Снимки: МО

Коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане, няма политическо решение, изтъкна той

Стефан Янев потвърди, че НАТО планира да разположи допълнителни сили в България и Румъния

30286 | 20 дек. 2021 | 14:39

Министърът, заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, поздравиха за Рождество по видеоконферентна връзка военните ни представители в операциите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали

Снимки: МО-1640003990.jpg-1640004016.jpg

Министърът на отбраната Стефан Янев нито потвърди, нито отрече, че НАТО предвижда да установи военно присъствие в България и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна.

Информацията беше цитирана от германско списание "Шпигел", което се позова на Тод Уолтърс - върховния командващ силите на съюзниците в Европа. Според "Шпигел" Уолтърс е "призовал за засилване на военното присъствие по източния фланг" на НАТО по време на видеоконферентен разговор с началниците на генерални щабове на "партньорски държави".

Министър Янев посочи, че каквито и да са разговорите, няма политическо решение.

"В рамките на НАТО се коментират различни варианти. На този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл дори да бъде взет и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, е малко не съвсем коректно," подчерта министърът на отрбаната, цитиран от БНР.

Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Янев поздрави за Рождество военните ни представители в операциите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

Това стана по време на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали, съобщиха от пресцентъра на МО.

Благодаря ви за отговорното отношение към ангажиментите, които сте поели при изпълнение на мисии под егидата на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте за мира и сигурността, на които всички ние искаме да се радваме и занапред, каза министър Янев.

Той подчерта, че българските военнослужещи зад граница са посланици на България. „Вие показвате силата и духа на българския воин по най-добрия начин, на който сте способни“, категоричен бе министърът на отбраната. Той пожела на всички военнослужещи в контингентите зад граница много здраве и успешно изпълнение на задачите.

Министърът се обърна персонално към националните командири на българските контингенти във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, двете операции на НАТО в Косово - Операцията на стабилизиращите сили на Алианса (KFOR) и Небойната операция „Allied Solace“, както и в Небойната мисия на НАТО в Ирак и Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Той оцени високо изпълняваните от тях задачи и подчерта приноса на военнослужещите за стабилизирането на районите, намиращи се в зоните на операциите. Министър Янев пожела на участниците в националните контингенти здраве и целеустременост.

„Опитът, който придобивате, е безценен за Българската армия и ще разчитаме на вас“. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към българските военни контингенти зад граница. Той им благодари за професионалното и отговорно изпълнение на възложените им задължения, за което те се ползват и с уважението на своите чуждестранни колеги.

„В края сме на една нелека година. Справихме се с не малко предизвикателства, включително по отношение на мисията на Въоръжените сили - „Принос към международния мир и сигурност“, заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че през 2021 г. е завършила една от най-дългогодишните и трудни мисии на Българската армия – участието ни в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

„Беше трудно за всички. Процесът по изтегляне на българския контингент завърши успешно, за което благодаря на Съвместното командване на силите и на 42-я ни контингент в Афганистан“, подчерта началникът на отбраната. Той бе категоричен, че обстановката в средата на сигурност се следи и анализира на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, и се поддържа готовност за реакция при всяко едно нейно изменение.

Като успешен пример за 2021 г. адмирал Ефтимов посочи, че нашите Въоръжени сили са били първите, които са реагирали и са се развърнали на терен в операцията на НАТО „Allied Solace“ в Косово. „Признателен съм за изпълнение на задачите от контингентите ни в Босна и Херцеговина и в Косово. Безспорно, стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за нашата сигурност, както и за сигурността в Европа и в Евроатлантическата зона“, подчерта той.

Адмирал Ефтимов допълни, че за първи път през 2021 г. участвахме в съвместната оперативна подготовка „Quick Response – 21”, при която българският контингент, включен в състава на междинния резерв на операцията „Алтеа“, заедно с контингентите от Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия от състава на многонационалния батальон, отработиха задачи по уеднаквяване на стандартните процедури и повишаване на оперативната съвместимост помежду им.

Адмирал Ефтимов посочи, че спрямо сложната и динамична обстановка в Ирак, нивото на националната ни амбиция и решение на Министерския съвет, се обмисля да се увеличи българското присъствие.

Началникът на отбраната увери командира на контингента ни в Мали, че се поддържа постоянна връзка с ръководството на мисията и ще бъде реагирано адекватно при всяко изменение на обстановката по сигурността.

Адмирал Ефтимов пожела на контингентите ни зад граница да посрещнат предстоящите коледно-новогодишни празници в крепко здраве, с добро настроение и с нови планове за професионални и лични успехи.

 


От категорията

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

Христо Грозев: Путин пази Навални, за да го изтъргува, когато загуби войната

Христо Грозев: Путин пази Навални, за да го изтъргува, когато загуби войната-Hristo-Grozev--Putin-pazi-Navalni--za-da-go-iztarguva--kogato-zagubi-voynata_1674902557.jpg

Същото се отнася и за над 15 други опозиционни лидери, които са вкарани в ...

28 ян. 2023 | 12:41

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници бе прието с мнозинство

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници беше прието с мнозинство, време е да узреят и за минималната работна заплата-Vigenin--Predlozhenieto-na-BSP-za-bezplatni-uchebnitsi-beshe-prieto-s-mnozinstvo--vreme-e-da-uzreyat-i-za-minimalnata-rabotna-zaplata_1674901261.jpg

Не може да има силно ляво без БСП, някои от хората, които се опитват да правят ...

28 ян. 2023 | 12:16

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38