Учудващо е вицепремиери да търсят от опозицията подкрепа за „свои“ закони. Още по-учудващо е, че никой не се учудва

Странни неща стават в държавата на Борисов, а той дори не е ядосан

34325 | 10 май 2018 | 14:53

Когато Беров и Орешарски търсеха плаващи мнозинства за всеки законопроект на кабинета си, това излъчваше нестабилност. Днес всичко е стабилно. Валери Симеонов го казва


Нещо странно става в държавата. Права е Корнелия Нинова, която направи тази оценка, след като разговаря с Валери Симеонов в парламента. Странно и необичайно е вицепремиер, лидер на партия от управляващото мнозинство, да търси подкрепа за законопроектите, които смята за важни, от опозицията.

Но точно това прави Валери Симеонов. А преди него същото направи Красимир Каракачанов. Също вицепремиер, също лидер на партия (ВМРО) от Обединени патриоти. Които пък управляват заедно с ГЕРБ.

 

Тук не става дума да бъдат критикувани Каракачанов и Симеонов.

Постъпките им обаче вадят на показ неща, които една управляващата коалиция сигурно би предпочела да скрие.

Като това, че там нещо скърца, дотам скърца, че вече трудно върви.

 

Да припомним какъв е редът, който предполагат конституцията и законите в нашата демократична и правова държава, за да стане ясно какво не е наред.

След проведени парламентарни избори се съставя правителство, което има зад себе си мнозинство от 50% плюс един от народните представители. Това правителство излиза с програма за управление, която реализира чрез законопроектите, които внася за разглеждане в Народното събрание. Ако някой ключов законопроект не мине, има основание да се мисли, че правителството не е стабилно и дори да се предполага, че на хоризонта са се задали предсрочни избори.

 

Сега очевидно не е така. Кой иска избори? Съмнявам се дори, че БСП ги иска, въпреки лозунгите за оставка на кабинета на първомайския митинг.

Самият Симеонов е категоричен – управлението е стабилно. Но така, както е стабилно, той и Каракачанов търсят плаващи мнозинства за „своите“ законопроекти. Не за един и два, стигат за мини управленска програма (по думите на Нинова).

 

Наистина е странно или поне досега не се е случвало вицепремиери да обикалят парламента, когато зад гърба на правителството стоят 122 депутати (95 от ГЕРБ и 27 от Обединени патриоти). Кабинетът може да разчита и на гласовете на 12-те депутати от „Воля“, а често и на 25-те на ДПС. В кабинета не си ли говорят? В мнозинството не си ли говорят?

 

Още по-странно е, че премиерът Бойко Борисов, силният човек в държавата от десет години, сякаш не забелязва какво става. Премиерът, който би Стамболов по-продължителност начело на изпълнителната власт, чиято партия не е губила парламентарни избори откакто я има, дори не се възмущава, когато на практика се оспорва една от основните му прерогативи - да диктува дневния ред на държавата чрез законите, изковани под зоркия му взор!

 

Как да не се запита човек колко дълго може да издържи правителство, разчитащо на плаващи мнозинства.

Прецеденти вече има.

Кабинетът на проф. Любен Беров управлява малко повече от година и половина (от 30 декември 1992 г. до 17 октомври 1994 г.). Малко повече от година издържа кабинетът на Пламен Орешарски (от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.).

Но политическата обстановка, при която начело на изпълнителната власт бяха Беров и Орешарски бе коренно различна от сегашната. На първо място и двамата бяха от университетските среди, а не ярки политически фигури, още по-малко, лидери на партии. На второ място, политическите сили, които ги подкрепяха, не се ползваха с категоричното доверие на обществото.

Правителството на Беров изглеждаше встрани от „демократичната“ линия, правителството на Орешарски бе сформирано, като се заобиколи най-голямата партия в парламента – ГЕРБ. Напълно законно, напълно според буквата на конституцията, но не достатъчно редно в очите на мнозинството българи. Иначе защо имаше протести?

Правителството на проф. Беров бе съставено с мандата на ДПС, но управляваше с подкрепата и на БСП. Двете партии имаха заедно 130 народни представители в 36-ото Народно събрание (106 – БСП, 24 – ДПС). Най-голямата политическа сила в него бе СДС, победил „с малко, но завинаги“ по думите на Александър Йорданов.

110-те мандата на сините обаче не осигуриха дълъг живот на кабинета на Филип Димитров, предшестващ този на проф. Беров. Затова сините бяха „контра“ на повечето законопроекти на Любен Беров и, за да минат те, се търсеха плаващи мнозинства, защото социалистите официално не припознаваха кабинета за свой. И имаха основание – повечето министри бяха от средите на десницата, а самият премиер - бивш съветник на президента Желю Желев (основател и пръв председател на СДС).

 

В началото на 90-те години политическите събития се развиваха бурно, кабинетите се сменяха през две години и това бе в реда на нещата. Стабилността не беше на мода.

Сега е друго.

Кабинетът на Пламен Орешарски, излъчен с мандат на БСП, така и не успя да изглежда стабилно. Самото 42-о Народното събрание, което го излъчи, не изглеждаше стабилно. За да работи, всеки ден му трябваше „златният пръст“ на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, защото управляващите партии БСП и ДПС имаха точно 120 депутати (съответно 84 и 36), а ГЕРБ възприе политика на бойкот. 97-ната народни представители на Борисов просто не се регистрираха сутрин, за да може парламентът да работи. При това положение кабинетът „Орешарски“ падна веднага, след като загуби подкрепата на ДПС. И много ясно, че за всеки законопроект се търсеха плаващи мнозинства. Цялостната обстановка в страната бе напрегната, а по улиците на столицата всеки ден имаше протести.

 

Нищо от политическата ситуация и при Беров, и при Орешарски не е налице днес.

Но пак се търсят плаващи мнозинства.

Пита се защо.

Отговор има, но той е доста смущаваш.

Парламентаризмът не е на почит и уважение сред управляващите. Те не търсят решение на възникващите проблеми в неговите механизми. В противен случай биха постъпили така, както постъпиха като премиери първо Симеон Сакскобургготски, а после и Сергей Станишев. Всички законопроекти минаваха през Съвета на коалицията. Там се дискутираха и се изглаждаха спорните моменти с цел постигане на консенсус. Ако този механизъм го нямаше, трудно биха могли да видят бял свят плоският данък и отварянето на досиетата, например.

 

Опитите и в този парламент да се създаде подобен механизъм за изглаждане на спорните проблеми, явно не са успели.

 

Не можем да очакваме промени, ако назначаваме калинки. Призовавам всички министри да идват при мен, ако имат проблеми. Напоследък нямаме диалог с Бойко Борисов. Не сме правили коалиционен съвет от 2 месеца.“ Думите са на вицепремиера Валери Симеонов и са изречени на 20 септември 2017 г. Само шест дни по-късно облаците, надвиснали над правителството, се разпръснаха. Бойко Борисов веднага оправи нещата и обяви пред медиите: „Проведе се коалиционен съвет, защото аз и Валери Симеонов бяхме цяло лято на работа, а другите бяха на почивка и имаше малко напрежение в това отношение. Иначе редовно в понеделник или вторник се събираме и говорим по всички теми.“

Сигурно се събират и говорят, едва ли премиерът лъже. Но след тези коалиционнни съвети няма пресконференции. Никой не знае и къде заседават.

И затова не е странно, че на 24 януари 2018 г. Симеонов отново избухна: „Има пропаст в коалиционното правителство по отношение на кадрите.“ Но пък после сам нарече възникналото напрежение „болест на растежа“.

 

Явно, че тази болест е преодоляна и няма да покоси засегнатия „организъм“. Че правителството ще продължи да управлява, че дори ще продължи да изглежда стабилно.

Защото впечатлението за „орел, рак и щука“ явно остава само за малцина вперени в подробностите анализатори, а за редовия гражданин няма значение. А едно правителство и едно управляващо мнозинство са истински заплашени, когато ядосат редовия гражданин и създадат у него усещането, че „нещо не е наред“.

Така беше, когато Беров и Орешарски търсеха мнозинство за всеки свой законопроект.

Днес не е така. Днес всичко е стабилно. Валери Симеонов го казва.

 

 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08