Световните либерали с конгрес в София. Карадайъ открива форума

Председателят на Либералния интернационал Хакима ел Хаите проговори на български

Световните либерали с конгрес в София. Карадайъ откри форума (На живо)

1886 | 30 юни 2022 | 13:20

Над 250 гости от цял свят се събраха в столичния хотел "Балкан", за да очертаят либералната визия за следващите години и да я опишат в резолюция

Световните либерали с конгрес в София. Карадайъ открива форума-1656587873.pngСветовните либерали с конгрес в София. Карадайъ открива форума-1656585633.png

Световните либерали се събраха в София на 63-тия конгрес и 75-тата годишнина на Либералния Интернационал с домакин Движението за права и свободи.

 

Над 250 гости от цял свят се събраха в столичния хотел "Балкан", за да очертаят либералната визия за следващите години и да я опишат в резолюция. На откриването на мащабния форум присъства и целият дипломатически корпус в София.

 

Скъпи приятели, благодаря ви за гостоприемството. Това каза на български език председателят на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, откривайки най-висшия форум на световните либерали.

 

Форумът започна с български народни песни в изпълнение на хор „Ваня Монева”. Толкова съм вдъхновена от тези прекрасни певици, че ми се иска да започна да пея, а не да изнасям приветствие, каза Хакима ел Хаите, поздравявайки делегатите, посланиците и домакините от ДПС, начело с председателя на партията Мустафа Карадайъ.

 

Благодаря ви, че сте тук, идвате от толкова далечни места, за да се съберем в София. Името на този град означава и моето име, Хакима значи мъдрост, каза председателят на Либералния интернационал и подчерта, че София е град, в който модерното и историята съжителстват хармонично.

 

Изкарахме две много трудни години. В целия си живот не съм очаквала, че думата пандемия ще стане толкова важна, каза Хакима ил Хаите, която съобщи, че е загубила в пандемията двама братя.

 

Подобно на основателите на Либералния интернационал трябва да се замислим за предстоящите мрачни времена. Пандемията ни показа колко взаимно зависими сме. Никой не може да е в състояние на сигурност без останалите хора да са в състояние на сигурност, каза Хакима ел Хаите.

 

Сега сме свидетели на опустошителна война в двора на Европа. Това е лош прецедент в историята на човечеството. Тази война ще има много съпътстващи жертви. Европа е съсед на Украйна и тази война заплашва икономиката на Европа, нейната енергийна независимост, заплашва продоволствената сигурност в Латинска Америка, в Африка. 267 млн. души са в риск от глад поради тази война. Това не е изолиран конфликт, каза още председателят на Либералния интернационал.И призова:

„Трябва ни многостранен ред, който предполага либерални решения в полза на света. Ние трябва да спечелим тази битка, нямаме друг избор”..

Хакила ел Хаите постави новите цели пред либералите след края на

войната – енергията, климатичните промени, водородните решения.  

 

На откриването говориха още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк.

 Световните либерали с конгрес в София. Карадайъ открива форума

Над 250 гости от цял свят се събраха в столичния хотел "Балкан", за да очертаят либералната визия за следващите години и да я опишат в резолюция

От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19