Световната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи

Световната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи

6748 | 17 окт. 2021 | 15:17

Международната трупа на Старозагорската опера сътвори невиждан спектакъл. Президентът Петър Стоянов викаше „Браво“ от балкона

Световната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473074.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473294.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473277.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473260.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473231.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473214.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473196.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473180.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473158.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473140.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473113.jpgСветовната премиера на „Сънят на Пилат“ избухна с 24-минутни аплаузи-1634473097.jpg

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера.

 

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали в Зала 1 на НДК описаха спектакъла.  Той е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, ПалмсМюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

 

Сценографията и подхранващите въображението костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

 

В масовите сцени участва почти целия балетен състав, който наподобява ООН -  само 16 от всичките над 50 са българи. Талантливи млади хора от Португалия до Норвегия и от САЩ до Япония танцуваха виртуозно и вдъхновено.

 

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков.  Както каза директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов в „Перото“ преди премиерата „Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“.

 

Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“.  Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За първи път „Сънят на Пилат“ е изпълнен като симфонично произведение от оркестъра на  Любка Биаджони в рамките на българското европейско председателство. Тогава със съдействието на фондация „Ценности“  концертите са два – в зала “България“  и Античния театър в Пловдив. 

 

След забележителния успех, председателят на Фондацията – Антонина Стоянова споделя с артистичния директор на Балета на Държавна опера-

Стара Загора прима балерината СилвияТомова, мечтата произведението на Стефан Димитров да се представи на голяма сцена и… колелото се завърта. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена музика.

 

В Зала 1 на НДК публиката ръкопляскаше възторжено след всяка сцена, а от първия ред на балкона президента Петър Стоянов викаше „Браво“. Недалеч от него не жалеше аплаузите и настоящата първа дама Десислава Радева.

 

Сред зажаднелите за духовни преживявания бяха забелязани още италианската посланичка Джузепина Дзара, бизнесдамата Нели Беширова,  издателката Венелина Гочева, Елиянка Михайлова Директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на култрата,  Светлана Шаренкова, председател на форум "България-Русия", Васил Найденов, пристигналият от Бургас композитор Стефан Диомов, Кристина и Михаил Белчеви със сина си Константин, скулпторът Стефан Божков,  Волен Сидеров и съпругата му Деница и още много ценители на изкуството.

 

В публиката бяха балетните величия Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, много представители на балетната гилдия, балетни специалисти и почитатели на балетното изкуство от страната и чужбина.

 

Богдана Карадочева пророни не една сълза на премиерата на съпруга си.

 

Специално за премиерата Стефан Димитров написа песен. Необичайният финал за танцова мистерия, както Василий Медведев предпочита да нарича спектакъла, режисьор и композитор обосновават с темата за любовта, която е неразривна част от сюжета.  Дуетът бе изпълнен от солиститена Старозагорската опера Ина Андреева и Марин Русинов. Заради нестихващите аплодисменти те бяха „принудени“ да я изпеят втори път.

 

Тласък на високото творческо напрежение даде директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов с въвеждащите си думи  в литературен клуб „Перото“. Там журналисти, спонсори и приятели имаха възможност да разговарят със създателите на спектакъла преди началото му.

 

Огнян Драганов връчи на Стефан Димитров и на Василий Медведев почетните плакети на уникалния и единствен за България Фестивал на оперното и балетното изкуство, който  тази година ще се проведе за 51-ви път в Стара Загора от 26 ноември до 10 декември. Международният творчески екип обеща да дойде и за премиерата на „Сънят на Пилат” на 8 декември в Стара Загора.

 

Не по-малко вълнуващо бе и партито от основния спонсор „Палмс  мюзик“ в пиано бар Black&White в гранд-хотел „Милениум“ в чест на всички „замесени“ в „Сънят на Пилат“.Сънят на Пилат, балет от Стефан Димитров, представен със съдействието на Фондация Ценности

Международната трупа на Старозагорската опера сътвори невиждан спектакъл. Президентът Петър Стоянов викаше „Браво“ от балкона

Литературен клуб „Перото“ – среща с творческия екип

Международната трупа на Старозагорската опера сътвори невиждан спектакъл. Президентът Петър Стоянов викаше „Браво“ от балкона

От категорията

Оркестърът на двореца Шьонбрун-Виена с грандиозен концерт под софийските звезди тази вечер

Оркестърът на двореца Шьонбрун-Виена с грандиозен концерт под звездите тази вечер-1659936005.png

В продължение на два часа и половина 24-ма музиканти и 2-ма солисти ще потопят ...

8 авг. 2022 | 08:18

Мария Бакалова е председател на комисията за българския кандидат за "Оскар"

Мария Бакалова Снимка: БНТ-1659708120.jpg

В комисията влизат още Катерина Ламбринова - кинокритик, Христо Христозов - ...

5 авг. 2022 | 17:00

Иван Гранитски: Иван Есенски – енергията на нравствената непримиримост

Иван Гранитски: Иван Есенски – енергията на нравствената непримиримост-1574256287.jpg

Думите звучат като изстрели или откоси на автомат, а глобалните метафори и ...

8 авг. 2022 | 16:03

Нова сцена на открито в София ще предлага културно съдържание

Нова сцена на открито в София ще предлага културно съдържание-1659691885.png

Сценичният павилион на VOX POPULI ще присъства в градската среда до края на ...

5 авг. 2022 | 12:30