Нашата кауза е България - на това е посветена тазгодишната Бузлуджа, категоричен е депутатът социалист

Стоян Мирчев: "Визия за България" е алтернатива, не просто надежда

11661 | 27 юли 2018 | 08:25

Младежи ГЕРБ искали да дойдат на форума на Младежкото обединение на БСП? Политическа фантастика! Срещата, организирана от БСП, е визия за дебат за леви политики, какво ще правят на такъв дебат от една дясно-популистка партия?


- Младежи ГЕРБ искат да отидат на младежката среща на БСП. Как оценявате тази заявка, направена лично от лидера на МГЕРБ Георг Георгиев, г-н Мирчев? Да не би да прелюдия към бъдеща коалиция БСП – ГЕРБ?

- За съжаление, тази заявка звучи твърде несериозно. Господин Георгиев сега е част от изпълнителната власт. Той има пряката възможност да формулира адектватни младежки политики. Но неспособността на МГЕРБ и г-н зам. министъра ги принуждават да водят неадекватен ПР. Още по трагичното е, че не може да осъзнае елементарния факт, че срещата организирана от БСП е визия за дебат за леви политики. Какво ще правят на такъв дебат от една дясно-популистка партия? Така опитът им за ПР може да се изтълкува като опит МГЕРБ да се превърнат в идеологическа алтернатива на самата партия-майка ГЕРБ. Това е колкото комично, толкова и трагично.

Факт е, че днес единствено БСП може да стане алтернатива на ГЕРБ. Така че горното предложение е от сферата на политическата фантастика.

 

- Възможно ли е сътрудничество между БСП и ГЕРБ? И, ако е възможно - с коя част от ГЕРБ – на Цветанов или на Борисов, ако използвам собствените ви думи в едно интервю пред БНР, в което заявявате, че единият държи изпълнителната власт, другият – парламентарната.

- С личности, които са пряко виновни за тежкото състояние на държавата ни, аз не виждам как може да си сътрудничим.

Все пак това са главните отговорници за задълбочаващата се демографска катастрофа и липсата на мерки за справяне с този проблем. Тук можем да обърнем внимание и на изводите в доклада на Американския департамент за корупция по-високите етажи на властта, а точно тези господа ги обитават. За задълбочаващите се проблеми в здравеопазването и образованието. За засилващото се крайно неравенство по регионите в България, обезлюдяването на не малко от тях.

Да си сътрудничиш с тези двамата, а те персонифицират партията и властта на ГЕРБ, означава да танцуваш с дявола. Ние искаме да сме алтернатива на всичко гореописано. Ние сме алтернативата за доброто на България.

А и тук съм длъжен да спомена още един довод за принципна невъзможност за сътрудничество. Това е принципното разминаване в политиките. Имало е отделни случаи и в това Народно събрание да подкрепим заедно едно или друго решение. Но това са малкото изключения, които потвърждават правилото.

 

- Работа на всяка партия е да се възползва от ситуацията, която й предлага политическият момент. Как БСП ще използва напрежението в управляващата коалиция, предизвикано от публичните караници в малкия коалиционен партньор на ГЕРБ – Обединени патриоти?

- Когато не се създават коалиции на принципна основа и зад добре обмислени политики, а на базата само на лични и преди всичко финансови интереси, се стига до сегашната реалност в управляващото мнозинство. Но не мисля, че е работа на БСП да се занимава със „семейните“ проблеми на псевдопатриотите. Днес ситуацията дава една друга възможност. А именно да покажем истинското безпринципно лице на управляващите, лишено от полезни политики за хората. Но и да продължим по-нататък - да докажем на практика в управлението на държавата, че ние искаме и можем да сме истинска алтернатива за благото на страната ни.

Затова и предлагаме на обществото нашата „Визия за България“. Очаквам тя да бъде обсъдена и доразвита, и после да се превърне в един граждански договор между нас и народа. Вече отворихме процес на дискусия, нека тя бъде дописана, доработена, където трябва редактирана - с всеки, който е готов да участва в този разговор: Каква България искаме? Как да го направим?

Преди дни с "Визията" ние поставихме основата с нашите предожения, дадохме насоки за разговора. Поставихме едно начало, за правене на политика заедно с хората. За взимане на общо решение. Разбира се през профила на нашата лява същност. Примери за това са: достъпно здравеопазване за всички, да спрем деградацията в образованието, една нова по-справедлива данъчна система, която да е в подкрепа на 90% от българите.

 

- На какво ще бъде посветена тазгодишната Бузлуджа? На евроизборите догодина, на стягане на редиците за евентуални предсрочни парламентарни избори или на нещо друго?

- За по-добър живот. За това, че нашата кауза е България. За това, че не може да се продължава по досегашния ГЕРБерски път.

 

- Ако трябва да обясните с няколко думи на събралите се на Историческата поляна проекта „Визия за България“, кои ще бъдат тези думи?

- Трудно е да предлагаш конкретно нов път за развитие на държавата с няколко думи. Дори е невъзможно да го направиш, когато става въпрос за смяна на една опорочена обществена и политическа система като цяло, за демонтиране на паралелната държава. Нека пак да кажа, че "Визията" е основа на една реална политическа алтернатива, тя не е просто надежда. Не бива да е само това.

В нея има няколко принципно нови неща, свързани с връщането на държавата във важните сектори на икономиката и в социалните инфраструктури, за преодоляване на регионалните крещящи дисбаланси и връщане към стратегическо планиране в икономиката, ясното поставяне на въпроса за демографската катастрофа, в която вече наистина затънахме дълбоко, както и за смелото позициониране на България в международната политика - на първо място в Европейския съюз, по-близо до Вишеградската четворка, с геостратегическо балансиране на българската политика, с ясен отказ от джендър идеологията и отказ да ратифицираме Истанбулската конвенция.

 

- Според вас как ще се отрази на електората на БСП поредния идеологически завой, който прави партията – този път в посока повече национализъм и консерватизъм? Този електорат преживя прехода от тоталитарна комунистическа партия в социалистическа.

- Нашата партия е колективен организъм и тук не става въпрос за рязък завой или изкуствена трансформация. Проблемите в обществото ни, както и в Европа като цяло, вълнуват всеки от нас. Докато ни натрапваха някакви ценности, ние изгубихме и подтиснахме истинските човешки и хуманни ценности. Не е правилно днес да говорим за национализъм или консерватизъм, а по-скоро за реализъм. Ние сме стар народ и като такъв имаме своите уникални особености. Имаме ценности и културни кодове, които са вплетени дълбоко в ДНК-то ни. От друга страна, сме пословично търпелива нация. И именно днес, когато националните ни ценности и човешките ни разбирания са застрашени, се събуждат и защитните реакции в обществото ни. Затова и не може да говорим за изкуствен идеологически завой. Това мнение не съм го чувал само сред нашите симпатизанти, но и сред много хора, които не бих определил, като симпатизиращи на БСП!

Преди да се числим към едно или друго политическо семейство, към една или друга идеология, сме българи, а преди това сме живи хора! Всичко в политиката и идеологията, което противоречи на това, рано или късно бива преодолявано. Днес в България настъпи такъв момент. Нацията се събужда, за да се самосъхрани. Патриотизмът става нещо модерно. Национализмът може да бъде мислене не само като негативни ексцесии, но и като едно здраво народно чувство за самоуважение и самозащита. Това е завоят днес в Европа, а вече става и в България.

 

 

 


От категорията

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10