Сюжетът на хитовия сериал "Мрежа от лъжи" е вдъхновен от дверногръцкия мит за Медея

Медея и Язон имат изпепеляваща любов, а изневярата води до трагичен край

Сюжетът на хитовия сериал "Мрежа от лъжи" е вдъхновен от дверногръцкия мит за Медея

13869 | 6 февр. 2023 | 10:55

Името на древногръцката героиня на Еврипид се свързва с изневяра и пагубна ревност


Хитовият турски сериал "Мрежа от лъжи" се излъчва в българския ефир от 30 януари. Броени дни след старта продукцията печели все повече и повече фенове.

 

На какво се дължи успехът? На отлични професионалисти, на високобюджетни снимки и талантливи актьори... но и на един древногръцки мит, около който се завърта действието.

 

"Мрежа от лъжи" е адаптация на е британскиа психологически трилър "Д-р Фостър".

 

Телевизионният сериал за първи път дебютира по BBC One на 9 септември 2015 г. Създаден и написан от Майк Бартлет , сериалът е за Джема Фостър ( Суран Джоунс ), лекар, който подозира съпруга си Саймън ( Бертие Карвел ), че има любовна връзка. Преследвайки няколко линии на разследване, Фостър бавно започва да губи разума си, докато животът й се разплита от тайните, които открива.

 

Сюжетът е вдъхновен от древногръцкия мит за Медея, онеправдана съпруга, която убива децата си и отравя новата булка на съпруга си. 

Коя е Медея?

 

Медея е героиня от древногръцката митология, жрица на Хеката, най-чудовищната и ужасяваща богиня, с три тела и три глави, с ужасна свита от стигийски кучета, погубва хората и праща ужаси и тежки сънища на земята. Действително за тези, които я почитат, тя дава милост и спасява от други злонамерни магически обстоятелства. Именно Медея измолва от Хеката подмладяването на Езон, бащата на Язон. Медея принася жертвоприношение – черни овце, със сложен и дълго продължаващ във времето магически ритуал. Така Медея получава милостта на мрачната богиня на тъмата и магьосничеството.

Дъщеря на океанидата Идия и Еет, царя на Колхида. Влюбва се в Язон (при идването му в Колхида) и му помага да завладее златното руно, след което напуска Колхида с него. По-късно заради изневярата на Язон с Главка погубва двете си деца (Мермер и Фер) и съперницата си. Тези събития са описани в трагедията на Еврипид „Медея“.

Митът за Медея

по Еврипид 

 

Язон събира голяма група от герои и построява кораба, наречен „Арго“, по името на строителя си. Героите се наричат аргонавти. Част от тях са: Орфей, Херкулес, Зет и Калаид, Кастор и Полидевк, Аталанта, Лаерт, Автолик и др. Според някои автори общо аргонавтите били около 60 души.

Пътят към Колхида


Остров Лимнос
Остров Лимнос е разположен на западния бряг на Мала Азия (днешна Гърция). Той бил обитаван от жени, които били убили своите съпрузи. Жените на острова занемарили и изоставили службите в почит на Афродита и наказанието на богинята било те така отвратително да миришат, че мъжете им да не могат да стоят близо до тях.

 

Мъжете си взели наложници от континента и отблъснатите жени, ядосани, убили всеки обитател на острова от мъжки пол. Цар Тоант бил спасен от Хипсипила, своята дъщеря, която го скрила в кош в морето, откъдето той бил по-късно спасен. Жените на остров Лимнос живели дълго без мъже, а Хипсипила била тяхната царица. Когато аргонавтите акостирали на острова, жените ги посрещнали с отворени обятия. Язон станал баща на близнаците Ебней и Неброфон от царицата им, и много от другите аргонавти също имали деца от жените на острова. Така се възстановила мъжката популация на острова (децата били момчета). Херакъл настоявал да напуснат острова. Той нямал своя жена на острова, което е необичайно като се имат предвид многобройните му връзки. След известно време на острова аргонавите подновили похода за Златното руно.

При племето бебрики
При племето на бебриките живеел сина на Посейдон – Амик, който се славел като ненадминат борец и предизвиквал всички стъпили на земята му да се бият и ги убивал. Предизвикал и Полидевк от аргонавтите, но той го ударил и убил. Бебриките нападнали героите и много от тях убили.

Финей
Финей бил сляп прорицател, наказан от боговете или защото бил ослепил собствените си деца или наказан от самия Посейдон, че бил показал на децата на Фрикс пътя от Колхида към Елада. Наказанието било всеки път щом масата се отрупвала с храна да идват Харпиите и да похищават храната като разнасят такова зловоние, че да е невъзможно да се яде.

Когато аргонавтите се обърнали към Финей с молба да им покаже пътя по море към Колхида, той обещал да им изпълни молбата, само ако го избавели от Харпиите. Според Аполодор с харпиите се справили синовете на Борей, Зет и Калаид, самите те също крилати. Извадили мечове и подгонили Харпиите във въздуха. След като го отървали от тях, Финей им показал пътя и им дал съвет за Симплегадите.

Симплегадите
Симплегадите били блъскащи се скали (сегашните Дарданели), между които никой не можел да мине. Съветът на Финей бил преди да тръгнат да пуснат див гълъб и ако той минел, да опитат и те, ако гълъбът загинел – да се откажат. Гълъбът успял – само няколко пера от опашката му се откъснали. След като скалите се разделили отново и аргонавтите, подпомагани от Хера започнали усилено да гребат. И те успели – пострадала само фигурата на кърмата им. След техния подвиг Симплегадите спрели да се блъскат и другите кораби вече също можели да минават.

При племето мариадини
Мариадините били племе елинистично, живеещо в североизточната част на Витиния – област на Мала Азия, намираща се срещу колонията Византион (Цариград), гръцки колонии от 5 – 6 век пр.н.е, родно място на императрица Елена – майка на император Константин Велики. За негов основател се считал сина на Финей, Мариандин. Там загинал прорицателят Идмон и смъртно раненият от диви прасета, кормчията на „Арго“ Тифис. Тогава Анкей поел задълженията на рулеви.

Пристигане в Колхида
Когато стигнали в Колхида, Язон отишъл при цар Еет и разказвайки му за поръчението на Пелий, го помолил да му даде руното. Той обещал, но само ако Язон успеел да впрегне двата му огромни свирепи бика, дар от Хефест. Те имали медни крака и огнедишащи усти. След като ги впрегнел, задачата била и да засади поле с драконови зъби. Преди много време Еет бил получил тези зъби, дар от Атина. Те били половината от тези, които Кадъм бил посял в Тива. Язон бил в безизходно положение, но в него се влюбила Медея, дъщерята на царя, която била вълшебница. Тя му дала да намаже тялото, копието и щита си я вълшебно мазило, което щяло да го направи неуязвим за огън и желязо. Обяснила му и че щом зъбите бъдат посяти, от земята ще се появят войници в пълно снаряжение. Съветът ѝ бил да хвърли между тях голям камък, за да почнат да се бият един с друг. Така по-лесно щял да ги убие. Язон послушал Медея и изпълнил задачата на Еет. Въпреки това обаче Еет нямал никакво намерение да даде руното. Тогава Медея упоила с билка дракона, който го пазел, взела го и заедно с Язон и брат си Апсирт отплавали с „Арго“.

Обратният път


При Кирка
След като избягали, Еет пратил кораби да ги преследват. Когато Медея видяла, че ги наближават, убила брат си и хвърлила тялото му на парчета в морето. Баща ѝ се принудил да спре преследването, за да погребе сина си. Зевс се разгневил от това убийство. Единственият начин да им прости, бил да отидат при Кирка и тя да ги изчисти от греха, който била извършила Медея.

Сирените
Следващото препятствие по пътя им били сирените. Орфей заглушил песните на сирените със своето пеене. Единственият, който се поддал на омайните им гласове, бил Бут.

Талос

Язон дава руното на Пелий, ок. 340 пр.н.е., Лувъра
Като излезли в открито море, аргонавтите не можели да доближат остров Крит, който бил охраняван от медния Талос. Аполодор казва, че според някои Талос бил подарък за цар Минос от Хефест. Според други Талос бил бик. За да пази острова, той го обикалял по три пъти на ден. Като видял кораба на аргонавтите, почнал да мята камъни по него. Отново Медея помогнала, за да се справят с тази пречка. Аргонавтите прекарали на острова една вечер, след това се отбили на остров Егина, за да си набавят питейна вода. След Егина минали между Евбея и Локрида и се завърнали в Йолк.

Завръщането в Йолк. Смъртта на Язон
Като се върнали в родината си, Язон научил, че докато го е нямало, Пелий е убил баща му и всички негови роднини. Благодарение на хитростта на Медея, която успяла да убеди дъщерите на Пелий, че за да му върнат младостта, трябва да убият и нарежат баща си, Язон жестоко му отмъстил за убийствата. След убийството Язон и Медея били изгонени от Йолк и се заселили в Коринт при цар Креонт, където живели щастливо 10 години. Имали двама сина – Мермер и Ферет.

Когато Язон решил да се ожени за дъщерята на Креонт Главка (има и вариант – Креуса), възмутената Медея им изпратила като сватбен дар отровни дрехи, от които новата му съпруга умряла в страшни мъки. Медея убила и малолетните си синове. Язон завършил живота си със самоубийство, а според други автори умрял под отломките на Арго.

 

__

Медея и Язон имат изпепеляваща любов, а изневярата води до трагичен край. А името на древногръцката героиня на Еврипид се свързва с изневяра и пагубна ревност.

 

Какво обаче ще се случи в "Мрежа от лъжи" и дали краят ще бъде трагичен като този на Еврипид - предстои да разберем.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 


От категорията

"Орфей" на режисьора Йерней Лоренци и драматурга Матиц Старина грабна три ИКАР-а

"Орфей" на режисьора Йерней Лоренци и драматурга Матиц Старина грабна три ИКАРА--Orfey--na-rezhisyora-Yerney-Lorentsi-i-dramaturga-Matits-Starina-grabna-tri-IKARA_1679953050.jpg

Актьорът Антон Радичев получи "Икар" за изключителен принос към ...

28 март 2023 | 00:34

Цензурират книгите на Агата Кристи заради "обидни" и "расистки" пасажи

Цензурират книгите на Агата Кристи заради "обидни" и "расистки" пасажи-1473951058.jpg

Това включва премахване на пасажи, които съдържат "описания, обиди или ...

28 март 2023 | 00:47

Училище в САЩ уволни директор заради урок с "порнографската" статуя на Давид на Микеланджело

Училище в САЩ уволни директор заради урок с "порнографската" статуя на Давид на Микеланджело-Uchilishte-v-SASht-uvolni-direktor-zaradi-urok-s--pornografskata--statuya-na-David-na-Mikelandzhelo_1679958732.jpg

"Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на ...

28 март 2023 | 02:11

Ноубъл Хаус и Художествената Академия организират конкурс в подкрепа на студенти от катедра Метал

Като лидер в строителството Ноубъл Хаус в лицето на собственика г-н Ростислав Начев предоставят възможност на студентите да развихрят фантазиите си-Kato-lider-v-stroitelstvoto-Noubal-Haus-v-litseto-na-sobstvenika-g-n-Rostislav-Nachev-predostavyat-vazmozhnost-na-studentite-da-razvihryat-fantaziite-si_1679957985.jpg

Като лидер в строителството Ноубъл Хаус в лицето на собственика г-н Ростислав ...

28 март 2023 | 01:57

Най-важното

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, съобщи министърът на икономиката

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се ...

27 март 2023 | 15:08

ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

ПП се сринаха с 10% под нас. Те са много богати хора вече. Рано или късно офшорките ще гръмнат, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Нито една партия няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват, заяви проф. Коларова

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация-1572332645.jpg

От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички ...

28 март 2023 | 00:10

Рекламата обхваща 17 етажа

Елате при нас! Гигантска реклама на руската група "Вагнер" се появи край московска магистрала

Елате при нас! Огромна реклама на руската наемническа група "Вагнер" се появи край московска магистрала-Elate-pri-nas--Ogromna-reklama-na-ruskata-naemnicheska-grupa--Vagner--se-poyavi-kray-moskovska-magistrala_1679954247.jpg

Смята се, че групата е претърпяла тежки загуби в сраженията за контрол на ...

28 март 2023 | 00:56

Настояваме за нов модел на образование, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ-Modelat-na-ednolichnoto-upravlenie-e-losh-i-tryabva-da-si-otide--zayavi-Karadaya_1679931443.jpg

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление ...

27 март 2023 | 18:35

Време е за стабилна България отново, за генерална промяна, зове лидерът на ГЕРБ в предизборният клип на партията

Борисов в предизборния клип на ГЕРБ: Да спрем фалшивата "Промяна"! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов: Да спрем фалшивата "Промяна"!-Boyko-Borisov--Da-sprem-falshivata--Promyana-_1679852311.png

Докато Борисов говори, на екрана се изписва - общи дефицити до 2025 г. - 35 ...

26 март 2023 | 20:36

„Български възход“ е партия на мира. Всяка война завършва на масата на преговорите

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС-Stefan-Yanev--Gotov-sam-da-initsiiram-liderska-sreshta-oshte-v-parvite-dni-na-novoto-NS_1679895534.jpg

Само преди няколко месеца това служебно правителство отказа да внесе проект за ...

27 март 2023 | 08:26