Станишев: Трансформациите са тук. Вместо да се крием, трябва да се подготвим за тях

Реч на Сергей Станишев на конференцията "Цената на личния преход – зелен, дигитален, демографски"

Станишев: Трансформациите са тук. Вместо да се крием, трябва да се подготвим за тях

6687 | 16 февр. 2024 | 10:21

Мисията на лявото е да направи технологичните преходи социални. Време е да кажем честно какво предстои и да включим младите хора на България в този разговор, подчерта евродепутатът


Трансформациите са тук. Вместо да се крием, трябва да се подготвим за тях, заяви в речта си при откриването на конференцията "Цената на личния преход – зелен, дигитален, демографски" евродепутатът от БСП Сергей Станишев.

 

Форумът е организиран от евродепутатите социалисти, Фондация Фридрих Еберт – България, Институтът за социална интеграция и Фондацията за европейски прогресивни изследвания.

 

Мисията на лявото е да направи технологичните преходи социални. Време е да кажем честно какво предстои и да включим младите хора на България в този разговор, подчерта Станишев. И изтъкна, че лявото никога не е било против прогреса, но винаги е поставяло в центъра му човека.

 

Станишев започна речта си с цитат от Марк Твен, използван от Фредерик Бегбеде в „Живот без край“.

 

„Разликата между фантастиката и действителността е, че фантастиката трябва да е достоверна.“, казва Марк Твен, изтъкна евродепутатът. И добави: "Но какво да правим, когато действителността вече не е достоверна? Днес фантастиката е по-малко откачена от науката."

Ето пълния текст на речта на евродепутата Сергей Станишев при откриването на конференцията "Цената на личния преход – зелен, дигитален, демографски"

 


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Живеем в шумни времена. Днес заглавията в чуждестранните медии са: „Защо не трябва да се пенсионираме?“, „Да живеем до 120 вече е възможна перспектива“, започваме да си мислим, че е възможен вечен живот. Преди години гледахме Киану Рийвс в „Матрицата“ в захлас и с известно недоверие, а сега ChatGPT отговаря на мейлите ни и пише прочувствени картички. Само преди 25-30 години интернетът беше ограничен, а мобилният телефон – рядкост. Днес сме като болни и недееспособни в работата си, ако смартфонът ни блокира или го загубим. Като че ли целият ни живот е събран в него – снимки, спомени, документи, общуване. Само преди два дни съобщиха, че компанията на Илън Мъск е имплантирала чип в мозъка на човек.

Плашещи или не, трансформациите вече се случват. Това не е фантазия, а реалност.

Всичко това е плашещо и вдъхновяващо. Но най-вече е реалност, а не фантазия. Затова, когато говорим за преходи, трансформации, трябва да сме наясно – те не предстоят, те вече се случват. И естественият въпрос е: какво да направим?

Можем, разбира се, да опитаме да се скрием, да се противопоставим на диктатурата на технологиите, на форматирането на нашето мислене и поведение. Да последваме примера на героите от „451° по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри – да избягаме в пустинята и да станем пазители на книжното знание, емоциите и човечността.

Истината е, че малцина биха го сторили.

Вместо да се преобразяваме в герои от научно-фантастичен роман, нека се погледнем действителността. В света в момента се случват три големи трансформации – зелена, дигитална и демографска. Обвързани помежду си, те в голяма степен ще определят бъдещето на човечеството. Готовността за тях ще се превърне в конкурентно предимство за държавите, икономиките и обществата ни. Искаме или не – те са тук и ще променят страните, средата и живота ни. По-добре е да ги приемем и да се подготвим за тях, защото отлагането им във времето ще струва в пъти по-скъпо на всички нас, но най-вече на следващите поколения. Време е честно да кажем какво предстои. И да изискваме неотложни действия.

Левицата по природа е действена, активна – никога не се е изправяла срещу прогреса и технологичните революции. Но винаги е отстоявала ясните човешки императиви – човечност, свобода, справедливост.

Социалната демокрация е пряк продукт и реакция на хората на труда срещу индустриалната революция и капитализма от ХIХ век. Тя успя да го постави в клетка от регулации и след тежки политически битки през ХХ век да изгради Европейската социална държава на широкото благоденствие, която създава равни шансове, грижи се за слабите и преразпределя богатството.

Днес преживяваме четвъртата и петата индустриални революции, които променят не само икономиките ни и нашите общества, а и човешкото общуване, самата природа на човека. При това, тези революции се случват в изключително кратки срокове – още не сме осмислили последиците от едната и вече ни застига следващата!

Мисия на лявото днес е да съчетаем технологичния прогрес със социалния.

Не можем просто да приемем технологичния прогрес и огромния брой придобивки, които правят живота ни безкрайно комфортен, дълъг и качествен. Мисия на лявото, на социалистите днес и да съчетаем технологичния прогрес със социалния.

Да отговорим на страховете на хората, да ги предпазим и да им дадем сигурност и перспектива за бъдещето – за нашето и за следващите поколения.

Именно затова в днешната дискусия се концентрираме върху дигиталния преход, развитието на ИИ, зеления преход и демографската трансформация, която става нов приоритет на ЕС.

Ще опитаме да ги анализираме в тяхната взаимосвързаност, допълване и ускоряване и разбира се – заедно ще търсим отговори – на национално и на европейско ниво.

Българите имаме тъжен опит с прехода и естествената ни реакция на всяка нова трансформация е: „А, не, мерси!“

Българинът има тъжен опит от прехода от планова към пазарна икономика и от еднопартийна система към демокрация. Козината ни настръхва и естествената ни реакция на всеки нов преход е „А, не, мерси!“. Само че няма къде да се скрием, тези преходи ни застигат. Въпросът е, ще позволим ли да се случат хаотично, водени единствено от по-високите печалби или този път поне ще опитаме да ги направим смислено и по-организирано? Възможно ли е? Е, ако не опитаме, няма да разберем.

Проблемът е, че у нас политиците говорят повърхностно и рядко обясняват случващото се. Като правило, европейските политики се представят като приумици на анонимни чиновници в Брюксел, водени от либералната идеология и интересите на „големите играчи“. Трябва да признаем, това е огромно поле за популистки движения и заиграване със страховете на хората.

Миналата година е била най-горещата в историята на планетата.

Все пак има ли рискове? За пример можем да вземем Зелената сделка и климатичните промени. Миналата година е била най-горещата в историята на планетата и вероятно е била най-топлата през последните 100 000 години. А това има последствия за всяко домакинство. На първо място чрез промяна на цените за здравеопазване, храна, енергия и др. и следователно на потреблението – при това в най-бедната страна в ЕС, където неравенствата са най-големи. Второ, чрез унищожаване на активи или намаляване на стойността им, но също и чрез забавяне на натрупването на капитал. Трето, чрез модифициране на производителността на труда и възнаграждението на домакинството.

На четвърто място – заради много по-честите природни бедствия – стрес, тревожност, въздействие върху имуществото.

Климатичните промени имат непропорционално въздействие – те удрят най-силно по-бедните страни и по-бедните слоеве на обществото.

Значи трябва да се действа сега, незабавно. Не само за следващите поколения, (всеки се вълнува за децата и внуците), а заради нас самите – защото климатичните промени имат непропорционално въздействие – те удрят най-силно по-бедните страни и по-бедните слоеве на обществото.

И все пак основателни ли са страховете в масовото съзнание?

В немалка степен – да. Ето примери за някои от тях. Зеленият преход се асоциира с по-високите цени на електрическата енергия. Затова социалистите извоювахме създаването на Фонда за справедлив преход, макар да искахме той да е много по-мощен.

Страховете от Дигитален преход – ще загубим работните места и доходите си, ще ни се налагат постоянни обучения и преквалификации; не знаем какво ще учат и работят децата ни. Затова ПЕС проведе толкова битки за защита на правата на платформените работници, както и за налагането на данък върху технологичните гиганти – GAFA (Google, Apple, Facebook, Apple).

Най-често срещаните страхове са, че ИИ ще ни промие мозъците и ще ни предписва поведение, пък накрая и ще решава вместо нас. Ще ни отнеме свободата, а и демокрацията. Затова са нужни регулации, но умни, за да бъде Европа защитена, но и конкурентнспособна.

Може ли България да превърне изоставането си в предимство и гордо да се върне на картата на ЕС?

Всеки преход носи възможности. Всъщност, наред с рисковете, новите технологични революции носят със себе си шанс. През 2012 г. България се изкачи до първото място по най-добър достъп до интернет в света, а Корея остана на трето! Така страната ни успя да се възползва от изоставането си и да направи огромен скок, прескачайки години и средства. Подобно нещо нашата IT индустрия, чиито приходи за миналата година стигнаха 8 млрд. лв., може да направи с дигитализацията и въвеждането на изкуствения интелект.

Въпросът днес не е дали ще има работни места в хода на тези икономически трансформации. А дали ще имаме достатъчно квалифицирана работна ръка за техните нужди.

През юни предстоят избори за ЕП. И някои от политическите сили ще чертаят черни сценарии, ще говорят за обедняване, за затваряне на работни места, за неравенства. Затова ще кажа много ясно: цената на личния преход на всеки от нас ще е в пъти по-висока, ако не предприемем мерки веднага. Ако нямаме стратегия къде искаме да стигнем като държава. Ако не използваме изоставането си, за да прескочим по-напред в бъдещето.

Чрез отворен, ориентиран към хората разговор, с общи усилия можем да очертаем посоките на адекватни и ефективни политики, които да дадат сигурност и перспектива на страната ни. Нека въвлечем в този разговор и младите хора на България. Така ще имаме шанс да изоставим аналоговото мислене и да видим голямата картина. Това е шансът ни младите да останат. Аз бих subscribe-нал за това, а вие?

 

 


Еврохолд

От категорията

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Йотова: Конституцията не е набор от думи, а философия на държавността и обществените отношения

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1713294358.jpg

Вицепрезидентът беше гост на тържественото събрана Съюза на юристите по случай ...

16 апр. 2024 | 22:04

Задържаха мъжа, осквернил гроба на патриарха - оказа се 37-годишен скитник (СНИМКИ, ВИДЕО)

Задържаният 37-годишен скитник Снимка: бТВ-Zadarzhaniyat-37-godishen-skitnik-Snimka--bTV_1713291724.jpg

Най-вероятно утре ще бъде образувано досъдебно производство за оскверняване на ...

16 апр. 2024 | 21:20

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18