Руското посолство у нас

Москва с ответна реакция

ТАСС: След посещението в Киев Петков обяви, че ще намали руската дипломатическа мисия в София

8469 | 29 юни 2022 | 08:45

След това изявление към българското външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия, която да проучи този въпрос.


След едноличното решение на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати ТАСС припомня, че в края на април по време на работното си посещение в Киев Кирил Петков обяви, че София иска да намали размера на руската дипломатическа мисия в българската столица.

 

След това изявление към българското външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия, която да проучи този въпрос.

 

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито от коалиционен съвет“, написа във фейсбук Корнелия Нинова. „БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където да го е взел“, допълни тя.

От България си тръгва Пълномощният министър на Руската Федерация у нас Филип Воскресенски, който е най-високопоставеният дипломат, съобщи ТАСС.

По думите му сред обявените за персона нон грата 70 дипломати и членове на техническия персонал освен него са генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

“В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички служители са изгонени, почти всички служители са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли. Като в това число влизат и членовете на семействата им , а това са повече от 200 души, които трябва да напуснат България“, казва още Воскресенски пред ТАСС.

Той поясни, че Консулството в Русе се затваря, а консулствата във Варна и консулският отдел в София прекратяват своята дейност. Съответно България е затворила консулството си в Екатеринбург.

Обявеният за персона нон грата дипломат не коментира какъв ответен отговор може да се очаква от Кремъл на експулсирането на това огромно количество дипломати, но отбелязал, че "дипломатическите отношения между двете страни са се усложнили сериозно". Филип Воскресенски е истински дипломат и го е казал дипломатично, истината е, че дипломатическите отношения влизат в дълбока черна дупка от която скоро няма излизане....Да се затворят практически двете най-важни консулства в два ключови града като Варна и Русе, това е все едно да сложиш решетка на отворена врата, няма как да влезеш пак през решетката....Това свърши за историята Кирил Петков и неговата свита преди да си тръгнат. Е, с нещо ги запомниха, да не е без хич.


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32