Аз не подкрепих прекия избор, но смятам, че партията върви в правилна посока, казва той

Стоян Мирчев: Политиците трябва да започнат да говорят ясно. Така постъпи Нинова на конгреса!

11215 | 31 окт. 2017 | 16:04

Прекият избор изглежда по-демократичен, но това ще бъде така, ако структурите са в добро организационно състояние и се знае точният членски състав, смята депутатът от „БСП за България“


- В каква кондиция е БСП след конгреса, който бе проведен в събота, г-н Мирчев?
- БСП е в относително добра кондиция. Поставихме новите си цели и започваме да ги преследваме.

- За първи път обаче лидер на БСП говори толкова откровено за несъгласните с линията на ръководството на партията, половината доклад бе посветен на това. Имаше и прекалено много „аз“ в словото й. Това не създава ли разделение?
- Да казваш истината така, както я виждаш, е голям позитив. Реалността в политиката е такава, че винаги нещо остава недоизяснено. Това дразни хората. Може би е дошло време да си казваме нещата такива, каквито са. Особено предвид реалностите в България – тежкото икономическо състояние на държавата. Ние, политиците, трябва да започнем да говорим ясно. Това се случи и на конгреса през погледа на председателя.

- Корнелия Нинова обаче поиска конгресът да бъде свикан на сесия, за да се приеме алтернативният бюджет на БСП и, за да се приеме документ, свързан с председателството. Докладът на председателят затъмни точно тези две теми, нещо повече – след него голяма част от делегатите излязоха от залата и следващите докладчици – Сергей Станишев и Драгомир Стойнев говориха пред полупълна зала.
- Не бих го определил така. Винаги след доклада на председателя има хора, които излизат от залата. Но по-голямата част от делегатите бяха вътре. След встъпителния доклад на председателят конгресът започна изцяло да се занимава с тези два документа. Чисто времево – конгресът започна в 11 ч и свърши към шест, само два часа от това време не са били свързани с тези два документа.

- Факт е обаче, че след събота всички коментират състоянието на БСП, а не тези два документа.
- Това е естествено, винаги е било така. За вашите колеги са по-интересни скандалите и търканията, а не документите. Но това е типично за българската политика и за отразяването на българската политика. Аз съм народен представител втори мандат. Има дебати по същество, които са важни и трябва да стигнат до хората, но те не се отразяват така, както, ако за две минути някой колега се скара с друг.

- Скандали или спор за политика имаше на конгреса?
- На конгреса скандали нямаше, имаше спор за политики! Това е рядкост за родната политическа реалност, в началото имаше желание да се вкарат и други точки в дневния ред, но това не се случи. Съсредоточихме се върху документите, с които искаме да покажем алтернатива. Това, което предлагаме на хората. Алтернативният бюджет, който предлагаме, не е един бюджет за 2018 г. това е алтернативен начин за правене на политики. Искаме да дадем на хората възможност да избират друг начин за развитие на България. Много са малко българите, може би са под 5%, които казват - „Да, преходът беше успешен“.

- Темата, която проф. Ваня Добрева не успя да вкара в дневния ред на конгреса, бе за начина, по който се избира председателя. Дали да се избира на конгрес, както е било досега, или това да става пряко от партията, каквито са промените в устава. Този спор ще продължи ли?
- Този спор ще продължи. Аз съм от хората, които не са убедени в това, че в момента партията е в състояние да избира пряко председателя си.

- Защо? Защото това ще доведе до вождизъм, както твърдят много от критиците на тази поправка в устава?
- Не. Припомням, че на конгреса бе решено да има специален пленум, посветен на организационни въпроси. Трябва да стегнем организациите, да знаем точно колко сме. Без да направим това, прекият избор на председателя от цялата партия би бил по-скоро вреден. Прекият избор изглежда по-демократичен, но това ще бъде така, ако структурите са в добро организационно състояние и се знае точният членски състав.

- Според вас как ще постъпят деветимата несъгласни с линията на ръководството на партията? Конгресът показа, че срещат подкрепа сред една четвърт от делегатите.
- Не мога да говоря от тяхно име. Другарите имат право да изразяват мнението си по начин, който намират за правилен. Аз намирам за малко силно това разделение на деветимата и останалите. Въпрос на политика е. Ето, аз също не съм съгласен с прекия избор, но от друга страна смятам, че в момента партията върви в правилна посока. Нещата не са толкова прости. Важното е да започнем да говорим за същността на нещата, а не за личността.

- Болезнена ли е смяната на поколенията в БСП?
- За някои, сигурно е болезнена, за други пък е възможност за реализация. Поколенията се сменят, но в случая нещата като че ли станаха не толкова по естествен път.

- Как се възприема от самата партия? Редовите социалисти как приемат тази смяна?
- Част от тях я приемат, друга – не, защото в партията има различни поколения. Естествено е, че за поколението, което е по-дълго в активната политика, това не е приятен ход. От друга страна, за младото поколение това е положителен ход, защото му дава шанс.

- Какъв ефект имаше върху партията този ход? Засили ли притокът на млади хора в нея, каквато бе целта?
- 46 човека от парламентарната група са нови лица. Около 40% е подмладяването на партията, този процес тръгна. Но привличането на млади хора не зависи само от това да обявиш, че им даваш предимство. Младите хора в днешно време искат да видят делата, искат да видят какво реално може да се направи от това, което ние казваме като партия и заявяваме готовност да променим. Според мен тук бе ключовият момент в този конгрес. От опозиция, която изказва различно мнение, ние дадохме заявка, че сме единствената алтернатива. И успеем ли да докажем, че сме тази алтернатива, това би привлякло млади хора.

- Как БСП ще доказва, че е алтернатива?
- Чрез политиките си, чрез алтернативния бюджет, който представихме на конгреса. Трябва веднъж завинаги да скъсаме с практиката да се говори, че нещата вървят добре, а реално да не е така. Ще дам един пример – от ГЕРБ се тупат в гърдите, че държавата върви напред, че статистиката показва нарастване, но в същото време населението живее в тежки условия. Как оцелява един пенсионер с 200 лв. пенсия? Толкова е минималната пенсия, а около 40% от българското население живее близо или под прага на бедността. 40%! Демографската катастрофа е стряскаща! Топим се не от хубаво!

- За какво ще бъде вотът на недоверие, който ще поиска БСП?
- За мен лично една от темите, които би трябвало да обсъдим, е здравеопазването. Вижте какви скандали стават особено в последните дни. В образованието, въпреки че се вдига бюджетът за средно образование, във вторник излезе информация в медиите, че ще загубим голяма част от парите за наука. Ние отдавна предупреждаваме за това, още от правителството „Борисов 2“. Темите могат да бъдат много, но трябва да ги обсъдим в парламентарната група и да вземем решение.

- Къде ще търсите съюзници, за да може да успее този вот? Простата аритметика сочи, че правителството се крепи на 4 гласа.
- Да, и г-н Главчев беше избран с 4 гласа „за“ повече, отколкото „против“. Ще търсим сред тези сто двадесет и няколко депутати, които подкрепят правителството сега, онези, които реално чуват какво се случва, а не просто натискат на копчета.


От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25