Днес трийсетгодишният Данаил Славчев, готвач в хотел „Villa Екатерина“ до Вакарел, е уверен в себе си професионалист, чиито вкусни гозби карат гостите да се връщат отново. Не е било така през 2007 г., когато току-що завършил софийската гимназия по хранително-вкусови технологии за първи път започва работа в заведение. Там моментално разбира колко има да учи и колко много домашното готвене се различава от професионалното.
„Още на втория работен ден се оказах сам в кухнята - спомня си Данаил. - Не знаех нито рецептите, нито как трябва да изглежда храната, взех от сервитьора едно меню и започнах да творя свободни съчинения с продуктите, описани под ястията. За мое щастие нямаше нито едно върнато ястие.“
След това Данаил работи в няколко ресторанта и пицарии, където усъвършенства уменията си, завършва и курс за готвачи. Във „Villa Екатерина“ е от самото начало през 2011 година и с екипа в кухнята създава от нулата превъзходно меню.
Днешният ни гост много обича аромата и вкуса на чесън, зехтин, пресен босилек, прошуто крудо, моцарела, пармезан, каперси... Най-голямата му страст е италианската кухня - „тя е толкова богата и разнообразна, не е само пица и паста“.
Свинско бонфиле с бейби лукчета
Необходими продукти (за 2 порции)
350-400 г свинско бонфиле цяло
200 г арпаджик
50 г сушени домати мариновани
8 чери домата
10 каперси
200 мл сухо бяло вино
30 г масло
соев сос на вкус
2 с.л. зехтин
балсамова редукция
лучени кълнове за декорация
Начин на приготвяне
1. Свинското бонфиле се почиства от ципите и се разрязва на две равни парчета.
2. Филетата се запечатват хубаво в тиган от всички страни, след което се добавят арпаджикът и каперсите, сушените домати, чери доматите, разрязани на половинки, и зехтинът. След минута-две запържване се добавя виното и се овкусява със соев сос на вкус.
3. Филетата се изваждат и се запичат в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор или на 200 градуса без вентилатор за 10 минути.
4. Зеленчуците и сосът се оставят на слаб огън, докато течността намали 2/3 от обема си, добавя се маслото.
5. Зеленчуците се изваждат с решетъчна лъжица и се слагат по дължина в средата на чинията, към останалия сос се добавя нарязан магданоз.
6. Бонфилето се нарязва на парчета по 1 см и се подрежда върху зеленчуците, от едната страна на чинията се гарнира с помощта на метален ринг с картофено пюре, полято с балсамова редукция, а от другата страна се декорира с лучени кълнове. Месото се полива с останалия в тигана сос.