Стоян Мирчев: На 1 февруари Радев нанесе тежък емоционален удар на левите хора

Не съм си позволявал досега остри думи срещу президента, въпреки многото поводи, които е давал, казва социалистът

С. Мирчев: Щеше ли да бъде преизбран Радев, ако преди година се бе поклонил на жертвите на комунизма

15079 | 2 февр. 2022 | 17:05

Действието на Радев на 1 февруари за левите хора, особено за членовете на БСП, е един тежък емоционален удар върху това, което им беше казано – че те няма да бъдат предадени. А той ги предаде


"Лицемер си ти, лицемер си и то голям!"
Този остър коментар написа във Фейсбук бившият депутат от БСП Стоян Мирчев по повод почитта, която отдаде президентът Румен Радев пред паметника на жертвите на комунизма.

 

- Защо е толкова остър към президента Радев вашият пост във Фейсбук, г-н Мирчев? Не трябва ли да има помирение?
- Имам един личен мотив и един принципен мотив за това.
Личният мотив. Повечето хора познават известния ми дядо проф. Стоян Михайлов, но аз имам и още един дядо. На 17 години той бива гонен от тогавашната власт, говорим за времето преди 1944 г. Хванати са с негов приятел и заведени в Районното, той успява да избяга, но неговият приятел е пребит до смърт. Става дума за деца, които нямат 18 години. След това – и по тази причина, и заради убежденията си, той става партизанин и се бори срещу фашистите в България. Има издадена смъртна присъда, загубва много от своите приятели. Аз съм запознат с тази част от историята на България. Всички знаем за ястребинчетата, как са били убивани, как се е взимала награда от по 50 000 лева за отрязана глава на партизанин.

Не трябва да забравяме и Гарнизонното стрелбище в София, където е унищожена част от цвета на нацията. Тук говорим за ген. Заимов, за Вапцаров, за Антон Попов. Това е фашистката чистка, която е била в България. И от 30 години насам определени кръгове у нас се опитват да променят историческата памет на нацията и да кажат, че не е имало фашизъм в България. А фашизъм в България е имало. Това е личната предпоставка, която ме подтикна да реагирам на сведената глава на президента Радев.
А когато говорим по-общо за вината, наистина трябва да има едно смирение, едно обединение, защото вероятно са пострадали и много хора след 1944 г., които не са имали вина. Разбира се, част от тези убийци, за които говорихме преди малко, и те са понесли своите вини. Но когато искаш да обединяваш нацията, не е ли редно да отидеш на паметниците на първите жертви? Да отидеш на Паметника на ястребинчетата, да поднесеш цветя, после да отидеш на Гарнизонното стрелбище и после да отидеш на другия паметник пред НДК, къде бе вчера президентът. И тогава ше имаш лице да кажеш – ето, аз искам да помиря нашата нация. Той не направи тези ходове.

- Може би президентът ще отиде на тези паметници, които изброявате, просто датата 1 февруари е по-рано?
- Първо трябваше да отиде там, защото събитията, които са се случили преди 1944 г. са довели до събитията след 1944 г. и т.нар. Народен съд. Просто трябва да спазваш чисто времевите събития, за да няма обидени, както се случи сега.

И друго важно нещо трябва да изтъкнем, защото през последните 30 години в България твърди, че за Народния съд са виновни комунистите. Г-н Радев се води натовски генерал и искам да припомня - до 1947 г. в България действа Съюзническа контролна комисия. Тя е съставена от членове на всички държави, победителки във Втората световна война. Условиято за създаване на Народния съд е поставено на България именно като държава, загубила от Съюзническите сили - като държава, победена във Втората световна война. Тези народни съдилища ги има в цяла Европа.  Самият Чърчил е искал много по-тежки наказания на всички, свързани с фашисткия режим, включително и в България. Тук говорим за една престъпност, която е обявена за такава от Съюзническите сили, между които са и САЩ, и Великобритания. Трябва да се гледат тези факти, когато ходиш да се поклоняваш на един или друг паметник.

- Твърдите, че Радев е лицемер. Защо?
- Защото той каза преди време, че никога няма да предаде левите хора. Левите избиратели в своята същност над 90% са антифашисти. Затова неговото действие на 1 февруари точно за левите хора, особено за членовете на БСП, е един тежък емоционален удар върху това, което им беше казано – че те няма да бъдат предадени. Аз лично се почувствах предаден като един ляв човек, член на БСП, който никога не си е позволявал остри думи срещу президента, въпреки многото събития от последните години, които са давали повод за такова нещо.

- Радев беше критикуван 5 години, че отсъства от този паметник на 1 февруари, не смятате ли, че просто направи стъпка към помирение?
- Не помня миналата година да е отишъл на другите два паметника, които са символ на жертвите на фашизма в България. Искам още едно нещо да кажа в подкрепа на думите си за лицемерието.

Според вас той щеше ли да бъде преизбран или поне с такава голяма разлика, ако на миналия 1 февруари беше направил това нещо? Дали всичките тези леви хора, които вярваха в него, щяха да отидат да гласуват на 14 и на 21 ноември. Защо Радев не се поклони на този паметник миналата година?

 

 


От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10