Напук на вируса Зика, Бразилия е карнавал

Страстна самба в Рио (снимки и видео)

19639 | 9 февр. 2016 | 20:46

От безбройните танцови училища в Бразилия, подбират 12-те най-добри. Само те имат право да показват уменията си на прословутия Самбодром до 10 февруари 2016

-1455043714.jpg-1455043789.jpg-1455043773.jpg-1455043758.jpg-1455043743.jpg-1455043728.jpg

Близо 70 000 души се събраха на прочутия Самбадром да се радват и наслаждават на карнавала в Рио де Жанейро, който ще продължи до 10 февруари.

 

В момента Бразилия е изправена пред проблема с вируса Зика, който е реална заплаха, особено за бременните жени. Засега не съществува ваксина или лекарство срещу заразата. Зика се е разпространил в повече от 20 страни, предимно в Северна и Южна Америка. В Бразилия ка регистрирани най-много случаи от октомври насам - 4000, но по време на карнавала никой не се тревожи за епидемията. Цялата държава е самба!

Карнавалът в Рио е мечта за всеки, който обича шантави, шумни и шарени сборища. Но той е и танцов вариант на капоейрата - местен вид бойно изкуство, симбиоза не само между борба и танц, а и между световните култури, които мирно си живеят в Бразилия.

Африканските ритми карат телата на участниците в самба карнавала да се движат сами, дори против волята им. Много елементи на празника,обаче са дошли в Бразилия от Европа и напомнят пъстротата на венецианския карнавал с неговите шеги и леко грубички закачки като замерване с плодове, сладкиши, яйца и брашно.

 

Неповторимият колорит и огнен нрав на южноамериканската страна са разжарили допълнително европейското наследство до неописуемо зрелище, опияняващо, подвластно на ритъма и извивките на самбата.

В Рио де Жанейро карнавалът винаги започва в събота, седем седмици преди Великден. Според правилата неговият крал Момо (импозантен дебелак с весел нрав) получава за 4 дни пълни права над града и кметът на Рио лично му връчва ключа.

 

Карнавалът вещо оплита музикалната и еротичната енергия на бразилските красавици. Но под привидното безгрижие се крие напрегнато, дори жестоко четиридневно съревнование, в което всяка школа по самба се стреми да участва и се готви за него цяла година. От безбройните танцови училища в Бразилия, подбират 12-те най-добри. Само те имат право да покажат уменията си на прословутия Самбодром.

Цяла година се обмисля неповторимият и увлекателен сюжет, с който школата по самба трябва да бъде забелязана и запомнена. Единственото условие е спектакълът да бъде посветен на Бразилия или на значимо световно събитие. Дефилето само на една школа, което се оценява от авторитетно жури, може да продължи няколко часа. А зрителите с радост заплащат таксата от 300 долара за правостоящо място на трибуната. Седящите са двойно по-скъпи. За ложите - да не говорим.

Казват, че в карнавала е закодирана бразилската душа. Спектаклите, костюмите, платформите, сцените са алегории, в които се чувства и влиянието на Африка. На Самбодрома се проявяват училищата по самба, но в страничните улички всенародното веселие на „самодейците“ взема връх. Както впрочем и местните джебчии.


Самбодромът е специално построена алея с дължина 700 метра, обточена с трибуни. Дванадесетте школи по самба от „висшата лига“ се представят в две поредни нощи. Приказните им спектакли са със специално създадени за тях музика, хореография, текстове и сценография. Зрелището е феерично с ослепителните прожектори, дъжд от конфети и процесии от костюми и платформи, наричани „фантазии“.

 

Някои от карнавалните облекла тежат по 15 кг. Но знойните красавици предпочитат по-разхвърляни одеяния. На самба жаргон платформите се наричат „торти“ и са подчинени на различни теми - от вечната любов до епизоди от освободителната борба на бразилския народ. Сложни машинарии бавничко придвижват многоетажни конструкции, върху които танцуват майстори на самбата.

Много често хората питат може ли просто да погледат карнавала на улицата в Рио, вместо да си упуват прескъпи билети за Самбодрома. Може, но онова, което ще видят, няма да е същият карнавал, а самодейност ерзац. Каравалната седмица е масово напиване в маскарадни костюми из Рио де Жанейро. Наистина по телевизията дават само шествието на Самбодром, до което не можеш да припариш без пропуск. И няма как да видиш на живо феерията от фойерверки и красиви танцьорки.

 

На околните улици с бутафория на истинските костюми може да срещнете в тълпата само запалянковци на тази или онази школа, която дефилира на затворения Самбодром. Той напомня тесен стадион с трибуни от двете страни. Всяка школа по самба изминава 700-те метра най-малко за около 90 минути и обикновено има към 4000 участници в костюми.

Преди всяко дефиле избухва заря, която дава началото. Платформите се движат много бавно и спират начесто, през 100-200 метра. Декорите може да изобилстват от движещи се тигри с размерите на камион, египетски пирамиди в естествен размер, водопади, статуи на богове и известни личности. Еуфорията е заразителна. Последните школи преминават призори. На черно билетите за Самбодрома в последния момент може да стигнат до 3000 долара.

Най-прочутата улица в Рио де Жанейро е открита на 2 март 1984 г. Построена е от губернатора Леонел Бризола специално за карнавала. Скептиците на самбата казват, че след тази година импровизацията в танците е предала Богу дух.

 

Въпреки това творението на архитекта Оскар Нимайер е не само шедьовър, но и построено шампионски. „Издигнахме столицата Бразилия за 4 години, значи можем да създадем Самбодром за 4 месеца“, отсякъл губернаторът и не пожалил средства.

Заместникът му Дарси Риберо избрал улица Marques de Sapucai. Затова и конструкцията на съоръжението е наречена „Пасарела до самба Дарси Риберо“, а задължителният му цвят е бяло. Общата площ на Самбодрома е 85 хиляди кв. м, които побират до 62 хиляди души.

 

Трибуните са разделени на 12 сектора. „Камаротес“ са най-престижните места. ВИП ложите са създадени специално за компании по 10 души, обзаведени с удобни дивани, а сервитьори поднасят изискани напитки и плодове. Оттам наблюдават парада световни звезди, футболисти, политици, дипломати и журито. „Фризас“ са блокове от по шест места с пластмасови седалки. Трибуните на правостоящите са най-многолюдни.

Предтеча на карнавала е първото улично шествие през 1929 г. Тогава зрителите си купували билети за 3500-те места на специално скованите дървени трибуни около площад „Прака Онсе“. В наши дни той съществува като алтернативно място за наслада за онези, дето не могат да си позволят билети за самбодрома и за школите, които не са се класирали сред 12-те най-добри. През 1932 г. 19 школи взели участие в първия истински карнавал. От онова време датира традицията кметът на Рио да предава ключа на града на Краля на карнавала.

 

От този момент празненството управлява града. Обявени са официални почивни дни, чиято кулминация е парадът на школите върху огромни платформи, с пиршество от мелодии, костюми и необичайна сценография. Представленията са сложни композиции със сюжет и авторска музика. Туристите могат да се присъединят към избрано от тях дефиле и срещу 300 долара да минат по Самбодрома, облечени в тематичен костюм.

От 12-те школи по самба, които дефилират по време на карнавала, елитни може да се нарекат осем, а четири са начинаещи, но проспериращи. Шествието се точи от девет вечерта до четири призори - в началото минават новаците, а колкото повече напредва карнавалът, толкова по-вещи стават танцьорите. В Парада на шампионите се изявяват най-добрите.

 

Журито, което всяка вечер зорко наблюдава постановката, тематиката и танците на школите, оценява също артистичността, платформите, емоциите на участниците и въздействието им върху публиката. Чак след това определят победителя, който минава още веднъж пред зрителите. От отличената школа избират най-добрата танцьорка, която получава короната на „Мис Карнавал“.

Алтернатива

Ако обаче попаднете в Рио в друго време, пак няма да пропуснете самбата. Задължителният туристически маршрут води към някой от театрите за прословутия танц. Най-прочутият от тях е „Платаформа“. Срещу куверт от 50 долара там научавате как е възникнала самбата като смес от католически карнавал, африкански ритми и индиански ритуали.

 

Но виждате и демонстрации на местното бойно изкуство капоейра. Почти еротичен, красив и пластичен хибрид между танц и бой, при който действието се развива „на партера“ - движенията са на нивото на коленете, малко като гъвкав брейк.

А после цяла орда пищни мулатки в продължение на часове показват що е самба и защо тя има почва във всяко сърце. Във втората част изскача конферансие, което сякаш говори всички световни езици или поне ключови думи от тях.

 

И започва да вика на сцената по един представител от нация със заръката да изпее, изтанцува, изимитира нещо типично. (Чак тогава гостите разбират защо на входа надлежно записват от коя държава са.) Най-много овации получават сладурите, които макар и да пеят фалшиво, се качват на сцената за идеята и за да отсрамят нацията.От безбройните танцови училища в Бразилия, подбират 12-те най-добри. Само те имат право да показват уменията си на прословутия Самбодром до 10 февруари 2016

От категорията

Академията за мода се включи в президентската инициатива "Подкрепи една мечта"

Официална рокля на модна къща Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова.
Фото: https://www.paloma-fashion.com/ -Ofitsialna-roklya-na-modna-kashta-Paloma-Fashion-s-dizayner-Polya-Kinova-Foto--https-www-paloma-fashion-com--_1716806630.png

Респект и адмирации за българските дизайнери, модни предприемачи и ...

27 май 2024 | 13:38

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет-Mariya-Bakalova--I-v-nay-smelite-si-mechti-ne-sam-mislila--che-shte-bada-pozdravena-ot-Keyt-Blanshet_1716802388.png

Не мога да бъда по-горда, смирена и благодарна, че съм част от този проект и ...

27 май 2024 | 12:27

Продават къщата от "Сам вкъщи"

Продават къщата от "Сам вкъщи"
Снимка Инстаграм-Prodavat-kashtata-ot--Sam-vkashti-Snimka-Instagram_1716894006.png

През 2021 г. феновете на класиката получиха възможност да отседнат в дома на ...

28 май 2024 | 13:51

Все пак съществува и риск

Експерт: Изкуственият интелект може да помогне срещу самотата

Експерт: Изкуственият интелект може да помогне срещу самотата-Izkustveniyat-intelekt--znae--mnogo--no-go-obuchavat-novite-robi---zhertvi-na-digitalniya-kolonializam_1706694578.jpg

Проф. Прескот е водещ експерт, който изследва връзката между човешкия мозък и ...

28 май 2024 | 13:13

Най-важното

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората, заявява председателят на ДПС

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум"

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум". Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората-Delyan-Peevski--Spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-predi-81-godini-e-primer-za-natsionalna-smelost_1710096690.png

Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната ...

28 май 2024 | 16:48

Премиерът прие на "Дондуков" 1 Мехмет Саит Уянък

Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

Димитър Главчев разговаря на "Дондуков" 1 с новия турски посланик Мехмет Саит Уянък-Dimitar-Glavchev-razgovarya-na--Dondukov--1-s-noviya-turski-poslanik-Mehmet-Sait-Uyanak_1716893916.jpg

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила ...

28 май 2024 | 13:56

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06