Стефан Янев Кадър: бТВ

Бойко Рашков се похвали с елиминиране на криминалния вот (ВИДЕО)

Стефан Янев и министрите се отчитат: Правителството работеше в безпрецедентна политическа обстановка

3344 | 15 септ. 2021 | 15:53

"Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ия парламент е, че служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип правителство. Успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета”, отчете той


Министър-председателят Стефан Янев и членове на Министерския съвет се отчитат какво се свършили за последните четири месеца.

Кабинетът „Янев” беше назначен от президента Румен Радев на 11 май. Това е втори кабинет в президентския му мандат и шести служебен в най-новата ни история.

„Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани”, заяви служебният премиер Стефан Янев, цитиран от Нова тв.

По думите му трябва да се отчете факта, че служебното правителство е работело в една „безпрецедентна политическа обстановка”.

„Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите, които стоят пред страната ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин”, коментира той.

„Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ия парламент е, че служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип правителство. Заедно с него успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета”, отчете Янев.

„Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характеристики там, където е необходимо, с мисъл и идея как да се защитят и интересите на отделните браншове, и на българския бизнес, и на иновативната част. Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. С Плана имаме още работа, но се надяваме в скоро време да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, каза Стефан Янев.

 

Служебният министър на социалната политика Гълъб Донев представи постигнатото в социалната област. „Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост”, посочи той.

„С активната работа и на депутатите беше приет и Законът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като са осигурени и средствата за изплащане на нов размер на добавката на всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината”, добави Донев.

„От 1-ви октомври се увеличава и размерът за парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Определен беше и нов размер на линията на бедност”, каза социалният министър.

Той отбеляза още, че безработицата у нас е рекордно ниска. „Към днешна дата тя е 4,82%. Такава не сме имали дори и в предкризисните 2008 и 2009 г. Това е исторически рекорд за България. Считам, че това е една структурна безработица, която може лесно да се управлява”, коментира Гълъб Донев.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков посочи, че през последните четири месеца МВР е извършвало активна дейност.

„Във връзка с осигуряването на условия за честни избори на 11 юли, беше създадена много добра организация, което позволи до голяма степен да елиминираме криминалния вот. Той съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна, което пък позволяваше да се изкривява политическата картина у нас. Усилията ни доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото и не позволихме в такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на български граждани”, заяви той.

Рашков подчерта още, че по отношение на кадровата политика през последните четири месеца в МВР са извършени необходими промени, включително и на високи нива.

 

Рашков коментира и записите с полицейско насилие, случило се на антиправителствените протести през 2020 г.

"По тази линия положихме усилия да извършим допълнителни проверки за провинилите се служители и те не са само 4, а много повече. За резултата от тези проверки сме информирали широката общественост, включително за насилието, което беше упражнено и върху български журналисти", обясни Бойко Рашков.

Според Рашков дейността на МВР е оказала добро действие на българските граждани и сигналите от този период са отбелязали активност. Той посочи, че 1147 сигнала са получени за нарушения на изборния процес - 56% в сравнение с април 2021 г.. а в 777 сигнала те се отнасят за купуване на гласове, което е увеличение с два пъти спрямо април.

 

„Засилили сме международното сътрудничество с Турция и Гърция по отношение на мигрантския натиск. В тесни връзки сме със съответните служби на тези две страни и работим успешно. Това взаимодействие ще продължи и занапред", посочи още служебният вътрешен министър.

 

„Смятам, че успяхме да надградим Националния план за възстановяване и устойчивост с оглед на оптимизация на проектите, да адресираме някои от основите критики, които бяха отправени при предишната версия, както и да адресираме мнения и предложения на различни браншове, за да може страната да се развива по-добре. Успяхме да отговорим на част от критиките в сферата на енергетиката. Отпаднаха проекти, които са търпели сериозна критика”, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Министерство на финансите влезе с бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март. След това те бяха продължени от предишния кабинет, това продължи и служебното правителство. За щастие, благодарение на разума на 46-ото НС, тази практика няма да продължи, а вече можем спокойно до края на годината да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични и няма да се налага да се правят импровизации, за да бъдат търсени най-разнообразни пера”, заяви по време на отчета за работата на служебното правителство Асен Василев.

 

Ресорният министър изтъкна, че е засилен контролът върху фирмите, които имат големи обществени поръчки и съответно – големи обороти.

„Стана нарицателно – да спрем да проверяваме фризьорските салони. Тази промяна на контрола от малките към големите донесе два ефекта – започнаха да се събират повече пари в хазната, но също така бизнесът започна да работи по спокойно“, каза Василев.

Финансовият министър обясни, че второ тримесечие се отчита ръст от почти 10% при събираемостта. Той определи това показване като безпрецедентно след голямата финансова криза от 2008 г.

„Ние сме в безпрецедентна ситуация – хем вълка сит, хем агнето цяло. Но това е, защото много здраво са се потрудили нашите фирми и работници, за да може тези пари да влязат в бюджета“, допълни той.

Министърът каза още, че през последните 4 месеца са предприети и мерки за подкрепа на бизнеса – 385 безлихвени кредита са над 400 млн. лв. са отпуснати. Продължило е грантовото финансиране по мярката „60/40“, разплатени са средствата за оборотен капитал към бизнеса.

„Благодарение на няколко структурни промени в Агенция „Митници“ и НАП виждаме една подобрена среда – допълнително около 2 млрд. лв. ще влязат в бюджета до края на тази година, но ние виждаме и структурно повишаване в определени отрасли“, заяви Василев.

„Мерките за подкрепа на бизнеса, които ние добавихме се увенчаха с успех. Скоростта, с която се усвоиха, беше по-бърза отколкото очаквахме. Работихме добре и по Плана за възстановяване. Вкарахме допълнително и нови инвестиции. Продължихме и работата по предприемаческата култура в България”, посочи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

 

"Има 10% ръст на БВП, 4% увеличение на инвестициите, 8% на брутната добавена стойност и 20% увеличение на износа на стоки и услуги през второто тримесечие. Това са големи цифри, показващи икономически растеж", заяви още Кирил Петков.

„Благодаря на българския бизнес, на хората, които много работиха последните няколко месеца, на отбора в Министерски съвет и в Министерство на икономиката, защото част от резултатите са единствено възможни на базата на общия труд и цел“, заяви Петков.

Той напомни, че процедурата за подкрепа на малки фирми с оборот над 500 000 лв. бе допълнена със 105 млн. лв. за наддоговаряне.

 

„По Плана за възстановяване работихме много добре с вицепремиера Пеканов и мога да кажа, че преработихме изцяло двата проекта в министерство на икономиката, където 1,7 млрд. лв. сега ще могат да бъдат дадени от една страна, по пазарен принцип, конкурентен принцип и с помощта на европейските институции, за да лимитираме риска от корупция, и най-вече удвояваме с тях тези средства. Взимаме Плана за възстановяване и удвояваме средствата от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд. Допълнително вкарахме нови инвестиции, над 6 от тях са с изключително висок експортен потенциал. Както знаете, в Ловеч скоро ще имаме завод за електромобили“, каза Петков.

Той обясни, че търговските представители са успели за кратко време да предизвикат над 602 писма за намерения за инвестиции у нас. Той напомни и за инициативата "Три морета", чиято среща се проведе в Националния дворец на културата в София. На нея присъстваха 14 президенти от 18 страни. "Прдложихме за пръв път да се сложи фокус върху иновациите и да се направи един специализиран иновационен фонд. Предложихме и проекти като биотехнологичен хъб в София, в момента се водят разговори с "Гугъл" и "Амазон", които също бяха гости", каза Петков.

Той изтъкна, че работата върху предприемаческата култура у нас е продължила. "За пръв път подписахме стартъп стандарта на ЕС и приготвихме изцяло стъпките, в момента е на обществено обсъждане стартъп визата, да привлечем талантите от целия регион, да бъдат в България и оттук да започват своите бизнеси", допълни Петков.

В своята кратка реч той припомни и за схемата за липса на корупция в общините, която бе стартирана това лято. "Ще осигурим възможност инвеститорите, които идват в България, да работят с най-проактивните общини, и да имат комфорта, че ако имат проблеми, могат да контактуват "Трансперънси Интернашънъл", заедно с общината и да имат гарант за своите инвестиции", каза Петков, като допълни, че към момента над 12 общини са заявили готовност да участват в програмата.

„Имаме съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря министерството – училищно и предучилищно образование, висше образование, научни изследвания, европейски и други фондове за образования и наука”, отбеляза министърът на образованието Николай Денков.Стефан Янев: Служебното правителство работеше в безпрецедентна политическа обстановка

"Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ия парламент е, че служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип правителство. Успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета”, отчете той

От категорията

Петков: Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет

Министър-председателят Кирил Петков ще говори в парламента за двустранните ни отношения с РС Македония-1642766053.png

Подготвяме съвместно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, ...

28 ян. 2022 | 08:09

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста Кадър: БНТ-1643354260.jpg

След споровете за върховенството на закона у нас, премиерът и главният прокурор ...

28 ян. 2022 | 09:15

Георги Георгиев, СОС: От 1 март се забранява използването на фойерверки в София без разрешение

Георги Георгиев, СОС: От 1 март се забранява използването на фойерверки в София без разрешение
Снимка Кадър Нова нюз-1643367132.png

Спадът в приходите води до дупка от 180 млн. лева в бюджета на Столична община, ...

28 ян. 2022 | 12:49

Три от петте региона у нас са в етап 3 по заетост на интензивните легла в болниците

Три от петте региона у нас са в етап 3 по заетост на интензивните легла в болниците-1643366001.png

Общата заболеваемост за страната се повишава до 1684 на 100 000 спрямо 1643 ...

28 ян. 2022 | 12:31