Стефан Янев: Не настилката е причината за тежкия пътен инцидент на АМ "Струма"

Няколко правителства поред отказват да се занимават с проблемите, свързани с маркировката по нашите пътища.

Стефан Янев: Не настилката е причината за тежкия пътен инцидент на АМ "Струма"

6633 | 23 ноем. 2021 | 12:21

"На това трасе често стават пътно транспортни произшествия. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

Стефан Янев: Не настилката е причината за тежкия пътен инцидент на АМ "Струма"-1637662992.jpgНа това трасе често стават пътно транспортни произшествия-1637663020.jpg

Служебният премиер Стефан Янев отхвърли възможността нередности в настилката на пътя по АМ "Струма" да са причинили тежкия инцидент с автобус, при който тази нощ загинаха 46 пътници.

 

"Аз не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата, дупки или неравности са нещото, което е било от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро е друга причината", заяви Янев по време на брифинг в Министерския съвет заедно с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

 

Той допълни, че всички органи, които имат отношение към безопасността и разследването на такъв тип инциденти работят на място.

 

"Оценката на участъците и какво точно се случва по пътищата и тяхното качество е оценка на специализирани отговори", заяви служебният премиер. 

 

Оцелелите от катастрофата на "Струма" са настанени в "Пирогов". Премиерите Заев и Янев са ги посетили. По техни думи в момента се провеждат беседи с тях. Те обаче не пожелаха да отговорят на въпрос какво са разказали пострадалите, тъй като има следствена тайна, а и личните преживявания на хората са травмиращи.

 

В същото време експерти по пътна безопасност оприличиха днешната трагедия с трагичния инцидент край Своге през 2018 г., при който загинаха 20 души. Съмненията бяха за некачествено ремонтиран път, но три години по-късно още няма произнесени присъди.

 

Инцидентът днес е станал на 31-ви км на АМ “Струма“, в района на село Боснек. "На това трасе често стават пътно транспортни произшествия. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

 

„Няколко правителства поред отказват да се занимават с проблемите, свързани с маркировката по нашите пътища. Маркировката в България не отговаря на нормативните изисквания за светлоотразителност.“ Това заяви пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод тежката катастрофа на АМ „Струма“.„Шофьорите се напрягат и уморяват по-бързо, а когато се уморяват по-бързо, те допускат и по-често грешки“, допълни Милчев.

 

„В този участък около село Боснек има множество тежки инциденти със смъртни случаи, включително миналата година верижна катастрофа с участие на автобус. В продължение на няколко месеца ние алармираме българското правителство, че предстои „второ Своге“, тъй като дефицитите на пътната безопасност в цялата транспортна система са страшно много и въпрос на време е, но никой не знае къде, да се случи подобен инцидент, какъвто се случи със Своге“, отбеляза Богдан Милчев.

Според него погрешно е да се разследва само за човешка грешка или техническа неизправност, тъй като така се отменя версията за състоянието на пътя.

 

За този участък от "Струма" е имало и множество сигнали за нелегален изход на кариера, който е замърсявал пътя.

 

"Ще бъде назначена проверка на пътния участък, където се е случила тежката катастрофа с македонски автобус. Още тази сутрин ще бъде сформирана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на МРР и АПИ", съобщи регионалният министър Виолета Комитова пред bTV.

 

Тя гарантира, че резултатите от проверката веднага ще бъдат обявени пред обществеността. "На този етап не мога да кажа дали е имало сигнали за неизправности в този участък. Има огромен обем преписки в АПИ и МРРБ, ще бъдат проверени", коментира Комитова. Регионалният министър коментира и информацията, че в този участък има нелегален изход към магистралта от каменна кариера: "Нямаме информация за нелегалните изходи".


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39