Стотици българи на опашка, за да зърнат тефтерчето на Левски в Народната библиотека

Проф. Стоян Денчев представи уникалната тематична изложба „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи … Зависи от нашите собствени сили“,

Стотици българи на опашка, за да зърнат тефтерчето на Левски в Народната библиотека

10102 | 16 юли 2017 | 16:21

За съжаление негативно впечатление на присъстващите стотици граждани от София и страната направи отсъствието на висши представители на държавното управление.

Стотици българи на опашка, за да зърнат тефтерчето на Левски в Народната библиотека-1500212086.jpgСтотици българи на опашка, за да зърнат тефтерчето на Левски в Народната библиотека-1500212659.jpgСтотици българи на опашка, за да зърнат тефтерчето на Левски в Народната библиотека-1500212558.jpgДоц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека представи електронното издание на Тефтерчето на Левски-1500212468.jpgСтотици българи разглеждат уникалната тематична изложба „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи … Зависи от нашите собствени сили“-1500212376.jpg

Като част от официалната програма за честванията на 180 години от рождението на Васил Левски, днес, в деня на отворените врати на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, се състояха няколко много важни събития.

 

За съжаление негативно впечатление на присъстващите стотици граждани от София и страната направи отсъствието на висши представители на държавното управление. В Народната библиотека действително не присъстваха нито президента на Републиката, нито председателя на Народното събрание, нито министър-председателя, нито вицепрезидента, нито министъра на културата, нито министъра на образованието и науката.

Ако ставаше въпрос за някакво ординарно събитие, това би било оправдано, но тук става въпрос за Левски !!!!!

Сигурно държавните мъже и жени имат други, по-важни ангажименти, но тук е мястото на единния държавен протокол, който да координира тяхната заетост и да осигури поне един от тях да в Националната библиотека - храм на българската духовност. Може би държавниците присъстваха виртуално, защото от тяхно име бяха прочетени приветствия от президента, министър-председателя и министъра на културата.

Точно в 11.00 часа доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека откри тържеството. Тя подчерта, че днешния ден е белязан с представянето пред широката общественост на няколко уникални събития. На първо място е изложения в специална витрина оригинал на ТЕФТЕРЧЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, което някои с право наричат българската Библия. Доц. Александрова представи и електронното издание на Тефтерчето. Тя предостави думата за встъпително слово на г-н Васил Василев, председател на общонародния комитет „Васил Левски“.

 

Със светнали очи и усмивки десетки споделяха, че това е реликва, не само защото може да струва повече от всичко, а защото е на велик човек, на нашия герой, на нашето знаме. За всички посетители не само неговото тефтерче е ценно, а и всяко нещо, което е свързано с личността му. Всички бяха категорични, че и днес имаме нужда от човек като Васил Левски, за да ни вдъхне сила, да ни обедини и да бъдем отново силния народ, който е оцелял през вековете.

Развълнуваните посетители признаха, че Левски е събирателен образ на всичко най-хубаво в България. Най-емблематичната личност в нашата история, която ни кара да свеждаме глави и с гордост и възхищение да си спомняме за делата му.

 

Писателят Антон Дончев говори за най-новото издание на биографичната книга на Захари Стоянов за Васил Левски. По същия повод изказване направи и известният български езиковед - академик Михаил Виденов. Кратко експозе на тема „Левски и нашето съвремие“ изнесе академик Константин Косев.

Последното събитие от днешния тържествен ден беше представено от проф. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Става въпрос за уникалната тематична изложба „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи … Зависи от нашите собствени сили“, посветена на Васил Левски и неговите европейски измерения. В рамките на 15 табла са показани редки фотоси и специализирана информация от фондовете на Националната библиотека, на Националния исторически музей и от Националния военно-исторически музей.

По този повод проф. Денчев изтъкна доброто взаимодействие между основните разработчици на изложбата – специалисти от УниБИТ и представителите на останалите участници – НБКМ, НИМ, НВИМ и СУ „Кл. Охридски“, като подчерта особената роля на проф. Пламен Митев, основен консултант на тази изложба. Проф. Денчев уведоми участниците в тържеството, че изложбата ще бъде преведена на английски език и до края на юбилейната година ще „посети“ Букурещ, Белград, Париж, Виена и Женева.

В допълнение към изложбата проф. Стоян Денчев представи и юбилейното издание на вестник „За Буквите – О Писменехь“, посветен изцяло на 180-та годишнина от Рождението на Апостола на българската свобода.

След края на представянията беше впечатлявощо да се наблюдава както неподправения интерес към изложбата, така и желанието на присъстващите да се сдобият с екземпляр от уникалното издание „За Буквите – ОПисменехь“, както и екземпляр от най-новото издание на книгата на Захари Стоянов.

В един миг стотици, присъстващи на тържеството граждани, като по команда се подредиха тихо и кротко по няколко, в опашка, дълга повече от 100 метра за да видят от няколко сантиметра разстояние и да се поклонят пред ТЕФТЕРЧЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ.

 


От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Татяна Дончева: В партията на Слави хората се водят от команди, нямат собствена воля

-1510992920.jpg

Политик от фейсбук и екран може да се прави във фантастични филми, но не и на ...

9 май 2021 | 11:03

Зарков: Резултатът от 45-то НС е доста скромен, трябва да предотвратим тежката политическа криза

-1620192885.png

Този Изборен кодекс не атакува основните проблеми – какви са избирателните ...

9 май 2021 | 10:59

Даниел Митов: Какво значи корупция на ГЕРБ? Общи приказки! Слави щял да ни изчегърта! Как?

-1614840919.png

Светослав Илчовски казал неща, които не са верни – че Миню Стайков е човекът, ...

9 май 2021 | 10:45