Днешният ни гост Борислав Екзархов владее всички тайни на сладките изкушения. Десертите му са носили наслада на знаменитости от цял свят, на президенти (включително и Бил Клинтън), на европейски крале и кралици. И това се случва още докато е работел като сладкар и главен сладкар в „Шератон“. А оттогава досега е шлифовал дарбата си, натрупал е опит в две прочути кухни във Виена - тази на хотел „Шератон Виена“ и „Кафе Централ пале Ферстал“, както и в елитни ресторанти у нас. Специализирал е в Школа албегиера ди ресторанте ди Серамацони, Италия. През последните години е консултант по качеството на вериги за хранене и известни хотели. От 2014 г. започва съвместна дейност с Ради Стамболов в „Гаврош“ - фирма с 15-годишен опит.
Майсторът на шоколадовите магии неслучайно е смятан за един от най-иновативните и интересни сладкари у нас. Потвърждава го работата му по проекта „Трансформации“, свързан с превръщането на нетрадиционни за сладкарството храни в изкусителни десерти. Гостът ни е член на контролния съвет на „Евроток България“ и на журито на Националната кулинарна купа на България, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи в категория „Най-добър сладкар“. На читателите на „Преса“ Борислав Екзархов предлага достъпна и много вкусна рецепта, която всеки може да приготви у дома.
Тарт „Татен“
Необходими продукти
240 г масло
300 г кафява захар
2 кг ябълки
сол
канела
500 г бутер тесто
Начин на приготвяне
1. Маслото, захарта и ябълките се поставят в тавичка и се карамелизират.
2. Махат се от котлона и се поставя разточеното тесто.
3. В загрята фурна се пече на 190 градуса за 30-35 минути, докато тестото се запече и придобие златист цвят.
4. След като изстине, се обръща върху чиния и се сервира топло с ванилов сладолед.
***
Това е един от най-популярните френски десерти. Тарт „Татен“ (Tarte Tatin) се е появил през 1898 г. благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията Татен в малкото френско градче Ламонт-Беврон.