Аз не подкрепих прекия избор, но смятам, че партията върви в правилна посока, казва той

Стоян Мирчев: Политиците трябва да започнат да говорят ясно. Така постъпи Нинова на конгреса!

10888 | 31 окт. 2017 | 16:04

Прекият избор изглежда по-демократичен, но това ще бъде така, ако структурите са в добро организационно състояние и се знае точният членски състав, смята депутатът от „БСП за България“


- В каква кондиция е БСП след конгреса, който бе проведен в събота, г-н Мирчев?
- БСП е в относително добра кондиция. Поставихме новите си цели и започваме да ги преследваме.

- За първи път обаче лидер на БСП говори толкова откровено за несъгласните с линията на ръководството на партията, половината доклад бе посветен на това. Имаше и прекалено много „аз“ в словото й. Това не създава ли разделение?
- Да казваш истината така, както я виждаш, е голям позитив. Реалността в политиката е такава, че винаги нещо остава недоизяснено. Това дразни хората. Може би е дошло време да си казваме нещата такива, каквито са. Особено предвид реалностите в България – тежкото икономическо състояние на държавата. Ние, политиците, трябва да започнем да говорим ясно. Това се случи и на конгреса през погледа на председателя.

- Корнелия Нинова обаче поиска конгресът да бъде свикан на сесия, за да се приеме алтернативният бюджет на БСП и, за да се приеме документ, свързан с председателството. Докладът на председателят затъмни точно тези две теми, нещо повече – след него голяма част от делегатите излязоха от залата и следващите докладчици – Сергей Станишев и Драгомир Стойнев говориха пред полупълна зала.
- Не бих го определил така. Винаги след доклада на председателя има хора, които излизат от залата. Но по-голямата част от делегатите бяха вътре. След встъпителния доклад на председателят конгресът започна изцяло да се занимава с тези два документа. Чисто времево – конгресът започна в 11 ч и свърши към шест, само два часа от това време не са били свързани с тези два документа.

- Факт е обаче, че след събота всички коментират състоянието на БСП, а не тези два документа.
- Това е естествено, винаги е било така. За вашите колеги са по-интересни скандалите и търканията, а не документите. Но това е типично за българската политика и за отразяването на българската политика. Аз съм народен представител втори мандат. Има дебати по същество, които са важни и трябва да стигнат до хората, но те не се отразяват така, както, ако за две минути някой колега се скара с друг.

- Скандали или спор за политика имаше на конгреса?
- На конгреса скандали нямаше, имаше спор за политики! Това е рядкост за родната политическа реалност, в началото имаше желание да се вкарат и други точки в дневния ред, но това не се случи. Съсредоточихме се върху документите, с които искаме да покажем алтернатива. Това, което предлагаме на хората. Алтернативният бюджет, който предлагаме, не е един бюджет за 2018 г. това е алтернативен начин за правене на политики. Искаме да дадем на хората възможност да избират друг начин за развитие на България. Много са малко българите, може би са под 5%, които казват - „Да, преходът беше успешен“.

- Темата, която проф. Ваня Добрева не успя да вкара в дневния ред на конгреса, бе за начина, по който се избира председателя. Дали да се избира на конгрес, както е било досега, или това да става пряко от партията, каквито са промените в устава. Този спор ще продължи ли?
- Този спор ще продължи. Аз съм от хората, които не са убедени в това, че в момента партията е в състояние да избира пряко председателя си.

- Защо? Защото това ще доведе до вождизъм, както твърдят много от критиците на тази поправка в устава?
- Не. Припомням, че на конгреса бе решено да има специален пленум, посветен на организационни въпроси. Трябва да стегнем организациите, да знаем точно колко сме. Без да направим това, прекият избор на председателя от цялата партия би бил по-скоро вреден. Прекият избор изглежда по-демократичен, но това ще бъде така, ако структурите са в добро организационно състояние и се знае точният членски състав.

- Според вас как ще постъпят деветимата несъгласни с линията на ръководството на партията? Конгресът показа, че срещат подкрепа сред една четвърт от делегатите.
- Не мога да говоря от тяхно име. Другарите имат право да изразяват мнението си по начин, който намират за правилен. Аз намирам за малко силно това разделение на деветимата и останалите. Въпрос на политика е. Ето, аз също не съм съгласен с прекия избор, но от друга страна смятам, че в момента партията върви в правилна посока. Нещата не са толкова прости. Важното е да започнем да говорим за същността на нещата, а не за личността.

- Болезнена ли е смяната на поколенията в БСП?
- За някои, сигурно е болезнена, за други пък е възможност за реализация. Поколенията се сменят, но в случая нещата като че ли станаха не толкова по естествен път.

- Как се възприема от самата партия? Редовите социалисти как приемат тази смяна?
- Част от тях я приемат, друга – не, защото в партията има различни поколения. Естествено е, че за поколението, което е по-дълго в активната политика, това не е приятен ход. От друга страна, за младото поколение това е положителен ход, защото му дава шанс.

- Какъв ефект имаше върху партията този ход? Засили ли притокът на млади хора в нея, каквато бе целта?
- 46 човека от парламентарната група са нови лица. Около 40% е подмладяването на партията, този процес тръгна. Но привличането на млади хора не зависи само от това да обявиш, че им даваш предимство. Младите хора в днешно време искат да видят делата, искат да видят какво реално може да се направи от това, което ние казваме като партия и заявяваме готовност да променим. Според мен тук бе ключовият момент в този конгрес. От опозиция, която изказва различно мнение, ние дадохме заявка, че сме единствената алтернатива. И успеем ли да докажем, че сме тази алтернатива, това би привлякло млади хора.

- Как БСП ще доказва, че е алтернатива?
- Чрез политиките си, чрез алтернативния бюджет, който представихме на конгреса. Трябва веднъж завинаги да скъсаме с практиката да се говори, че нещата вървят добре, а реално да не е така. Ще дам един пример – от ГЕРБ се тупат в гърдите, че държавата върви напред, че статистиката показва нарастване, но в същото време населението живее в тежки условия. Как оцелява един пенсионер с 200 лв. пенсия? Толкова е минималната пенсия, а около 40% от българското население живее близо или под прага на бедността. 40%! Демографската катастрофа е стряскаща! Топим се не от хубаво!

- За какво ще бъде вотът на недоверие, който ще поиска БСП?
- За мен лично една от темите, които би трябвало да обсъдим, е здравеопазването. Вижте какви скандали стават особено в последните дни. В образованието, въпреки че се вдига бюджетът за средно образование, във вторник излезе информация в медиите, че ще загубим голяма част от парите за наука. Ние отдавна предупреждаваме за това, още от правителството „Борисов 2“. Темите могат да бъдат много, но трябва да ги обсъдим в парламентарната група и да вземем решение.

- Къде ще търсите съюзници, за да може да успее този вот? Простата аритметика сочи, че правителството се крепи на 4 гласа.
- Да, и г-н Главчев беше избран с 4 гласа „за“ повече, отколкото „против“. Ще търсим сред тези сто двадесет и няколко депутати, които подкрепят правителството сега, онези, които реално чуват какво се случва, а не просто натискат на копчета.


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06