Снимки: МО

Коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане, няма политическо решение, изтъкна той

Стефан Янев потвърди, че НАТО планира да разположи допълнителни сили в България и Румъния

30838 | 20 дек. 2021 | 14:39

Министърът, заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, поздравиха за Рождество по видеоконферентна връзка военните ни представители в операциите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали

Снимки: МО-1640003990.jpg-1640004016.jpg

Министърът на отбраната Стефан Янев нито потвърди, нито отрече, че НАТО предвижда да установи военно присъствие в България и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна.

Информацията беше цитирана от германско списание "Шпигел", което се позова на Тод Уолтърс - върховния командващ силите на съюзниците в Европа. Според "Шпигел" Уолтърс е "призовал за засилване на военното присъствие по източния фланг" на НАТО по време на видеоконферентен разговор с началниците на генерални щабове на "партньорски държави".

Министър Янев посочи, че каквито и да са разговорите, няма политическо решение.

"В рамките на НАТО се коментират различни варианти. На този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл дори да бъде взет и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, е малко не съвсем коректно," подчерта министърът на отрбаната, цитиран от БНР.

Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Янев поздрави за Рождество военните ни представители в операциите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

Това стана по време на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали, съобщиха от пресцентъра на МО.

Благодаря ви за отговорното отношение към ангажиментите, които сте поели при изпълнение на мисии под егидата на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте за мира и сигурността, на които всички ние искаме да се радваме и занапред, каза министър Янев.

Той подчерта, че българските военнослужещи зад граница са посланици на България. „Вие показвате силата и духа на българския воин по най-добрия начин, на който сте способни“, категоричен бе министърът на отбраната. Той пожела на всички военнослужещи в контингентите зад граница много здраве и успешно изпълнение на задачите.

Министърът се обърна персонално към националните командири на българските контингенти във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, двете операции на НАТО в Косово - Операцията на стабилизиращите сили на Алианса (KFOR) и Небойната операция „Allied Solace“, както и в Небойната мисия на НАТО в Ирак и Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Той оцени високо изпълняваните от тях задачи и подчерта приноса на военнослужещите за стабилизирането на районите, намиращи се в зоните на операциите. Министър Янев пожела на участниците в националните контингенти здраве и целеустременост.

„Опитът, който придобивате, е безценен за Българската армия и ще разчитаме на вас“. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към българските военни контингенти зад граница. Той им благодари за професионалното и отговорно изпълнение на възложените им задължения, за което те се ползват и с уважението на своите чуждестранни колеги.

„В края сме на една нелека година. Справихме се с не малко предизвикателства, включително по отношение на мисията на Въоръжените сили - „Принос към международния мир и сигурност“, заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че през 2021 г. е завършила една от най-дългогодишните и трудни мисии на Българската армия – участието ни в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

„Беше трудно за всички. Процесът по изтегляне на българския контингент завърши успешно, за което благодаря на Съвместното командване на силите и на 42-я ни контингент в Афганистан“, подчерта началникът на отбраната. Той бе категоричен, че обстановката в средата на сигурност се следи и анализира на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, и се поддържа готовност за реакция при всяко едно нейно изменение.

Като успешен пример за 2021 г. адмирал Ефтимов посочи, че нашите Въоръжени сили са били първите, които са реагирали и са се развърнали на терен в операцията на НАТО „Allied Solace“ в Косово. „Признателен съм за изпълнение на задачите от контингентите ни в Босна и Херцеговина и в Косово. Безспорно, стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за нашата сигурност, както и за сигурността в Европа и в Евроатлантическата зона“, подчерта той.

Адмирал Ефтимов допълни, че за първи път през 2021 г. участвахме в съвместната оперативна подготовка „Quick Response – 21”, при която българският контингент, включен в състава на междинния резерв на операцията „Алтеа“, заедно с контингентите от Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия от състава на многонационалния батальон, отработиха задачи по уеднаквяване на стандартните процедури и повишаване на оперативната съвместимост помежду им.

Адмирал Ефтимов посочи, че спрямо сложната и динамична обстановка в Ирак, нивото на националната ни амбиция и решение на Министерския съвет, се обмисля да се увеличи българското присъствие.

Началникът на отбраната увери командира на контингента ни в Мали, че се поддържа постоянна връзка с ръководството на мисията и ще бъде реагирано адекватно при всяко изменение на обстановката по сигурността.

Адмирал Ефтимов пожела на контингентите ни зад граница да посрещнат предстоящите коледно-новогодишни празници в крепко здраве, с добро настроение и с нови планове за професионални и лични успехи.

 


От категорията

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Денков за промените в Конституцията: Няма как президентът да има обективен поглед по този процес
(Видео)

Денков за промените в Конституцията: Няма как президентът да има обективен поглед по този процес-Denkov-za-promenite-v-Konstitutsiyata--Nyama-kak-prezidentat-da-ima-obektiven-pogled-po-tozi-protses_1702229537.jpg

Премиерът коментира и предстоящата ротация: „Мария Габриел ще бъде следващият ...

10 дек. 2023 | 19:31

Рая Назарян, ГЕРБ-СДС: Ще имаме променена Конституция до Коледа

Рая Назарян, ГЕРБ-СДС: Ще имаме променена Конституция до Коледа-Raya-Nazaryan--GERB-SDS--Shte-imame-promenena-Konstitutsiya-do-Koleda_1702228125.jpg

На критиката на президента Радев, че парламент с рекордно ниско ...

10 дек. 2023 | 19:08

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа Милана Фучеджиева

Граждани недоволни: Странни талпи препречват тротоар в София, Общината: Ще станат пейки,не са готови

Странни талпи препречват тротоар в столицата! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация-Stranni-talpi-preprechvat-trotoar-v-stolitsata--Grazhdani--Tova-koledna-ukrasa-li-e-ili-nova-art-instalatsiya_1702218052.jpg

За новата "арт"-инсталация сигнализираха потребители в социалната ...

10 дек. 2023 | 16:20

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21