Африканци се преселват в жилищния комплекс

Столичани, тормозени от бежанци, в гневно писмо: Бъчварова, ела ни на гости! (обновена)

19297 | 21 дек. 2015 | 23:32

Вътрешният министър е скрила истината за мигрантския проблем в квартал „Овча купел“, излъгала в парламента в отговор на депутатско питане

-1449753264.jpg-1447418740.jpg-1450690125.jpg

Жители на блок в столичния квартал „Овча купел“, намиращ се непосредствено до приемателен център за бежанци, изпратиха гневно отворено писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Хората се оплакват, че полицията не не обръща подобащо внимание на различните проблеми, създавани от приютените в центъра чужденци, въпреки многобройните сигнали, които са  подавани. Те обвиняват също така Бъчварова, че при отговор на депутатско питане е скрила истината по темата.

Публикуваме пълния текст на писмото, изпратено до Епицентър. бг:

"Министър Бъчварова, елате ни на гости!

Отворено писмо до Министъра на вътрешните работи от живущи на ул.”Маестро Кънев” 78, кв. "Овча купел", София

Петък. С огромен интерес част от нас, живущите на “М. Кънев” 78 стояха пред  телевизорите си, гледаха Парламентарен контрол и с нетърпение очакваха министър Бъчварова да отговори на въпроса, поставен й от народния представител Настимир Ананиев – “относно предприетите мерки за осигуряване на адекватни мерки за сигурност и опазване на обществения ред в столичния квартал "Овча купел”.

Вълнението беше голямо. Разбираемо е, не всеки ден в Народното събрание се обсъжда проблем, свързан точно с блока, в който живеем, проблем, който толкова лично ни засяга.
Още след първото изречение в главите ни забушуваха множество въпроси. И за първи път някои от нас съжалиха, че не са в залата и нямат възможност за “реплика” или “дуплика”…

“В 6-то РУ на МВР, от началото на 2015г. са постъпили общо 4 писмени сигнала”. Точно така. Супер, сигналите ни най-после поне са прочетени. Защото до този момент не се чувствахме уверени дори в това. “ПИСМЕНИ”…Хммм… А останалите? Сигналите на тел. 112 не са ли също официални? Защо не проверихте колко са те, г-жо Бъчварова? Отново 4? Или може би 40? 140? Или повече…Директните позвънявания в 6-то РПУ също ли не се броят за официални сигнали?

“Първите 3 сигнала са за нарушаване на обществения ред от страна на бежанците”. Така е. Само, че тези проблеми, сигналът за които е подаден пролетта, вече не са актуални, г-жо министър. Настанените ТОГАВА в центъра хора, които създаваха проблеми, отново предимно мъже, бяха от африкански произход. Проверихте ли колко точно са в момента там хората, дошли от Африка? Според информацията на един от тях, са не повече от 10 човека?!?!…

Проблемите, с които се борим в момента, г-жо, са доста по-различни…“Изпратен е писмен отговор” – и това е вярно. Нищо, че той пристигна околко 4-5 месеца след подаването на първите сигнали. И в него “много подробно”, с 1-2 изречения ни е отговорено, че е направена проверка и е съставен протокол на еди-кой си собственик, на еди-кое си заведение. Нали според Вас не са открити никакви нарушения в цитираните обекти? Защо тогава им е съставен протокол?

А сигналът до Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното Събрание? На него също получихме писмен отговор. Защо не го споменахте, г-жо Бъчварова? И той ли не се брои за официален?

“Проведена е и среща между полицейски служители и живущите”. Така е. С едно малко уточнение - не е проведена срещаА, проведени са няколко такива - 4, 5 или повече. Не разбрахме коя точно от всичките  визирахте… Разказаха ли Ви подробно Вашите служители за тези срещи, г-жо Бъчварова? Попитахте ли ги какво точно ни притеснява в момента? Извън описаното в горепосочените (вече неактуални) сигнали за нарушаване на обществения ред.“Направени са няколко проверки” – и това не можем да отречем. Да, свидетели сме на засилено полицейско присъствие в района. И на многобройни проверки. Пред очите ни е – виждаме го. До тук добре. Явно все пак имахте предвид същото място и същия проблем, който ни терзае толкова време вече.

"Към момента НЕ са установени бежанци без регистрационна карта, издадена от ДАБ или без временни карти". Ето тук вече сериозно се притеснихме. Или г-жа Бъчварова говореше за някое друго място, или това, което ние, тук виждаме, всъщност НЕ е това, което виждаме. Може би няколко десетки живущи в блока взимаме едни и същи психотропни вещества и халюцинираме едни и същи неща.

Та нали пред очите ни Вашите служители, г-жо Бъчварова, неколкократно са “хващали” такива хора? Защо, ако въпросните бяха редовни, щяха да бъдат задържани всичките 20 човека, докато на място дойдат полицейски автомобили да ги отведат (23.11.2015г.)? Или други двама, на които пред нас, по време на проверка, заради това, че нямат “картончета” казаха ”Айде сега с нас горе в ДАБ”(26.11.2015г)?

Или онази мащабна полицейска акция, продължила повече от 3 часа, преди близо 2 месеца, когато под терасите ни полицай каза “там има поне 100 човека”, сочейки горичката в близост. След което дойдоха многобройни Ваши служители и вадейки по един, по двама от въпросната горичка напълниха един голям полицейски бус и няколко патрулки. Накрая влязоха с полицейско куче и откриха още двама или трима (29.10.2015г.).

Защо, ако тези хора имаха документи щяха пред очите ни да ги разпитват откъде идват? “АфгАнистан? ПАкистан? Сирия?” Проверихте ли, г-жо министър, колко човека са заведени в центъра в Бусманци? Там, доколкото ни е известно се водят “нелегалните” И какъв процент от тях са закарани именно от служители на 6-то РПУ, в чийто район е блока ни? Колко човека са предадени към Дирекция “Миграция” от същото РПУ? Капацитетът на този Регистрационно Приемателен Център в “Овча купел”, ако не се лъжем, е 800 човека.

“Центърът в момента не е пълен”. Напълно сме съгласни, Това е видимо и с просто око. Чудим се тогава, каква ли вълшебна техология притежават служителите там? Или пък самите настанени в него са с вродени свръхестествени дарби -  да се клонират?!?  Защото пред очите ни, през последните месеци няколко стотици се “изнесоха” оттук. Изнесоха се с прословутите си ранички на гърба, качвайки се по най-експедитивния начин в тъмното в някой транспортен бус  или в багажника на миниван, който може да побере 15 човека. Защо ли не ни се вярва, че човек с напълно редовни документи ще избере точно този начин на придвижване?

 

Не знаем каква точно е истината. Няма как и да знаем цялата истина. Вие, г-жо Бъчварова със сигурност я знаете много по-добре от нас. Ние казваме само това, което виждаме с очите си.

 

Не знаем и каква беше целта на това НЕказване на истината. И сме силно притеснени, че Вие, г-жо министър, спестихте голяма част от нея на избирателите си. Притеснени сме от чувството за безнаказаност, което с изказването си затвърждавате у т.нар. “превозвачи”.  Които без никакви притеснения от наличието на хора наоколо питат “Как е днес? Има ли за извозване? Вчера бяха 207 човека.”

Чудим се какво би Ви провокирало да погледнете сериозно на ситуацията около блока ни. И да ни кажете в очите цялата истина. Официално.

Нови писмени сигнали? Мирен протест? Или гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстното?

Ние, аз и моите съседи сме тук, г-жо Бъчварова.И…“(НЕ)живеем спокойно… не вярвате ли Вие? Елате ни на гости!”

С Уважение:
Живущи в блока, находящ се на адрес:
София, Овча купел
Ул. Маестро Кънев 78
(при поискване ще предоставим подписка с имената)"


От категорията

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Хекимян: Влюбих се в духа на София, знам какво искат софиянци

Хекимян: Влюбих се в духа на София, знам какво искат софиянци-Hekimyan--Vlyubih-se-v-duha-na-Sofiya--znam-kakvo-iskat-sofiyantsi_1695879094.jpg

Имам увереността, че познавам проблемите на София, казусите на града, знам ...

28 септ. 2023 | 08:30

Еврокомисар Илиана Иванова идва на първа визита в България

Еврокомисар Илиана Иванова идва на първа визита в България-Iliyana-Ivanova--Shte-dam-nay-dobroto-ot-sebe-si-Balgariya-da-prodalzhi-da-bade-dostoyno-predstavena-v-EK_1687977567.jpg

Тя ще се срещне с премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните ...

28 септ. 2023 | 08:26

Най-важното

Икономическата комисия реши вчера дерогацията да отпадне от 1 октомври догодина

Депутатите решават дали да отложат с 1 година прекратяването на дерогацията на "Лукойл"

Депутатите решават дали да отложат с 1 година прекратяването на дерогацията на "Лукойл"-Parlamentat-prie-na-vtoro-chetene-promeni-v-Zakona-za-dostap-do-obshtestvena-informatsiya-Snimka-BTA_1694788750.jpg

Министър Богдан Богданов предупреди за скок на горивата и за дефицит, ако без ...

28 септ. 2023 | 08:04

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Това не е окончателното решение, тъй като предстои промените да бъдат гласувани в пленарната зала

Икономическата комисия: "Лукойл" ще може да работи с руски нефт още една година

Икономическата комисия: "Лукойл" ще може да работи с руски нефт още една година-Masovi-sakrashteniya-na-rabotnitsi-podgotvya-ruskata-kompaniya--Balkani--koyato-raboti-na-teritoriyata-na--Lukoyl-Neftohim-Burgas-_1671456724.jpg

Предложението бе припознато от Йордан Цонев от ДПС, като той уточни, че идеята ...

27 септ. 2023 | 18:02

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Хибридчиците добре са го подбрали, определено се прицелват дългосрочно!

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11