От ГЕРБ обвиниха ДБ, че са прекалено алчни

Спор в парламента кой да оглави социалната комисия. ДПС я отказа, дадоха я на Арабаджиев от ПП

2461 | 22 дек. 2021 | 17:12

Накрая шеф на спорното парламентарно звено стана 30-годишен младеж от ПП


До скандал в пленарната зала на парламента се стигна след спор кой да оглави ключовата социална комисия.

Очакванията бяха, че като бивш председател на комисията в предишни парламента, Хасан Адемов от ДПС ще приеме, но това не се случи.


"Вчера следобед получихме покана за председателски съвет днес в 8,30 часа. На същия научихме аз и Мукаддес Налбант, че коалиционният съвет, мнозинството, са взели решение ДПС да председателства комисията по социалната политика. Благодари за доверието, но практика от 31 г. е тези неща да стават с диалог между всички парламентарни групи. Този похват ми е познат от 2009 г. от ГЕРБ. Те също тогава бяха решили да дадат на ДПС една комисия, но те поне бяха решили да ни уведомят за комисията от предния ден. Вървите по техните стъпки", заяви Хасан Адемов от трибуната.

"Няма как ДПС да приеме ваше решение, без да сме водили разговор. Заявихме от първия ден, че ще сме конструктивна опозиция. Вие се отнесохте толкова пренебрежително към ДПС. Открити сме за диалог, готови сме да разговаряме", продължи той.

 

Хамид Хамид сравни “Продължаваме промяната” с ГЕРБ, които по същия начин раздавали комисии без диалог през 2009 г. Той бе категоричен, че ПП се отнася с ДПС пренебрежително.

От ГЕРБ обясниха, че също били уведомени в последния момент, че ще получат комисията по вероизповеданията. Били готови дори да я откажат, но от уважение към религиозните общности, ще приемат да я оглави техен депутат, обясни от трибуната депутатът Тома Биков.

"Можеше да ни поканите да разговаряме. Недейте да лъжете хората, че сте предложили някакъв А отбор! Никакъв А отбор не е това! Подценявате много важни комисии", продължи ядосано Биков.

Николай Ненков от ГЕРБ поиска да разбере на какъв принцип са разпределяни комисиите, след като ДБ поема 3 комисии, а ГЕРБ като втора политическа сила ще е само с една. За да се прекрати спорът от "Демократична България" предложиха Елисавета Белобрадова за председател на комисията. Тя бе водач на листата на ДБ за лидерския 25-и МИР. Точно това обаче нажежи страстите, защото по този начин ДБ ще ръководи още една комисия.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова веднага скочи срещу тази кандидатура.

 

Атанасова обяви, че харесвала постовете в социалните мрежи и социалната работа на Белобрадова. Но не е съгласна да се нарушават принципите и парламентарните практики, предвиждащи шефските места в комисиите да се разпределят съответно на изборните резултати на партиите.

"Вярно е, че промяната трябва да продължи, но вие грабите с пълни шепи от тази власт", обвини ДБ Атанасова.

 

След това от ГЕРБ предложиха тази комисия на БСП, защото чрез нея биха могли "да си контролират" и социалния министър Георги Гьоков.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП взе думата и поиска да се отложи изборът на ръководство на комисията за утрешното заседание на парламента, което се очертава и като последно за годината.

Депутатите обаче не се съгласиха. Те излязоха в почивка, а лидерите на парламентарните сили се събраха да решат спорния въпрос.

 

След почивката председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов оттегли кандидатурата на Елисавета Белобрадова като председател и я предложи за зам.

Причината, че е съгласен с аргументите на ГЕРБ за липса на пропорционалност в разпределението на комисиите. Така със 161 гласа , 2 "против" и 6 въздържали се за шеф на комисията бе избран Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната". Той е едва на 30 г. и бе водач на листата на формацията за Ловеч. Има 5-годишен опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите в различни международни компании.


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58