Голямата тема в събота

Статус: с татус

73648 | 16 май 2015 | 12:15

Рисунките върху кожа

-1431702771.jpgТипични рисунки на военнопленници в Сибир.-1431703296.jpgЗатворническа татуировка, която представя Ленин като „главния кръстник на КПСС“.-1431703229.jpg-1431703205.jpgПроизведенията на Камил Мисери изглеждат като бижута.-1431703189.jpgАсен Блатечки-1431703383.jpgИвет Лалова-1431703098.jpg-1431703076.jpg-1431703059.jpgДуейн Джонсън Скалата се гордее със самоанско тату.-1431703045.jpgКелтски кръст пази Дрю Баримор.-1431703015.jpgАнжелина Джоли и мантрата, посветена на осиновения й син Мадокс на рамото й-1431702963.jpgСкарлет Йохансон обра критиките с наивистично тату.-1431702833.jpgДимитър Бербатов освен кръст на ръката има и йероглиф, който се превежда „Всичко е позволено“.-1431702811.jpg

Според официалната статистика всеки четвърти жител на Европа има поне по една татуировка, а всеки трети клиент на салоните за рисунки върху кожа е момиче. И докато навремето подобен вечен аксесоар е бил характерен първо за пиратите, а после за затворниците и престъпниците, днес и най-благовидната девица може да се окаже по-татуирана от папуас.


Настъпващото лято е сезонът, в който можем да покажем най-новите си татуси. Множественото число се дължи на неписаното правило „Без един може, но само с един - много рядко“. Мастилените рисунки водят до пристрастяване. Някои хора си ги правят, защото им харесва, други, за да отбележат важно събитие в живота си, трети, понеже на приятеля им стои много секси. Подбудите нямат значение. Важното е, ако подобна идея възникне в главата ви, да я оставите да отлежи. Ако ще си татуирате някакъв символ само защото е модерен, помислете, че ще го носите през остатъка от живота си, а след година-две може да ви се струва грозен, дори позорен. Отидете при татуиста само ако сте убедени в мотива и в желанието си. Него също трябва да го изберете след внимателно проучване. В последните години модата отстъпва място на качеството и изобилието от изразни средства. И ако преди време китайските йероглифи и баркодовете превземаха вратовете, а патриотични изблици караха младежи да изпълват всеки сантиметър от гърбовете си с портрети на Васил Левски или Бойко Борисов, в последно време жанровото разнообразие е водещо. Това не значи, че липсват екстремисти, които настояват да имат завинаги върху кожата си образа на Исус Христос и дори на убития бос на ВИС Васил Илиев. Други залитат по крайно болезнените татуси във вътрешната страна на устата. Трети пък наблягат на белите татуировки, видими само на ултравиолетова светлина.


Как да изберем рисунката за цял живот, може ли да се избавим от нея и какви са любимите татуировки на заточениците в ГУЛаг? Четете нататък.

 

Психология на татуса

 

Анджелика Петрова, собственик на студио за татуировки, твърди, че някои от клиентите им се смятат за по-секси, а други се чувстват по-уверени и силни, едни украсяват телата си в търсене на внимание, а при трети татусът е символ на артистична свобода или бунт. Рисунките върху кожата са начин за себеизява, идентификация с дадена група, визуален образ на вътрешния мир, смята Петрова от „Ейнджълс тату студио“.


В много случаи атавистичните ни суеверия ги карат да възприемаме татуировката като защита от зли очи и сили. Дори безстрашен тип като Дуейн Джонсън-Скалата е поверил лявото си рамо на хавайски художник, който в продължение на 60 часа разказал в рисунки историята на самоанските му прадеди. Всеки сеанс започвал в

 

ритуална молитва

 

а в творбата са вплетени кокосови листа - знак за главен воин, и слънце за късмет. До сърцето на Скалата са изографисани две очи - символ, че предците му бдят над него. 

 

Амулетите татуировки може да бъдат с религиозен сюжет - католически кръстове, архангели, Дева Мария или шестолъчна звезда на Давид. Освен това - племенни символи, руни, знаци от древногръцката митология, детелини, елементи от свещената геометрия, будистки символи, келтски възли....

 

Скарлет Йохансон крие под мишницата си подкова. Тя отнесе доста критики за нескопосната рисунка, но се оказа, че умишлено е направена наивистично от парижки художник, специалист по т.нар. стрийттату. Тъй както подковата пази копитата на конете от износване, така брани и


носи късмет


на човека, върху когото е татуирана.


Анджелина Джоли пък е посветила своя татус - будистки надпис, на осиновения си от Камбоджа син Мадокс. Рисунката е направена в традиционен тайландски стил с дълги игли, избутвани в кожата. Като част от ритуала и художникът, и актрисата са били в поза за молитва и са изричали свещени мантри, докато траела процедурата. Надписът гласи: „Нека враговете ти избягат от теб. Ако придобиеш богатства, нека останат завинаги твои. Красотата ти ще бъде като тази на Апсара (любима танцьорка на бог Вишну). Където и да отидеш, много ще те придружават, служат и ще те защитават, заобикаляйки от всички страни.“


Пинк има 22 татуировки, но я „пазят“ ангел на лявото рамо и японски символ за късмет на глезена. Дрю Баримор


прогонва дявола


от себе си със стилизиран кръст, обвит с лози в долната част на десния си крак.


Американският актьор Дани Трехо, известен с ролите си на злодеи в „Мачете“ и „Десперадо“, е татуиран почти изцяло в затвора, където като млад прекарва 12 години. Паунът на ръката му символизира вярност и чистота, колибрито му осигурява мир, любов и щастие. А на бицепса му има католически кръст и трендафил.

 

 

Раздялата невъзможна

 

Ако на рамото ви пише „Аз обичам Гошо завинаги“, а вече завинаги обичате Пешо, татуировката определено се явява проблем. Възможно е „несериозна рисунка“ да пречи на издигането ви в службата или просто вече да не се увличате по келтската култура, както в младостта си. Тук изпъква въпросът: „Как, по дяволите, да залича омразната татуировка?!“


Задачата се оказва с повишена трудност оттатък ръба на невъзможното. Дерматологът д-р Сияна Живкова, която е ходила на обучение в Мадрид по заличаване на татуировки с лазер, заяви пред „Преса“, че все още няма толкова съвършен апарат, който да ги изтрива напълно. Тя бе делегат на международния конгрес по естетична медицина в Монако, откъдето новините също не са добри в тази посока. Най-ефективният лазер е специално конструиран за подобни действия и се нарича Q-switch ND Yag. Той е замислен да трие не само татуси, а и перманентен грим. Успехът обаче не е гарантиран.


„Д-р Пабло Наранхо Гарсия, който е разработил апаратурата, разполага в клиниката си в Испания с 36 различни лазера, с които третира една татуировка и дори след 10 процедури премахването й не е сигурно. Най-трудно се заличават цветовете по-близки до тена на кожата. Т.е. черното е по-податливо, отколкото жълтото. В България подобен високотехнологичен лазер няма, защото цената му е над 100 000 евро. У нас най-често татусите се третират с бяло мастило, което, дори да ги покрие, оставя контрастно петно върху кожата“, заяви д-р Живкова от „Джуъл скин“. Според нея дори 10 скъпи процедури през няколко седмици не са достатъчно ефективни, но в замяна на това са много болезнени. Нейният съвет е да се замислите дали сте готови да носите татуировката си цял живот, преди да си я направите.


Често пъти нежеланата рисунка върху кожата се покрива с друга. Тук най-важно е умението на татуиста. Ако е майстор, може да направи старата татуировка невидима, но това зависи и от размера, стила, цветовете и техниките, използвани при изработването й. (Понякога обаче новата изглежда нелепо.)

 

Големият въпрос „Къде“

 

Разположението на татуировката е едно от най-важните решения. Никога не вземайте решението импулсивно и без консултация с татуиста. Добрият майстор възприема човешкото тяло като платно за рисуване, има пространствено въображение, а и достатъчно опит, за да си представи как ще изглежда желаната от вас татуировка на даденото място. Но той трябва да има предвид и вашата индивидуалност, общественото ви положение и плановете ви за бъдещето. Тогава ще вземете решение дали татусът да бъде на показ, напълно или частично скрит. Ето няколко варианти за обмисляне:


1) Бицепс, горната част на ръката
Това е едно от най-популярните места. От една страна, веднага се забелязва, от друга - лесно може да се скрие с ръкав. В избора на дизайна няма никакво ограничение, освен собствената ви фантазия.


2) Глезенът
Глезенът, особено при жените, е отлично място за тату. Ключов е изборът на дизайна - малък и простичък, така че да се вижда отвисоко. Сложна рисунка може да накара околните да мислят, че имате проблем с кожата.


3) Китката
Най-популярната татуировка за китката е вариант на гривна – реалистична, стилизирана, едно- или многоцветна...


4) Долната част на гърба, кръстът
Това е още едно любимо място за жените. Татуировката на кръста в последно време има не особено добра репутация, но мястото е отлично за сложни и симетрични дизайнерски рисунки със закодиран смисъл. Най-добрият избор са племенни татуировки или надписи (калиграфически, йероглифи, мантри).


5) Гърдите
Гърдите са мястото, където повечето мъже разполагат големите си татуси. При дамите подобна мащабност е рядко срещана. Техният избор е малка рисунка в горната част, по-често встрани. Просто жените се притесняват, че кожата точно на това място може да увисне.


6) Вратът
Мястото е точно за неголеми, но ярки и изразителни рисунки - звезди, кръстове, гербове...


7) Пъпът
Това е най-недооценената част от тялото в бодиарта. А когато пъпът е обкръжен от орнаменти, изглежда изразително сексуално.


8) Стъпалото
За разлика от глезена, стъпалото е прекрасно място за татуировка с дизайн по ваш избор. Заради покриването им с чорапи, ще можете да я показвате само на хора, на които държите да се похвалите.


9) Пръсти и палци
Обикновено любителите на татуировките избират сложни конструкции, които обхващат целия палец или простички във формата на пръстен - доста често в „комплект“ с татуса гривна на китката. Изцяло изрисуваните пръсти изглеждат доста интригуващо, но преди да го направите, най-малко седем пъти помислете, защото може и да шокирате околните.


10) Рамене
Раменете са прекрасно и обширно място за татуировки, особено в декоративен и художествен смисъл. Крайно тъпо е да ги украсите с банален череп. Използвайте по-художествени идеи. Там отлично може да изобразите портрет или племенни и религиозни символи.


11) Венериният хълм
Доста популярно място сред нежния пол за разполагане на палави, нежни и символични мотиви, които винаги изглеждат добре, но пък това е едно от най-болезнените места.


12) Клепачите
Да, дори и там може да се татуирате, но как болииии!


13) Дупето
Задните полушария са наистина ВИП място за рисунки, защото ще ги види само онзи, на когото позволите. Те са място за реализиране на най-смелите ви хрумвания. А понеже и тази област е склонна към провисване, татусът ще е още един стимул да посещавате яростно фитнеса.


14) Бедрата
Бедрата имат свойството да остават в добра форма, независимо от възрастта, така че са подходящо място. Вариантите за стила и цветовите решения все пак зависят и от това с колко къса пола ходите.


15) Лицето
Само най-отчаяните почитатели на татуировките разглеждат и лицата си като платно за рисунки с мастило. Големите изглеждат нелепо, но ситни детайли като звездичка или сълзичка в ъгъла на окото или до веждата се преглъщат от обществото.

 

У нас също има пристрастени

 

Асен Блатечки често показва мускулатура, осеяна с различни видове рисунки.


Слави Трифонов е почитател на келтски, прабългарски и самурайски символи върху тялото си.


Валери Йорданов оставя белег върху тялото си при всеки значим повод в живота си.


Певицата Ани Лозанова не спира да добавя нови и нови татуси.


Ивет Лалова има слънце около пъпа си. И не само.


Николета Лозанова на дясната си китка е гравирала Envie moi - „завиждай ми“, в превод от френски.


Азис е закодирал името на любим човек в татуировката на ухото си.


Футболистът Светослав Бърканичков има цели 12 картинки, повечето от тях вампирски, защото харесвал такива филми.


Самурай по неин проект пази гърба на Цеци Красимирова.


Феникс охранява лявата гърда на Мария Гроздева.


Татуси йероглифи пазят Бербатов от зли сили. На дясната му ръка се чете „Всичко е позволено“.


Ники Михайлов пък е татуирал стих за баба си, която много обича. Освен всякакви други символи.

 

Последен писък – временни, но златни

 

Златна треска върлува из света на модата и красотата. Бацилът е пуснат от „Диор“, чиято най-известна бижутерка - Камил Мисери, разработи уникална ювелирна татуировка. Покрай навлизането на всякакви златни частици в козметиката от френската компания решили да добавят към разкрасяващата колекция Grand Bal най-новия си продукт - 24-каратови временни татуировки Les Ors de Peau.


Гъделът е в това, че всяка рисунка е създадена по скица на съществуващо ювелирно изделие, рожба на фантазията на г-жа Мисери.


Скъпоценните татуси са истински произведения на изкуството от ефимерната линия Joaillerie, измислена за марката от нейната бижутерка. Без изключение всички татуировки са сътворени от микрочастици чисто злато.

 

Как се поставят?

 

1. Внимателно изрежете украшението и го подгответе за нанасяне.
2. Махнете защитната лепенка.
3. Поставете украшението върху желаното място върху чистата и суха кожа с рисунката надолу.
4. Леко натиснете цялата повърхност, без да я размествате.
5. Силно притиснете към кожата за 40-50 секунди.
6. Убедете се, че цялата картинка се е пренесла върху тялото ви и ако не е, натиснете отново.
7. Внимателно махнете подложката.
8. Оставете да изсъхне на въздух, като внимавате да не разтягате и бръчкате кожата си.
9. За да махнете татуировката, ви е необходим само продукт за разгримиране.

 

Протест върху кожата в ГУЛаг

 

Данциг Балдаев, затворнически надзирател в руските лагери в ГУЛаг през цялата си дълга кариера - от 1948 до 2000 година, събира образци от татуи­ровки на хората, които охранява. За него те са форма на протест, илюстрация на съдбата на въдворения в Далечния север, дори карикатура на отношението им към властта. Първата му книга, албумът „ГУЛаг в рисунки“ е издадена във Франкфурт на Майн. Благодарение на Балдаев, който също е „син на враг на народа“ - баща му е известен бурятски учен, етнограф и писател, заточен в Сибир, до нас са стигнали уникални образци не само от татуировките, ами от тайния жаргон на затворниците. Той е автор на изданията „Татуировките за затворниците“, „Руски криминални татуси“, „Нарисувано в ГУЛаг“, Речник на престъпническия жаргон“, „Затворническата татуировка от А до Я“. Повечето от тях са видели бял свят в чужбина главно на английски и немски език.


Въпреки изключително демократичния книжен пазар в Русия там е издадена само една от тях - „Татуировките на престъпния свят“, в която са включени повече от 3000 татуси, събирани и систематизирани от Данциг Балдаев през целия му живот.


От категорията

Най-голямата индийска сватба ще бъде в Европа, гостите пристигат с 10 самолета

Амбани и Мерхант
Снимка Инстаграм-Ambani-i-Merhant-Snimka-Instagram_1716981672.png

Това е втората предсватба между Амбани и Мерхант, които вече се венчаха веднъж ...

29 май 2024 | 14:17

Академията за мода се включи в президентската инициатива "Подкрепи една мечта"

Официална рокля на модна къща Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова.
Фото: https://www.paloma-fashion.com/ -Ofitsialna-roklya-na-modna-kashta-Paloma-Fashion-s-dizayner-Polya-Kinova-Foto--https-www-paloma-fashion-com--_1716806630.png

Респект и адмирации за българските дизайнери, модни предприемачи и ...

27 май 2024 | 13:38

Байдън си търси „меме мениджър“

Байдън си търси „меме мениджър“-Dzho-Baydan-Snimka--BTA-AP_1700489962.jpg

Той ще се занимава с ежедневните акции по ангажиране на най-популярното ...

29 май 2024 | 17:37

Пластична операция за корекция на носа на котка извършиха в Турция

Пластична операция за корекция на носа на котка извършиха в Турция (Котаракът Юлаф)

Снимка АП/БТА-Plastichna-operatsiya-za-korektsiya-na-nosa-na-kotka-izvarshiha-v-Turtsiya-Snimka-AP-BTA_1716989717.jpg

Операцията е преминала успешно и носните канали на Юлаф са били разширени. След ...

29 май 2024 | 16:26

Най-важното

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли-Radev-shte-prisastva-na-klyuchovata-sreshta-na-NATO-vav-Vashington-prez-yuli_1717015941.jpg

Илияна Йотова подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от ...

29 май 2024 | 23:51

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на негативизма и компромати срещу противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Това е човекът, който измъкна България от 14-и век и я вкара в 19-и век малко насила

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд-Lichniyat-sekretar-na-Simeon-Sakskoburggotski---Vrana--e-bilo-nay-lyubimoto-myasto-na-tsar-Ferdinand_1717014738.jpg

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се ...

29 май 2024 | 23:31

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22