Като Мерилин (Снимка: Енчо Найденов)

Актрисата Луиза ГРИГОРОВА:

Стремя се да бъда просто добър човек

20116 | 14 юни 2015 | 15:06

Правя това, което ми харесва, по най-добрия начин, по който мога да го направя

Като Мерилин (Снимка: Енчо Найденов)-1434284027.jpgС майка си Ивет и втория си баща Евгени-1434284141.jpgЛуиза на абитуриентския бал с баба си Елка, майка си Ивет и сестричката Кристина-1434284090.jpgЛуиза (в средата) с модели от „Ивет фешън“ на фотосесия за календара на агенцията-1434284057.jpg

Луиза Григорова е родена на 7 юни в Перник. Дъщеря е на Ивета Григорова, собственик на модна агенция „Ивет фешън“. Работи като модел в Тайван, Китай, Тайланд, Япония и Англия. Още с първото си излизане по света печели международната рекламна кампания на преносимите компютри „Асус“ в Тайван. В България няколко пъти е била корица на модни и женски списания, позната е като лице на големи компании като „Мтел“, „Андрюс“ и др.

 

През 2013 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков и е част от трупата на Малък градски театър „Зад канала“. Придоби широка популярност с ролите си на Алекс в сериала „Стъклен дом“ по Би Ти Ви и Яна в „Дървото на живота“ по ТВ7. Участва в постановките „Вуйчо Ваньо“ (Варненски театър), „Тирамису“ („София“), „Идеалният мъж“ в Народния, „Лодка в гората“ и „Скъперникът“ в МГТ „Зад канала“, „Евридика в подземния свят“ на пловдивския театър.


 

 

- Луиза, юни ти се очертава като театрален месец, продължаваш с „Евридика в подземния свят“ в пловдивския театър. Как се чувстваш в тази роля?


- Да, юни е последният театрален месец за сезона. Ролята ми в „Евридика в подземния свят“ е много емоционална и чувствена, така че мисля, че съм в свои води. Макар представлението да трае само час и десет минути, е толкова шеметно и изпълнено с въображение, че успява да потопи в приказката не само публиката, но и самите нас. Като истинско изживяване ми е всичко в този образ.


- Не е ли доста мрачен образ за твоя светъл, жизнерадостен характер?


- Не мога да я нарека просто мрачна и да приключа. Определено съдбата на героинята ми не е никак лека, но тя преминава през толкова много изпитания и приключения, че е истинско предизвикателство за мен.


- Евридика е една от най-сложните в драматургично отношение героини. Кое ти беше най-трудно при подготовката?


- Беше ми доста сложно да прекарам цялата емоция през формата и жанра на представлението, който ние определяме като екстатична поезия. Да надграждаш непрекъснато, да изливаш вулкани от чувства нацяло, без да дребниш и да се занимаваш с детайли, и в същото време да не губиш поезията на текста. Това беше нещо доста трудно, но благодарение на Стайко Мурджев, режисьора на представлението, успяхме да го постигнем в голяма степен.


- За да слезеш в царството на Хадес, беше качена на трапец и на метри от сцената се въртеше във всички посоки. Как се подготви за тази сложна акробатика?


- Да, в нашата интерпретация на текста трапецът е пътят към Долното царство. Бенита Примо е хореограф на представлението и заедно с нея тренирахме около един месец. Интересното беше, че играта на трапец не трябваше да изглежда като съчетание на гимнастичка, а напротив, като път към отвъдното. Мисля, че и там постигнахме нелоши резултати.


- Спомена, че си пътувала тази седмица. Къде и какво прави?


- Малка глътка въздух, уединение и зареждане с нови сили.


- Определяш като една от най-обичаните си роли на Гина от „Лодка в гората“, защо?


- Първо, обожавам този текст на Хайтов. Гина е толкова интересно разгърнат образ, че няма никъде дупка, никъде съмнение. Обичам я, защото е много верен, искрен, силен и борбен човек. Такива хора вече много рядко се намират. Мога да кажа, че аз се стремя и в живота си да бъда такава - просто добър човек, а професията ми ме среща с психиката на много различни персонажи и това ми помага да избирам кое да взема, за да усъвършенствам себе си. От Гина бих взела много.


- На 20 март беше другата ти премиера, модернистична интерпретация на „Дванайсета нощ“ по Шекспир, където си Виола. Как се чувстваш в този различен прочит на класиката?


- „Дванайсета нощ“ е толкова прекрасна пиеса, а Виола - толкова хубав образ, че няма как да не се чувствам добре. Стилът на представлението е много различен от „Евридика в подземния свят“, например, и това много ме забавлява, защото ти дава възможност да изиграваш нещата по коренно различен начин. Прочитът на пиесата ми харесва, смятам, че след като темата е актуална сто процента и днес, няма защо да се играе по старомоден начин, все едно действието е няколко века назад. Това, разбира се, е право на избор за всеки режисьор, но Тея Сугарева е на 25 години и живее тук и сега, така че мисля, че решението й да направи нещо, от което разбира, е много добро.


- През юни ще играеш и на сцената на новия Независим театър. Какво е усещането, когато се ражда нов театър?


- Радвам се, разбира се. Ако киното и театърът се развиват, това може само да ме радва.


- В трупата си на Малък градски театър „Зад канала“. В кои постановки още може да те гледаме? 

 

- „Лодка в гората“, „Дванайсета нощ“, „Скъперникът“. Скоро излиза премиерата на „Лив Щайн“. А иначе може да ме видите и в Театър 199 в постановката „Разбиване“, в Театър София - „Тирамису“, и в Народния театър „Иван Вазов“ - в „Идеалният мъж“.


- Снима се и в много интересна българо-френска продукция - „Ромен Гари. Книжарят“, с ретро визия. Разкажи за този проект.


- Филмът е за живота на Ромен Гари по времето, когато е в България. Аз играя неговата любовница, като интересното е, че съм момиче, на което не само Гари, но и жена му симпатизира. Двамата се опитват да ми помогнат да избягам от България, но за съжаление не успяват. Интересно е, когато играеш истински съществувал човек. Не ми се беше случвало.


- Има ли покани за нови филми, сериали?


- Работим по един интересен кинопроект, но все още не мога да издавам подробности.


- Продължаваш ли с ангажиментите си като модел?


- Честно казано, не ми остава много време за такива ангажименти, а и хората вече ме приемат като актриса, не като модел, и снимките са в друга форма.


- Отказва ли се моден ангажимент на такава специална майка като Ивет Григорова?


- Мама е човекът, който винаги ме е разбирал, така че там нямам проблеми.


- Майка ти вече се хвали във Фейсбук с премиерите ти, че си станала талантлива и успешна актриса. А преди беше против да ставаш актриса. Сега тържествуваш ли?


- Отдавна изчистихме неразбирателството по тази тема. Тя просто се притесняваше, че актьорската професия в България няма бъдеще, и не искаше да изгубя години от живота си в учене без перспектива. Да ви кажа, до голяма степен се оказа права, защото май бъдеще няма или поне не в размерите, в които аз се стремя да го достигна. Но смятам, че и двете сме наясно, че НАТФИЗ не беше загубено време, че ми даде много, че успях да постигна нелоши неща за малкото ми опит досега. Смятам, че мама е щастлива от решенията ми.


- Какви са плюсовете една актриса да се снима като модел?


- Смятам, че за една актриса е хубаво да е красива. Аз обичам да гледам красиви хора на екрана и сцената, но красотата е относително понятие. Трябва да е обаятелна и харизматична, а дали става за модел или не, мисля, че за актьорството е без значение.


- Колко време ти трябваше, за да покажеш, че не си само, цитирам те, „красива муцунка и телце“, а талантлива актриса?


- Никога не съм се стремяла да се доказвам пред когото и да било. Просто правя това, което ми харесва, по най-добрия начин, по който мога да го направя. Какво смятат хората, си е тяхна работа. Радвам се, когато ме оценяват за нещата, които правя, и не се притеснявам от тези, които не ме харесват.


- Трябваше да докажеш и друго: че не бързата слава от „Стъклен дом“, а талантът ти осигурява сериозни роли. Имала ли си подобни амбиции тогава, когато се въртеше сериалът, и после - да докажеш на някого нещо?


- Амбиции винаги имам. Непрекъснато гледам нагоре и напред, непрекъснато искам да се развивам. Стоенето на едно място и липсата на просперитет са най-големите ми врагове.


- Съветваш младите момичета, които искат да тръгнат по твоя път, да са воини, а не кифли… Ти никога ли не си била кифла, дори и в непълнолетните си години, когато започна кариера като модел, с майка шеф на една от най-добрите модни агенции?


- Всеки преминава през периоди на развитие, важното е да растеш, да осъзнаеш навреме за какво се бориш, да видиш какви са начините, за да го постигнеш, и да действаш, а не да се осланяш на мама, тати, гадже и т.н. Аз мисля, че отрано разбрах, че сам трябва да постигаш нещата, защото така те са най-устойчиви, а и най-лесно се учиш. Когато загубиш и видиш, че няма кого да обвиниш освен себе си, сам намираш начин да поправиш нещата и съответно си пораснал и си се усъвършенствал.


- Преди две години ти каза пред „Преса“: „Снима ми се кино, в което да горя.“ Все още ли гори в теб тази мечта?


- Да, не съм спряла да мечтая за кино и точно затова работя усилено в момента, за да го постигна.


- Наскоро прекара един цял ден в инвалидна количка в кампанията „Ден на колела - предизвикателството“. Кое те накара да го направиш?


- Направих го, защото винаги искам да помогна, ако мога, а по-конкретно заради Биляна Савова и една друга моя приятелка с диагноза „множествена склероза“.


- Какво ти дава връзката с младия талантлив режисьор Мартин Макариев? По-уверена ли се чувстваш в работата, когато имаш режисьор до себе си?


- Предпочитам да не споделям за личните си отношения с когото и да било. (Смее се.)


- Когато те питах преди как си представяш един любим свободен ден, ти каза „пълен с работа“. Все още ли си обзета от работохолизъм, нямаш ли желание да помързелуваш, да се поглезиш с „нищоправене“?


- Е, обичам да почивам понякога, но както всичко останало, това ми омръзва много бързо. А и „нищоправенето“ води до нищо, и това никак не ми харесва.


- Как и къде планираш да прекараш лятото?


- Надявам се да снимам един чужд филм, а ако не стане, ще ходя на море и ще работя по разни неща извън театъра.


- За какво ще мечтаеш този сезон?


- За лято, изпълнено с неочаквани, интересни преживявания и емоции.


Още по темата

Най-важното

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Очаква точката да влезе в пленарна зала днес

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика. Снимка БТА-Komisiyata-po-energetika-glasuva-protiv-zadalzhavane-na-kabineta-da-promeni-PVU-v-chastta-energetika--Snimka-BTA_1695994100.jpg

Хората, които са застрашени да останат на улицата, след няколко месеца няма да ...

29 септ. 2023 | 16:26

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13