апр. 2022 | 08:45

"Аз не смятам, че тази стъпка на "Газпром" ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев", поясни Илиян Василев


Енергийни експерти коментират новината, че Русия спря кранчето на газа за България.

"За всички беше изненадващо, надявахме се на разум от руска страна. За мен това е една наказателна акция, даже бих го нарекъл "плесница пред строя" - малко обидно е за мен като българин, че стигаме до такава ситуация. Коментира енергийният експерт и бивш депутат от ИТН Иван Хиновски пред БНТ. Той обвързва това действие на Русия с визитата на българския премиер в Украйна.

Според бившият директор на Българския енергиен холдинг Илиян Василев, това е "политически ход" и също е обвързана с посещението на премиера в Киев. Според него това е опит да се промени политическото управление у нас и да се свали правителството, а Русия политически тества слабите места в Европа. "Това се очакваше! Газпром няма никакви основания да променя договора", заяви Василев.

Според Василев това е пълно и брутално пренебрежение на договорното право от страна на Русия, която пробва "меката" България и прави тест, докъде може да стигне с газовия рекет спрямо ЕС. Той е сигурен, че доставките ще бъдат възобновени, но се търси дестабилизация на правителството. "И сега гледайте как ще завият като линейки, ще всяват паника, всички русофили у нас от Възраждане, през БСП, до работодателските организации, медии и т.н.", написа Василев още вчера в профила си във фейсбук.

България обаче има достатъчно запаси на синьо гориво, смята той. "Аз не смятам, че тази стъпка на "Газпром" ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев", поясни Василев.

Енергийният експерт Васко Начев също смята действията на "Газпром" като опипване на почвата и доказателство, че стратегията за "преклонена главица сабя не я сече" отдавна не е печеливша. И според него "Газпром" няма никакви основания да променя договора.

Прогнозите

Според Еленко Божков може да се очаква 30% ръст на цените, според Илиян Василев увеличението ще е по-малко. Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището и те трябва да се пазят като зеницата на окото. Веднага трябва да се премине на алтернативно гориво - мазут, смята Божков, а тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ, са училища, детски градини и болници. Хлебопроизводителите ще бъдат най-засегнати и промишлените производители, които са в две групи - такива, които използват газа като суровина, и такива, които го използват като гориво. Първите ще изпитат шок.

Според Хиновски на първо място трябва да има подготовка за двустранен (реверсивен) обмен с турската и гръцка мрежа. Можеше да има суап договор, за да ползваме газ от Гърция, минаващ през Турски поток, а те да вземат малко от нашия газ, идващ от Азербайджан, изброи Хиновски.

Сега ще внасяме втечнен газ - това значи между 20 и 30% по-скъп газ, заради всички разходи по вноса. Това ще е така поне в началото, каза Хиновски.

А транзитът по "Турски поток"

За Хиновски не е разумно да спираме транзита на руски газ по "Турски поток", защото ще се получи регионален конфликт - със Сърбия и с Унгария. "Не е разумно и не е дипломатично, макар че Унгария си получава газ от север, през Австрия и Словакия, а не през "Турски поток", каза енергийният експерт.

Илиян Василев също не смята, че спирането на транзита от наша страна е добра идея, тъй като и това също би било чисто политически ход.

Според Василев новината от за спирането на газа е удобен момент за няколко неща - да ускорим диверсификацията, да разследваме начина, по който се изгради "Турски поток", а и да осъдим "Газпром" в арбитражен съд.

Моментът е избран и с оглед на най-малките запаси в газохранилището в Чирен и освен сваляне на правителството цели и ускоряване на сключването на нов договор с Газпром. Явно в Москва са притеснени, че не бързаме по темата. Но и нямаме основания да бързаме с него. В момента потреблението на газ у нас е на най-ниските си нива.

 

Спирането на доставките от "Газпром" в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ", предупреди обаче председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

 

"По веригата ще бъдат засегнати всички", каза още той.

 

По думите му въпросът не е да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. "Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който "Газпром" основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение - може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо", коментира Велев.

 

Според него лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в "Газпромбанк". "Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата", посочи той.

 


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Калоян Методиев за Любка Качакова: Използва дипломатическия си паспорт, за да урежда дъщеря си

Калоян Методиев за Любка Качакова: Използва дипломатическия си паспорт, за да урежда дъщеря си -1629291305.jpg

Оказа се, че българската държава плаща на Любка Качакова апартамент в Лос ...

15 авг. 2022 | 19:01

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.png

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и ...

15 авг. 2022 | 18:37